Så går en besiktning till
Veterinär Anders Norén under en besiktinng. Anders Norén känner igenom benen om det finns någon svullad.
Veterinärassistent Henrik Silfverbrand visar upp hästen i skritt och trav.
Oftast låter man besiktiga hästen före ett köp eller för att man ska låta försäkra hästen. Besiktning sker alltid av en veterinär, då jag själv inte är veterinär bygger denna sida på en intervju med veterinär Anders Norén på Djursjukhuset i Strömsholm. Anders berättar här hur han går tillväga:
  - Undersökningsgången är den att först ställer jag mig en bit ifrån för att få se hästens allmäntillstånd, om öronen spelar, hållningen, pigg blick. Jag börjar sedan med huvudet, ställer mig framför hästen och kollar ögonen, om hästen ser med båda ögonen. För att kolla det tar jag ett finger och för det sakta emot ögat och ser om hästen reagerar.
  -Jag stoppar in ett finger i örat och förväntar mig att hästen inte ska tycka om det. Tycker han om det kan han ha klåda i öronen och i så fall är det skönt med ett finger där.
  -Jag kollar svullnader, bihålor, tandrötter, tittar inne i munnen på bettet samtidigt som jag då kollar om den uppgivna åldern stämmer med tänderna. Jag känner på körtlarna under ganascherna och bakom ganascherna att de känns bra.
  -Vidare känner jag på struphuvudet, följer med fingrarna över luftstrupen. Känner efter om det finns ärr där. Finns det det ska man fråga hur hästen har fått dem så att en säljare inte undanhåller något för köparen.
  -Fortsätter känna över halsmuskulaturen och kärlen så att det inte finns inflammationer och förhårdnader. Stryker med handen över sadelläget, fortsätter över bakdelen och tar då i för att se om hästen är öm.
  -Ståendes på väster sida känner jag efter så att naveln är okej, inga brock eller så. Känner på könsorganen på valack eller hingst. På ston lyfter jag på svansen för att se att det ser normalt ut.
  -Jag lyssnar på hjärta och lungor med stetoskop. Det är viktigt att hästen andas normalt. Jag lyssnar alltid på båda sidorna.
   
Eva Eternell Hagen