Brabant

Historia
  Denna ras har fått sitt namn efter provinsen Brabant i Belgien, men benämns även ibland som belgisk tung draghäst eller race de trait Belge. Brabanthästen är en mycket gammal ras och den har samma förfader som ardennerhästen, vilken kan härledas till urhästrasen skogsvildhästen som är förfader till alla europeiska kallblodsraser. Den gamla ardennertypen var känd av romarna och benämns utav Caesar i hans bok "De Bello Gallico" som en hård, stark, arbetsvillig och oförtröttlig häst.
  Under medeltiden kallades brabanthästen för flandrisk häst. Den är historiskt sett en av världens viktigaste raser då den har bidragit till flera hästrasers utveckling såsom den engelska Great Horse och senare också belgisk ardenner, shire, clydesdale, suffolk punch, irländsk draghäst och italiensk tung draghäst.
  Vid 1870-talets början hade det utvecklats tre brabanthästen-linjer vilka är baserade på släktskap snarare än på exteriöra skillnader. Den första linjen är ofter Orange I som grundat den starka Gros de la Dendre-grenen, den andra är Bayard som grundat Gris du Hainaut vilken ger rödstickelhåriga och rödsfuxade hästar, samt Jean I som grundat Colosses de la Mehaique-linjen.
  År 1886, grundades rasföreningen 'La Cheval de Trait Belge".

Exteriör
  Mankhöjden ligger runt 165 till 175 cm och vikten på hela 800 till 1.000 kilo. Förekommande färger är fux, brun, rödskimmel, brunskimmel och gråskimmel.
  Huvudet är relativt litet i förhållande till den stora kroppen. Det är fyrkantigt till formen rned rak nosprofil, små öron, medelstora ögon, runda stora ganascher, markerade käkar och fyllig pannlugg.
  Halsen är kolossalt muskulös, välvd, bred och manken är inte särskilt välmarkerad.
  Ryggen är bred och muskulös, den kan ibland vara något konkav, korta breda länder, välutvecklade flanker, kraftfullt, stupande, avrundat kors.
  Kraftfullt bogparti, djupt, brett bröst, väl välvda revben.
  Korta, mycket kraftiga ben med stora starka ledgångar, stort skenbensomfång, korta karleder, framträdande hovskägg, stora platta hovar.
  Rörelserna är energiska, men inte alltid helt korrekta, detta inverkar dock inte på rasens bruksvärde.
Eva Eternell Hagen