Mongolisk ponny

Historia
  Den mongoliska ponnyn är en utav världens äldsta hästraser. Den är en direkt ättling till przewalskiis häst och den renaste representanten av ferustypen. (De hästar som härstammar direkt ifrån przewalskiis häst kallas för ferustyp.)
  Den mongoliska ponnyn har haft ett stort inflytande på de flesta andra asiatiska hästraser. Mongolerna använde sig av denna häst under sina erövringståg och spred på så sätt rasen till de länder som de invaderade.
  Den mongoliska ponnyn hålls av olika nomadiska folkstammar och har genom miljöfaktorer utvecklats till olika typer. Av dessa typer anses wuchumutsin som föds upp i de bördigare och mer betesrika regionerna vara den bästa.
  Många mongoliska ponnyer har exporterats till Kina för att användas till kapplöpning och polo. Den har där också bidragit till att producera den kinesiska ponnyn.

Exteriör
  Mankhöjden ligger mellan 123 och 142 cm. Förekommande färger är musblack, brunblack, brun, svart och gråskimmel.
  Långt, stort huvud med rak nosprofil, små mandelformade ögon, lågt placerade näsborrar, bred panna och långa öron.
  Kort, tjock och rak hals med kraftig, kort man. Kort och låg manke, stark och rak rygg, kort länd, långt, sluttande kors och väl ansatt, yvig svans. Uppdragen buk och stupande bogar.
  Starka ben med breda ledgångar, långa underarmar och skankben, hårda och runda hovar.
Eva Eternell Hagen