Visitation
Alla hästar ska visiteras varje dag för att se till att allt står rätt till. Med visitera menas att man undersöker hela hästen och kontrollerar att den inte har några sår, svullnader, exem eller annat, att den äter upp sin mat och dricker vatten, att den inte verkar hängig eller irriterad över något.
  Även hästar som går på bete ska visiteras varje dag. I vissa delar av landet är det vanligt med fästingar och har hästen fått en fästing måste den tas bort direkt. Får den sitta kvar kan den överföra smittsamma sjukdomar som är mycket allvarliga.
  Kontrollera först hästens allmäntillstånd. Andas den lugnt, ser den vaken och pigg ut, har den ätit upp sitt foder och dricker den vatten? Kolla träcken att den inte innehåller an massa otuggat foder. Är den lös kan hästen ha problem med magen och innehåller den en massa otuggat foder som hela havrekorn kanske tänderna behöver raspas.
  Det ska inte rinna ur ögon och näsborrar på en frisk häst. Gör det det så ta tempen på den och se om den har någon temperaturförhöjning. Är temperaturen högre än normalt har hästen säkert fått en virus och ska då vila. Kontakta veterinär om det inte går över eller om du är osäker. Observera att ston får något högre temperatur när de är brunstiga och de är då inte sjuka för det.
  Stryk med handen över hela hästens hårrem. Jag brukar göra det när jag borstar så spar jag tid. Då borstar jag med ena handen och känner igenom hästen med den andra. Hovarna kollar jag samtidigt som jag kratsar dem. Det får inte ha kilats fast stenar eller annat i hoven eller mellan skon och hoven. Ta bort det direkt i så fall.
Eva Eternell Hagen