Är din sjukvårdslåda tillräcklig?
En sjukvårdslåda ska innehålla första hjälpen för både häst och människa. Det som alltid ska finnas till hands i stallet är:
Plåster, bomull, sterila kompresser, sax, fästingborttagare, febertermometer med "ankare", brems, pincett, stallindor, kylkuddar eller kylgelé, långa bomullspinnar, jodopax, gasbindor, tvål, rivbar textiltejp, sårsalva.

  Förvara sjukvårdsakerna i en särskild stängd låda så att de hålls så rena som möjligt. Om du och hästen ska åka bort någonstans ska du ta med dig en uppsättning av sjukvårdsutrustningen.
  I varje sjukvårdslåda ska det finnas desinfektionsmedel. Det vanligaste desinfektionsmedlet till hästar är jodopax. Se till att det alltid finns färdigutblandad jodopax i en plastflaska. Det är mycket viktigt att man mäter noga när man ska späda ut jodopaxen. Är blandningen för stark kan de ge hudreaktioner. Det finns också färdiga sårsprayer att köpa.
  Tvål ska alltid finnas dels för att du ska kunna tvätta dina händer och dels för att kunna tvätta hästen runt sår. En bra tvål är lactacyd.
  För att kunna rengöra och lägga om sår behövs bomull, sterila kompresser, gasbindor och textiltejp. Det finns också färdiga sårkompresser att köpa som håller såter torrt samtidigt som de tar hand om bakterierna.
  Många skador behövs kylas ner. Att stå och spola hästens skada med kallt vatten är i och för sig bra, men det går åt mycket vatten och tar lång tid. Det finns särskilda kylkuddar för snabb kylning. På ridsportsaffärer kan man också köpa särskild kylgelé som kan strykas på skadan.
  De verktyg som ska finnas i sjukvårdslådan är minst en sax, helst flera i olika storlekar, pincett, fästingborttagare, febertermometer och brems. Febertermometern ska ha ett snöre som man har runt handleden eller annat stopp i slutet så att termometern inte riskerar att åka in i hästen. Bremsen är egentligen inget sjukvårdsverktyg utan den sätter man runt hästens överläpp och drar åt om man ska göra något som gör ont på hästen och den inte står still. Bremsen orsakar hästen smärta, när hästen inte står still drar man till bremsen. Detta är absolut inte snällt mot hästen, men ibland har man inget annat val om hästen exempelvis har ett sår på benet som ska rengöras och hästen, stackarn, då sparkar mot den som ska rengöra såret eftersom det svider.
Eva Eternell Hagen