Missouri fox trotter

Historia
  Missouri fox trotter etablerades omkring 1820, men den har fortfarande inga klart definierade konstanta särdrag. Den utvecklades i Ozarkbergen i Missouri och Arkansas av nybyggarna. Dessa ville få fram en uthållig brukshäst som kunde bära en ryttare bekvämt i ett jämnt tempo över flera kilometer och i svår terräng. Nybyggarna korsade morganhästar, fullblod och hästar som bestod mestadels utav spanskt-berbiskt blod, med varandra. Sedan tillfördes blod från American Saddle Horse och Tennesse Walker Horse vilket resulterade i denna kompakta, alldagliga, lugna häst som är synnerligen säker på foten och har en säregen bruten gångart. Stamboken för rasen upprättades först år 1948.
  Den speciella "fox-trott"-gångarten innebär att hästen skrittar energiskt med frambenen och travar med bakbenen. Bakhovarna trampar i framhovarnas spår och glider sedan framåt. Denna glid rörelse gör att stöteffekten minimeras och ritten blir mycket bekväm för ryttaren. Hästen kan hålla ett tempo på 8-13 kilo meter i timmen på långa distanser, och 16 kilometer i timmen på korta.

Exteriör
  Mankhöjden ligger runt 142 till 162 cm. Alla färger förekommer men fux är vanligast. Stora vita tecken är vanliga.
  Huvudet skall enligt rasstandarden vara välskuret, torrt, ha intelligent uttryck, avsmalnande mule och fint skurna öron.
  Halsen är något lågt ansatt men är välproportionerad. Ryggen är rak, flankerna fylliga, muskulöst brett avrundat kort med lågt ansatt svans, muskulösa och kraftiga lår och bakben.
  Bröstet är brett och djupt, bålen är välmusklad, bogarna är muskulösa men är på vissa individer något stupande.
  Benen är muskulösa, men bakbenen ger ett grövre intryck än frambenen. Lederna är platta och breda, benstommen kan verka något klen och inskeningen är något dålig. Bra hovar och benställning.

Användningsområden
  Missouri fox trotter är en allroundhäst för nöjesridning och uppvisning. I utställningsklasserna bedömer man gångarten "fox trott" till 40 procent, skritten för 20 procent, galoppen för 20 procent och byggnaden för 20 procent. Rasen har ett lugnt och fogligt men energiskt temperament.
Eva Eternell Hagen