Holländskt varmblod

Historia
  Det holländska varmblodet går tillbaka till de två gamla inhemska raserna gelderländaren och groningern. Gelderländaren står att läsa om under egen rubrik, men inte groningern då denna ras inte existerar längre. Groningern var en tyngre varmblods häst som härstammade från oldenburgare och frisiks häst. Korsningen mellan gelderländaren och groningern förädlades med engelskt fullblod, dels för att få bort den långa ryggen och den typiska vagnshäst- aktionen, dels för att få fram en mera modern sports häst. Där efter korsade man med närbesläktade franska och tyska raser för att reglera temperamentmässiga förändringar.
  Stamboken för det holländska varmblodet lades upp 1958. Det holländska varmblodssällskapet (Warbloed Paardenstamboed Nederland) kontrollerar noggrant avelsprogrammet och rasutvecklingen. Alla hästar som sätts in i aveln genomgår först en strikt urvalsprocess. Endast hästar med god byggnad, rörelseaktion och rätt mentalitet godkänns.

Exteriör
  Mankhöjden ligger på omkring 162 till 165 cm, alla fasta färger, ofta vita, inte alltför stora, tecken.
  Huvudet har rak nosprofil, bred panna, stora vänliga ögon, mellanstora rörliga öron, något platta ganascher, välmarkerad näsborrar.
  Halsen har en stolt resning, den är lång och böjd, tydlig nacke, den är muskulös, välformad och väl ansatt.
  Manken är inte överdrivet markerad, rak något lång rygg, rakt kors, högt ansatt svans.
  Mycket bra bogläge, fylligt och djupt bröst, spänstig buk.
  Starka sunda ben och hovar, kraftiga lår, korta skenor och mycket bättre kvalitet på hovarna än vad som annars är vanligt hos varmblodshästar.
  Mycket flytande och smidig god aktion.

Användningsområden
  Det holländska varmblodet uppfyller alla krav på en modern tävlingshäst. Berömda exemplar av rasen är exempelvis hopphästen Calypso, riden av Melanie Smith, USA, som vunnit Volvo World Cup, Dutch Courage, riden av Jennie Loriston-Clarke, Storbritannien, som vunnit brons i VM i dressyr 1978, samt Marius som är far till ingen mindre än allas vår beundrade Milton.
Eva Eternell Hagen