Avliva sin häst hemma
Min hbl val har blivit utdömd,jag har aldrig varit med om nåt sånt här så jag vet inte vad jag ska göra,hoppas därför få svar på mina frågor.
* jag vill få min häst avlivad hemma,går det?
* hur går avlivning till?
* måste hästen bli mat? min häst är behandlad
* kan jag be min vet om hjälp?

Svar:Att avliva sin häst hemma går oftast bra. Man kan avliva hästen på olika vis det vanligaste, som slaktarna använder är att man skjuter hästen med en bultpistol och sedan avblodar den. Det är den snabbaste metoden och säkert minst otrevlig för hästen men det är den metod som många människor tycker är otrevlig det låter och blir blodigt. Så man ska vara medveten om varför man väljer den en eller den andra metoden, sin egen eller hästens välbefinnande. Den andra metoden som vi veterinärer ofta använder är att vi helt enkellt sätter en kanyl i hästens halsven och ger den en överdos sömnmedel. Det är alltid otrevligt att se en avlivning speciellt första gången då man inte riktigt vet vad som ska hända. Det är enligt min uppfattning oftast dumt att titta på när ens egen häst tas bort.
   Min bestämnda åsikt är att om hästen kan användas och inte har fått medicin eller annat som gör att man inte kan använda den så ska man göra det. Det måste vara bättre i en värld där många svälter och vi har problem med luftföroreningar att de som vill kan äta upp något som i ett annat fall bara blir ett miljöproblem som ska eldas upp. Det är väl bättre att vara till nytta efter sin död en ett onödigt problem. Du ska i alla fall minnas de trevliga stunderna som du hade med hästen.
Bo Sjöholm