Sadelknutor kan orsaka problem för ridningen.
Foto: Eva Eternell Hagen.


Sadelknutor
- en slags allergi

  Att hästar får knutor på ryggen just där sadeln ska ligga är vanligt och också besvärligt. Knutorna är stora som ärtor och sitter direkt under huden.
  - Knutorna, Eosinofila granulom, är en samling av vita blodkroppar, De kan orsakas av en retning från fodret. Hästen reagerar så att det blir någon form av allergisk reaktion tror man, men man kan inte säga hur och varför. Någonting är det som retar detta, ganska likt en finne, berättar veterinär Bo Sjöholm.
   En av orsaken till knutorna kommer alltså från hästens mage, att den har ätit någon den är känslig för. Ofta kallas dessa knutor även för proteinknölar därför att det finns ett samband med högt näringsvärde i fodret och dessa knutor. Detsamma gäller för gallor.
  - Man vet heller inte varför ledvätskan ökar och hästen får gallor på grund av näringsvärdet i fodret. Men man vet att det är så.
   Knutor kan hästen få på andra ställen på kroppen, till exempel på halsen, men då vållar de normalt inga problem. Problemen blir där sadeln ska ligga.
   - Den mekaniska nötningen från sadeln bidrar till knutorna. På grund av att det är sadeln som ligger på så trycks bakterier ner i porerna.
   - Man kan spruta kortison i dem, så försvinner de eller blir mindre. Håll rent och torrt, ha på bakteriedödande för att minska inflammationen, råder Bo Sjöholm.
   Att låta hästen få gå utan täcke i solen hjälper också till att läka.
   - Ultravioletta strålarna från solen är bakteriedödande, torkar ut och hämmar olika mikroorganismer.

Så förebygger du bäst:
   Har man en häst som reagerar på näringsrikt hö eller hösilage så får man ge den ett som har lägre näringsvärde. Bra tips är att ha en del fjolårshö kvar under hösten och blanda med så att hästen inte bara får näringsrikt årshö.
   Se till att alla foderbyten sker under extra långa perioder och var sparsam med kraftfoder.
   Ha fårskinnsvojlock under sadeln.
   Gör rent ryggen efter ridning med till exempelvis alsollösning.
   Låt hästen gå ut utan täcke soliga dagar.

Eva Eternell Hagen