Painthorse

Historia
  Painthorse och pinto är inte samma slags häst som det står i många uppslagsböcker. För en pinto gäller inte blodslinjekravet, det vill säga att hästen är rasren, utan här gäller endast färgen. För en painthorse däremot måste den vara registrerad i den amerikanska painthorseorganisationen American Paint Horse Association; APHA.
  Painthorse har samma ursprung och historia som quarterhästen. De båda raserna härstammar från de första hästar som spanjorerna kom med från Gamla världen. Dessa hästar var av arabisk, serbisk och turkisk härkomst. Dessa hästar korsades sedan med engelskt fullblod och man fick då fram en kompakt och välmusklad häst som var mycket snabb på korta distanser.
  År 1914 bildades den amerikanska quarterhästföreningen: American Quarterhorse Association. Då godkändes också skäckar som quarterhästar. År 1943 bildades den amerikanska pintohästföreningen. Denna förenings syfte var bara att bevara de fläckiga hästarna och man hade inga krav på härstamningen. År 1962 bildades den amerikanska painthorseföreningen som hade strikta avelskrav för hästarna. Alla hästar måste ha både sin far och mor registrerade i stamboken för att kunna registreras. Men det är också tillåtet att en av föräldrarna är quarterhäst eller engelskt fullblod. Det finns två olika painttyper: overo och tobiano. Overo har recessiva arvsanlag och ger vita fläckar på färgad botten. Tobiano är ett dominant arvsanlag och ger färgade fläckar på vit botten.
  Painthorsen är en arbetsam häst som passar som ridhäst och lätt draghäst.

Exteriör
  Mankhöjden ligger runt 145-155 cm. Förekommande färg är skäck. Huvudet är välproportionerat med rak profil, brett ansikte och raka relativt stora öron.
  Halsen är muskulös och välformad, manken markerad, ryggen kraftig med välformade revben och övergår i ett avrundat kors, svansen är väl och fritt ansatt.
  Bröstkorgen är djup, bogarna långa och sluttande. Benen är eleganta men starka i leder och senor, hovarna är små och välformade.

SPHA
  Swedish Paint Horse Association, SPHA, för ett särskilt register över de Paint Horses som finns i Sverige. Just nu finns det omkring 100 hästar registrerade här. Den som är intresserad av rasen kan vända sig dit för att få mer information: Ordförande: Jan Erik Westerberg, Vallkärrra 6, 225 91, Lund. Sekreterare: Ulla Frej, Kärramålen 1254, 385 91 Torsås.
Eva Eternell Hagen