Tinker
(eller Irländsk Tinkerhäst)

Tinkerhäst hos föreningen "Lunk i kring".
Foto: Eva Eternell Hagen

Historia:
   Tinkern kommer ursprungligen från ett folkslag på Irland som avlat fram denna häst. Dessa kallas på Irland för travellers, ett kringresande folk som lever likt zigenare fast de tillhör inte romanisläktet. Travellers har alltid haft färgglada vagnar, fina selar och färgglada hästar. Den här hästrasen kan härledas ända från 1600-talet men det finns inga stamböcker då travellers har hållit detta inom släkten. Travellers tyckte främst om de skäckfärgade hästarna, därför är den färgen den vanligaste inom rasen.
   De enfärgade hästarna skattade travellers inte så högt utan dessa sålde de, främst till bönder på Irland. Bönderna använde hästarna till dragarbete och de hästar som inte passade för det användes eller såldes som jakthästar. På jakthästarna klippte de av man och svans och ansade hovskägget på. Därför är det troligt att dessa hästar har bidragit till att få fram den irländska huntern.
   Om det föddes skäckfärgade hästar hos bönderna sålde de nästan alltid tillbaka dessa till travellers. Många sådana hästar var mycket fina hingstar.
   Tinkerhästens goda temperament, att den är mycket användbar och dess fina skäckfärg gjorde att de var idealiska för detta kringresande folk. Travellers livnärde sig förr i tiden på byteshandel med dessa hästar och antika föremål.
   Travellers bor och färdas i vackra handmålade, utsmyckade vagnar som kallas för Vardos eller Vans. Förr i tiden var de vanliga över hela Irland. Travellers är ett hederligt folk som förutom byteshandeln är duktiga guldsmeder. Selarna smyckades ofta med handgjorda hantverk i mässing som föreställde övernaturliga ting som travellers troode på.
   När travellers färdades ute på vägarna var det oftast frun i familjen som körde vagnen med tinkerhästen. Oftast var den hästen ett sto som kallades för ”a Dolly mare”. Mannen i familjen körde oftast före i en öppen flakvagn förspänd av en korsning mellan Irish Cob och varmblod. Dessa hästar kan ta sig fram långa sträckor i snabbt tempo vilket gjorde deras affärer mer effektiva.
   Ordet Tinker är egentligen en tysk beteckning för denna ras. Namnet Tinker är taget från namnet "Tin" som betyder tenn. Tinkers är också namnet på ett annat kringresande folkslag på Irland som hade som yrke att förtenna kopparkittlar. Detta folkslag hade inga hästar och reste inte heller runt med vagnar som travellers. Det har alltså blivit ett missförstånd att denna häst har uppkallats efter dem.

Exteriör:

Foto: Eva Eternell Hagen

   Tinkerhästar är godkända i alla färger. De som är skäckade kallas Irish colour Cob och de andra bara Irish Cob. Alla tecken är tillåtna.
   Så här lyder rasbeskrivning enligt Irish cob society Ireland:
”Allmänt utseende:
   Den Irländska tinkern är en hästras med fyllig kropp, både vad gäller muskler och benstomme, men den ska också kunna tjäna väl som en god allroundhäst. Några exemplar av rasen är mer satta än andra, men ska vara en välbalanserad och proportinerlig häst som står rakt och vinkelrätt samt utgör ett ståtligt, majestätiskt intryck.

Överlinjen:
   Huvudet, som ska hållas stolt, ska vara buret på en kraftfull välvd, välansatt hals. Det ska se ut som om halsen fortsätter genom en bra manke och slutar där ryggen börjar ( detta ska vara speciellt framträdande hos hingstar). Ryggen som ska vara kort och rak, ska luta försiktigt uppför, mot en välmusklad bakdel och kors. Ryggraden ska inte vara tydlig. Bakdelen som är relativt hög och generös ska ha båda bakdelsmusklerna väldefinierade med korsets högsta punkt särskilt välmusklat, brett och fylligt. Vinkeln på ryggraden från bakdelen till svansen ska vara försiktigt lutande nedåt, inte överdrivet mycket, detta tillåter en hög bra ansatt svans och bidrar till ett bra och rundat bakparti.
Benstommen:
Irländska Tinkerhästar är indelade i två viktklasser - medium typ och tung typ.
Rörelser:
   Irländska Tinkerhästar med sitt unika uppträdande, ymniga man och hovskägg och det stora utbudet av färger, utgör en vacker syn när de visas upp från sin bästa sida, speciellt i rörelse.
Huvud mun ögon och öron:
   Huvud: Ska vara rakt och stiligt i proportion till resten av hästen. Pannan ska vara bred och mule ,käke och kind ska vara generösa. Mun: Ska ha ett jämnt bett.
Ögon: Ska vara djärva öppna och placerade med brett mellanrum. Wall-eyes eller partial wall-eyes är inte acceptabla i show- eller uppfödningssammanhang. Wall-eyes är ögon som är vita eller blåvita till utseendet, partiall wall eyes är ögon som har en noterbar närvaro av detta drag, antigen i det ena eller båda ögonen inkluderande fläckar etc. som kan förstöra ögonfärgen och ögats helhetsintryck. Wall-eyes påverkar endast iris, inte ögongloben och orsakas av total eller delvis avsaknad av pigment i ögat. Öron: Ska vara nätta välformade och väl ansatta, för stora öron eller sloköron är inte önskvärt.
Hals, skuldror, manke och bröst:
   Halsen ska vara kompakt men inte för kort. Halsen och mankam ska vara generöst musklad , hingstar mer än ston och valackar. Skuldror ska vara kraftfulla och lutande. Manken ska vara medelmåttlig framskjutande och av medelhöjd och ska vara innesluten i rikligt med muskler. Bröstet ska vara kraftfullt och välmusklat.
Rygg, bakdel och kropp:
   Ryggen ska vara kort och rak väl täckt av muskler samt luta försiktigt upp mot korset. Bakdelen ska vara mycket generös, välrundad bred och kraftfull med ett välmusklat och högt ansatt kors. Bakbenens övre lår ska vara mycket generöst, relativt långt och väl kopplat till bra, raka och kraftfulla haser. benen ska vara välbenade och muskulösa. Kroppen ska vara kompakt och kort med revbenen väl öppnade och cylinderformade, med ett gott djup i bröstkorg.
Framben, kotor, hovar och karleder:
   Frambenen ska vara kraftfulla och inte för korta. Det ska vara en lång muskulös underarm och generöst byggda smalben. Knän och haser ska vara välutvecklade och av generösa dimensioner men i balans med hästens övriga proportioner. Kotorna ska matcha övriga leder i fråga om utseende och dimention. Karlederna ska vara kraftfulla och inte för långa eller raka. Övervinklade karleder är ett fel. Hovarna ska vara välformade, nätta och av en storlek som förmår att bära hästens anspänning. Hovskägg är ett karakteristiskt och dekorativt drag hos den Irländska Tinkerhästen. Hovskägget är speciellt framträdande hos de tyngre exemplaren av rasen och mängden hovskägg kan dock variera kraftigt, särskilt vad gäller Irländska Tinkerhästar av medium typ. Man och svans ska vara ymniga och kunna tillåtas att växa till betydande längd.
   Ovanstående beskrivning av rastyp gäller fullvuxna hästar i god kondition.
Temperament:
   Den Irländska tinkerhästen är läraktig och tjänstvillig , med en vänlig inställning till både människor och andra djurarter.
Rörelser:
   I traven har den Irländska Tinkerhästen en något överdriven frambensaktion som involverar även skuldrorna och är tillåtet för den typiska Tinkerhäströrelsen. En del hästar tenderar även att slänga med frambenen i traven (får ej förväxlas med winding) så länge detta är av lika grad på bägge frambenen och inte är överdrivet är detta rätt, typiskt och accepterat. Den generella rörelsen hos Irländska Tinkerhästar måste visa en god steglängd som både är rak och aktiv.
Irländska Tinkerhästar delas in i 3 kategorier:
A: Hästar med en mkh mellan 160-170 cm
B:Liten häst med en mkh mellan 149-159 cm
C: Ponny med en mkh mellan 128-148 cm
   För ponnyvarianten finns också följande tillägg. Irländska tinkerponnyer är en ponnyvariant av den Irländska Tinkerhästen och bedöms enligt reglerna här ovan med hänsynstagande till att det har många egenskaper som är karakteristiska för ponnyer.
Färger:
   Alla färger inklusive grå och skimmel är tillåtna. Skäckfärgade hästar betecknas som Irish coloured cob i hemlandet (Irland) och förekommer i piebald=svartskäckar eller skewbald=alla andra färger med vita tecken/fält. Albinofärg är dock ej tillåtet.
   En färgad Irländsk Tinkerhäst är en individ som har en viss mängd vita fläckar på grundfärgen, de vita tecknen kan variera från en liten fläck till att nästan helt täcka individen. Mängden vitt uppskattas i procent med undantag av nedanstående kroppsdelar.
1.Huvudet på skäckfärgade Irländska Tinkerhästar har solid färg och kan ha vita tecken.
2.Benen får vara vita helt eller delvis upp till det området som kroppen börjar.
3.Magen och undersidan, vita tecken i detta område refereras som "splash markings" och är inte kroppsmarkeringar.
4. Manen och svansen kan vara vita eller delvis vita.
Sedan beskrivs dom som endera:
   Flashed= någon av grundfärgerna med vita kroppsmarkeringar upp till/mindre än 50%. Dessa vita kroppsmarkeringar ska vara en distinkt kontrast och fungera som färgbrytningar mot grundfärgen. Prickar, "tassar" "blommor" av grundfärgen i dessa vita fält kan förstöra färgbrytningseffekten.
   Overlaid=någon av grundfärgerna med vita kroppsmarkeringar mer än 50% Prickar, "tassar" "blommor" av grundfärgen i dessa vita fält anses öka intrycket av "Overlaid" och ger en större variation av attraktiva färgmönster.”

Användningsområde:

Tinkerhäst som handikappridningshäst.
Foto: Eva Eternell Hagen

Tinkern är mycket lämplig som handikappridningshäst då den har ett otroligt psyke. Det är mycket läraktiga, sociala och arbetsvilliga hästar. Bra körhästar, en allroundhäst, de är ganska bra på hoppning också. En familjehäst som man kan köra, rida och barnen kan åka på någon hopptävling eller western.
   Då tinkern är en form av kallblodsras växer och utvecklas de sent. Ska därför tillägga att ovanstående gäller för välutbildade vuxna hästar, då dessa hästar ofta säljs väldigt unga, 3-4 år gamla så återstår en hel del arbete, och man ska veta att det är en stark och kraftig häst man har att göra med, så den är kanske inte helt lämplig att användas som barn-, nybörjar- eller handikapphäst om den inte är lite äldre samt väl utbildad för ändamålet.

Tinkerhästen i Sverige:
   Tinkerhästen är fortfarande inte godkänd som ras här i Sverige. Sedan 1998 finns det en rasförening som heter Svenska Tinkerhäst Sällskapet. De har en hemsida med adressen: http://www.angelfire.com/art/irishcob/index.htm
Där finns information om föreningen. Vill du bli medlem betala då in 150 kr på PG nr 1357534-5, kom ihåg att ange namn och adress på inbetalnings kortet. Vill du veta er om tinkerhästen kan du även gå in på den irländska moderföreningens hemsida: www.irishcob.ie
   Idag registreras tinkerhästar direkt hos Svenska Hästavelsförbundet och får pass och blodtypas därifrån.

Import och köp av tinker:

Porträtt av en tinkerhäst.
Foto: Eva Eternell Hagen

   Angående import av tinkerhästar är det viktigt att köpa hästar med papper på, det vill säga registrerade hästar. Det finns till och med slakthästar som oseriösa hästhandlare tagit in och kallat för tinkers. En häst som inte har papper kan inte avelsvärderas.
   Hästar som säljs här i landet är oftast inte registrerade eller har känd härstamning. Men eftersom alla föl från och med år 2000 måste förses med hästpass, så ska man se till att få det med när man köper ett föl som är född från år 2000 och framåt eftersom det kan bli dyrt att registrera samt skaffa hästpass. Vill man satsa på avel , så gäller det att man på hingstar kräver minst ett leds känd härstamning för att hingsten ska vara avelsvärderingsbar.
   Så här skriver Susanne Karlsson angående import av tinker:
   ”Irish cob hästar började att importeras till Sverige i mitten av 1970-talet, men då bara sporadiskt. De sista årens fullkomliga exploation av import och försäljning av dessa hästar sker på både gott och ont. Många ser sig kunna göra pengar på detta och säljer nästan alla lite kraftigare skäckfärgade hästar som "Tinker"!
   Var därför ytterst noggrann när du planerar att köpa en Irish cob!
   1. Se till att den du köper häst av ej har några anmärkningar på sig. Ring försäljarens hemkommun, miljö och hälsoskydds kontoret och fråga. Samma ställe ringer du till om du vill anmäla misskötsel av hästar.
   2. Veterinärbesiktiga alltid hästen och försök gärna att vara med själv vid besiktningen OBS intyget får ej vara äldre än 1 månad om du ska försäkra hästen med det intyget. Många importerade Irish cob är ofta drabbade av ohyra och parasiter såsom hovskabb löss blodmask mm. Försök även att få hästens ålder fastställd av en kunnig person.
   3. Se till att hästen motsvarar den utbildningsgrad som säljaren anger, och kontrollera att den går att sköta, tex lyfta fötter , leda in i transport mm.
   4. Om hästen är importerad från ett annat land, så se till att få importpapperen! Se upp med hästar importerade från England då det oftast ej rör sig om Irish cob´s utan tyvärr ofta är slakthäst som köpts in för en billig peng! Köp inte en häst som endast varit här i några dagar/veckor, dom är ofta transportchockade och kan verka väldigt lugna men efter ett tag så släpper detta och hästen kan ändra karaktär drastiskt. Tänk också på den nya bestämmelsen ang hästpass , det är en dyr historia att skaffa pass till en oregistrerad häst utan härstamning!
   5. Och sist men inte minst, köp häst med hjärnan inte med hjärtat! annars kan affären bli onödigt dyr!”


ridsport@aftonbladet.se