Svenska Butterfly Flip är en världens främsta tävlingshästar.
Foto: AB arkiv
Svenskt varmblod:
Användningsområden

Den svenska varmblodshästen är en fulländad allroundhäst Vad man än har för intressen och ambitioner är den svenska varmblodhästen ett utmärkt val. Den tar sig fram i de svåra klasserna i både hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Men för den sakens skull är den inte mindre lämpad för fritidsryttaren. Tvärtom! Rasen är oftast den perfekta ridskole- och nybörjarhästen.


Björsells Briar var bästa svenskfödda häst i internationell tävlingsverksamhet 2005-2006.
Foto: AB arkiv
   Ur Avelsplanen 2006 för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen:
Dressyr
   Varmblodshästen ska röra sig med lätthet, elasticitet, spänst, takt och schwung med ett gott påskjut i alla gångarter. Hästen ska vara vacker att se i rörelse, ha en naturlig förmåga till samling såväl som längning, vara samarbetsvillig och ha en hög ridbarhet samt vara både känslig och avspänd.
Hoppning
   Varmblodshästen skall, vad avser hoppning, vara hinderklok, hoppvillig, ha stor kapacitet och god förmåga till taxering, ha en bra fram- och bakbensteknik samt en god ryggverkan i språnget. Hopphästen skall ha en hög ridbarhet samt en balanserad och lätt reglerbar galopp. Hopphästen skall i språnget kunna ”stampa av” med kraft, vara elastisk, reaktionssnabb samt vara modig och samtidigt rädd om sig.
Fälttävlan
   Kombination av avelsmål för hoppning och dressyr samt att fälttävlanshästen skall vara modig, uthållig, tålig och ha en vägvinnande galopp samt vara av en lätt typ.
Hållbarhet
   Den svenska varmblodshästen ska vara en frisk och hållbar häst som är fri från defekter som kan nedärvas eller som påverkar hästens användbarhet eller välbefinnande.
Temperament
   Den svenska varmblodshästen ska vara lätthanterlig, trygg och ha ett gott lynne. Temperamentet ska i övrigt kännetecknas av samarbetsvilja och lyhördhet.

Eva Eternell Hagen
Tillbaka till förstasidan för Svenskt Varmblod