Kolik
När hästen har smärtor i bukhålan kallas detta för kolik. Hästen kan få kolik av många orsaker. Koliken kan vara belägen i mag-tarmkanalen men smärtan kan även komma från andra organ i bukhålan som exempelvis njurar, urinblåsa och livmoder, eller från en tumör.
  Jag ska nedan beskriva några av de vanligaste kolikformerna. Men det som gäller vid ALLA former av kolik är: KONTAKTA ALLTID VETERINÄR! Du ska sedan under tiden du inväntar veterinären se till att hästen har en stor box att vistas i med mycket strö, helst halm för att minska skaderisken om den slänger sig och rullar sig. Kontrollera pulsen och tänk igenom vad som kan ha orsakat koliken så att du kan ge veterinären en så bra sjukdomsbild som möjligt.
  
GROVTARMSFÖRSTOPPNING

  Den vanligaste formen av kolik är grovtarmsförstoppning. Oftast får hästar förstoppning i grovtarmen i samband med snabba foderbyten och/eller minskad motion. Ett vanligt exempel är att hästen får grovtarmsförstoppning när den tas in från betet på hösten, ställs in i stallet och att övergången från det färska betet till höet och kraftfodret samt från beteshagen till spiltan blir för tvärt.
  Som förebyggande åtgärder kan man om hästen måste ställas av snabbt, till exempel vid hälta, ta bort hela kraftfodergivan och bara ge hästen hö och uppblött betfor. För hästar som man vet har lätt för att få grovtarmsförstoppning kan man ge en kaffekopp matolja i fodret varje dag i samband med installning på hösten eller vid snabb avställning. Om man inte låit se efter och raspat hästens tänder eller inte avmaskat den regelbundet kan även det ge grovtarmsförstoppning.
  Symptom vid grovtarmsförstoppning är att hästen oftast får en lindrig kolik, den skrapar med framhovarna och tittar mot buken. Den har ingen avföring eller så har den mycket lite avföring vilken då är hård och torr. Förloppet av koliken är relativt långsam och pulsen är normal eller bara något förhöjd till 40-52 slag per minut. För att få en helt säker diagnos kan en veterinär känna den kraftigt inpackade grovtarmen genom en undersökning via ändtarmen.
  Det är mycket bra att hästen får röra på sig när den har grovtarmsförstoppning. Gå ut och gå, spring gärna eller longering är att rekommendera.
  
FODERSTRUPSFÖRSTOPPNING
  Foderstrupsförstoppning är när hästen har hela foderstrupen tilltäppt av foder. Symptomen är att det rinner foderblandat flöde ur näsborrarna som är blandat med saliv, hästen dreglar och håller huvudet i en låg ställning. Ibland kan man känna en knut på halsen, för att hjälpa hästen kan man då massera där för att lösa upp knuten.
  Den vanligaste orsaken till foderstrupsförstoppning är att hästen ätit betfor som inte varit ordentligt uppblött, men det kan också orsakas av gräs- eller höproppar.
  Om hästen får foderstrupsförstoppning ska du direkt kontakta veterinär. Prognosen är oftast god under förutsättning att det inte gått alltför lång tid. Behandlingen består av att veterinären ger hästen kramplösande medel och i de flesta fall även spolar ur foderstrupen. Denna spolning sker alltid på sövd häst.
  
TUNNTARMSOMVRIDNING
  Tunntarmen hänger upphängd i buken i en hinna som heter krös och fästet i buktaket heter krösroten. Det som händer vid tunntarmsomvridning är att hela tarmpaketet vrider sig ett helt varv eller mer runt sig själv. Blodkärlen i kröset snörs då av och då tarmen inte förses med blod slutar den att arbeta.
  Symptomen för denna kolikform kommer mycket snabbt med att hästen visar kraftiga koliksymptom, den rullar sig, kastar sig, är orolig, svettas, pulsen stiger från normalt 28-40 slag per minut till 80-100, synliga slemhinnor (munnen, ögonen) visar missfärgning och hästen blir nabbt uttorkad. Uttorkningen kan man kontrollera genom att nypa lite hud mellan fingrarna, släppa och under normala förhållande ska då huden släta ut sig direkt igen, medans på en uttorkad häst är hudvecket kvar när man släpper. Prova ibland på friska hästar så att du kan se skillnaden.
  Ena annan sak som är viktigt att kolla på en kolikhäst är kappiläråterfyllnaden. Det gör man genom att trycka hårt med tummen på hästens tandkött, släppa och räkna huur lång tid det tar innan tandköttet återfår sin färg. På en frisk häst tar det cirka två sekunder men på en sjuk häst kan det ta upp till fyra-fem sekunder.
  Tunntarmsomvridning är fruktansvärt smärtsamt för hästen. Då tarmen slutar arbeta samlas där en massa vätska och gas som annars skulle ha förts vidare bakåt. När tarmen inte förses med blod dör denna sakta av och släpper då igenom en del giftiga slaggprodukter som egentligen skulle ha förts vidare bakåt. Dessa slaggprodukter tas då istället upp genom bland annat av bukhinnan och orsakar hästen ett stört allmäntillstånd. Beroende på hur mycket tarmpaketet vridit sig kan tarmen dö av helt inom 8-16 timmar. Det är därför mycket viktigt att hästen snabbt kommer under veterinärvård om det ska finnas någon chans att rädda den.
  
GASKOLIK
  Gaskolik är när en större mängd gas samlas i en tarm, vanligtvis grovtarmen. Gasen spänner ut tarmen kraftigt och ger hästen svår kolik. Pulsen kan stiga upp till 80-100 slag per minut.
  Gaskolik kan orsakas bland annat av att hästen ätit foder av dålig hygienisk kvalité eller på parasitskador. Behandlingen av gaskolik är att en veterinär i första hand ger kramplösande. Det kan ibland räcka med det. Annars måste den gasöverfyllda tarmen punkteras.
  
TARMBECKSFÖRSTOPPNING HOS FÖL
  Fölets första avföring kallas tarmbeck. Tarmbecket består av innersta fosterhinnan som fölet svalt samt en del pälspartiklar. Normalt ska tarmbecket komma ut inom några timmar efter födseln och sätts igång bland annat efter påverkan av råmjölken. Symptomen vid tarmbecksförstoppning är kolik som går i vågor och detta börjar oftast två dygn efter födseln.
  För att veta att fölet fått ut hela tarmbecket kontrollerar man färgen på avföringen. Tarmbecket är mörkbrunt och den avföring som kommer efter är ljusbrun eller gulaktig. När denna ljusa avföring kommer fram så kan man vara säker på att allt tarmbecket kommit ut.
  Behandlingen består i att man känner efter som man kan peta ut de träckbollar som sitter i ändtarmen med fingrarna och sedan ger Microlax eller Klyx. Kontakta alltid veterinär om fölet inte blir bättre utav detta.
  
SPOLMASKPROPP
  Om man inte är noga med att avmaska regelbundet och sedan avmaskar hästen kan alla maskarna dö samtidigt av maskmedlet och bilda en stor propp i tarmen. Detta är vanligast på föl och de får då kolik en till två dygn efter avmaskningen.
  För att få bort maskproppen gör veterinären en buköppning och plockar då ut stora mängder av spolmask. Det är sedan viktigt att man är noga med att avmaska hästens regelbundet och vara noga med hygienen i boxen och mocka ut paddockar och uteboxar.
Eva Eternell Hagen