Kotledsinflammation - vanlig orsak till hälta

Veterinär Bo Sjöholm böjer kotan vid en hältundersökning.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
Kotledsinflammation är en vanlig orsak till hälta. Professor Arne Lindholm på Mälarkliniken berättar här vad kotledsinflammation beror på och hur man bäst förebygger detta.

   - Det finns dels akut och dels kronisk kotledsinflammation. Den akuta övergår ju så småningom till kronisk, berättar Arne.
  - Det finns olika orsaker till det här. Vanligaste är överansträngning, till exempel en vrickning, men kan också bero på en överbelastning på grund av felaktig skoning eller felaktig ridning. Med skoningen menar jag då låg trakt och långa tår så att det blir en brytning i kotan, det blir en onaturlig belastning. Eller också att man rider för länge så att leden blir trött genom för långa sekvenser i ridningen.
  - Man ska variera rörelserna och tempot. Bryta av till skritt ofta. Rider man på hela tiden i samma tempo under längre tid så blir hästens muskler trötta och hästen orkar inte bära sig. Det kan också vara att ryttaren sitter på samma sittben hela tiden, fortsätter Arne.

Underlaget
  Vilket underlag man rider, eller kör, hästen på är viktigt. Det kan vara både för djupt och för hårt. Rider man i slängtrav med broddar på hårt underlag så blir det ett kort, stumt steg som påfrestar kotleden. Även vid ridning på djupt underlag kan ge upphov till kotledsinflammation för då blir hästen trött väldigt fort. Överrullningen i djupt underlag är jobbig.
  Vad som händer då är att ledkapseln svullnar och börjar reagera med smärta. Fortsätter man att arbeta hästen utan att märka detta blir hästen halt till slut. Det första tecknet är ökad värme runt kotan plus svullnad. Svullnaden är ökad ledvätska, såkallade gallor. Sedan visar hästen smärta och får nedsatt funktion.

Lär dig kontrollera benen själv
  - För att hålla ögonen på sin häst ska man kontrollera om hästens ben är varma på morgonen. Lär dig känna efter. Känn med ena handen cirka två sekunder, byt och känn på det andra benet två sekunder, byt. Känn ej med båda händerna samtidigt, säger Arne.
  - Man kan också lyfta upp och böja ihop kotleden och känna om den ömmar. Om man misstänkter något kan man ta ut och longera hästen och se om den haltar. Då ska man komma ihåg att hästen belastar det friska benet, så att om hästen har ont i höger framkota och travar i vänster varv kommer den att belasta det inre, friska benet, den lutar sig inåt och avlastar det yttre, sjuka benet. Tvärtom då i höger varv. Likadant är det med bakbenen. Titta på om steget är förkortat. Titta i höjd med armbågsled och bakknä. Då ser man hältor bäst, förklarar Arne.

Behandling
  Rätt skoning är viktig liksom rätt träning. Träningen kanske behöver ändras. Vila om det är akut. Blir hästen inte bättre på en till två veckor ska den behandlas med laser eller genom medicinsk ledbehandling.

Förebygga
  - Naturligtvis ta råd om träning, rätt skoning, kontrollera sin häst så att skadan inte kommer tillbaka. Är hästen känslig kan ju skadan komma tillbaka.
  - Det finns olika grader och orsaker till kotledsinflammation. Hästar som rids in sent måste ha längre tid på sig. Man ska inte sitta på dem utan rida lätt rakt fram. Ryggen måste vara stark annars belastar hästen kotorna förmycket, menar Arne.

Att tänka på vid köp
  - Det är negativt om hästen har nedsatt böjbarhet i kotan. Det kan vara disponerande för att lättare få kotledsinflammation. Så vid besiktning kollar jag alltid böjbarhet. Det har med uppfödningen att göra. Uppfödningen har stor betydelse för hållbarheten för alla hästar, avslutar Arne.

ridsport@aftonbladet.se