Comtois

Historia
  Comtois är en mycket gammal ras och har troligen fötts upp i det franska landskapet Franche Comte vid den schweiziska gränsen sedan 500-talet. Området är starkt kuperat och comtios har därav utvecklat en snabb och livlig aktion, vilket är ovanligt hos så tunga hästar som denna, rasen härstammar antagligen från den gamla Germanska draghästen som importerades av burtgarlderna, ett folkslag som kom från norra Tyskland och som år 411 grundade kungariket Bourgogne.
  Under medeltiden var comtios en uppskattad militärhäst då den, som, alla bergshästar, är säker på foten och aktiv. Dessutom är den stark och har ett gott 1ynne vilket gjorde den till en lämplig stridshäst.
  Comtios påverkades starkt av percheron och boulonnais under 1800- talet. Under 1900-talet har också tillförts ardennerblod.

Exteriör
  Comtios är inte mer än, 145 till 155 cm hög. Den väger 500 till 600 kilo. Brun och fux dominerar. Vita tecken är inte särskilt vanligt förekommande.
  Huvudet är stort och kvadratiskt med rak nosprofil,bred panna, pigga ögon och livligt öronspel.
  Rak, vackert ansatt hals,kraftig man och pannlugg. Ganska välutvecklad manke, lång, rak rygg, kraftig kors och lågt ansatt svans. Bred och djup bröstkorg, långa, liggande bogar och god revbensvälvning.
  Välskapta, påfallande torra ben med god benstomme,de är smäckra i förhållande till hästens storlek men de är starka, hovskägg på fotens nedre del, tendens till krokhas, rejäla hovar.
  Energisk aktion i alla gångarter.
Eva Eternell Hagen