Ove Wattle på SLU är expert i ämnet hovar och fång.
Foto: Eva Eternell
Fång är ett allvarligt allmäntillstånd

  - Den klassiska fången är ett helkroppsproblem, hästen sätter bakbenen under kroppen och frambenen framför för att avlasta. Fång är nog en diagnos som inkluderar flera sjukdomar. Man vet inte riktigt vad det är som utlöser, men det kan vara fler saker, säger Ove Wattle från SLU.
  Sjukdomen nämns i litteraturen redan under medeltiden.
   - Klassisk fång drabbar hela hästen, men det är viktigt med hovarna och det är där vi får bestående men.
   Att hästar får reaktioner när de börjar äta gräs är allmänt känt:
   - Histodin ger svullnad i lymfkörtlar och ben. Det ses i början av betet.
   - Man skiljer på belastningsfång och klassisk fång. En häst kan utveckla belastningsfång på ett ben, att den vilar på ett bakben och får belastningsfång på det andra.
   Vid klassisk fång beskriver man den kliniska bilden med att dela in i olika Obelgrader från ett till fyra. Vid grad ett står hästen frekvent och skiftar vikt mellan benen (lyfter fötterna). I skritt ses ingen hälta men i trav ses ett kort och ”styltigt” steg. Vid grad fyra står hästen med bakbenen under sig och frambenen framför sig i en klassisk fång-position för att avlasta sig. Den är väldigt halt!
   De första symptomen ses inom 24-28 timmar:
   - Fånghästar har vanligen feber i utvecklingsstadiet och i enstaka fall i det direkt akuta skedet.
   Ökad värme kan kännas i hovvägg och kronrand. Förstärkt digitalpuls. Kroppsställningen varierar med antalet ben som är affekterade.
   När hovbenet belastas så trycks det nedåt. Hovkapseln runt är väldigt mjuk. Mellan hovkapsel och hovben är lamellager och lamelläderhud. Hovkapseln är så tajt att det inte finns plats för annat än läderhud. Lamellagret är elastiskt och tillåter rörelse.
   Fång är en rörelsestörning orsakad av en försämrad hållfasthet i lamellagret som ger smärta i hovarna. Man kan se bilder på fånghästar där lamellagren slitits sönder under fånganfall. Vid snabba förändringar bildas dubbelsula.
   - Man kan känna hovbenssänkning genom att trycka på kronranden med fingret. Det är då mjukt om hovbenet har sänkts.
   Hovväggen speglar kronrandens läge vid produktion.

Akut fång:
Behandla eventuell primär orsak
Låt hästen stå still på bra underlag
Ge paraffinolja om fodermisstanke
NSAID och andra smärtstillande mediciner
Utfodra i högt läge om hästen har ont fram så den slipper böja sig ner
Vid behov justeras belastningsriktningar
   - Smärtstillande ger man för att göra så drägligt som möjligt för hästen. Men det finns inget botemedel mot själva åkomman, det får naturen fixa själv. Bra att hästen står på ett mjukt underlag där det inte gör så ont.

Behandlingens mål:
Hästen ska bli så bra som möjligt
Den ska må så bra som möjligt under konvalescensen
Det ska vara praktiskt möjligt att genomföra
Till en rimlig kostad
   - Fånghästar behandlas bäst i hemmet av erfaren hovslagare. Hästen ska verkas så att hovbenet får en chans att växa med väggen så långt som möjligt.
   Fångränder på hovarna ses fem veckor efter anfallen. Dessa ska inte förväxlas med foderrand. Saker som foderbyten, mag- och tarmfloran, avmaskning, vissa fodermedel, verknings- och skoningsåtgärder, byte av miljö, allmän sjukdom, vissa mediciner (t.ex. kortison), fetma och inaktivitet kan också ge ränder.
   - Mag- och tarmkanalen är A och O om hästen får fång och om den ska bli bra igen.
   - Fettvävnad påverkar vävnadsförmågan, inte bara det att det blir mer att bära på.
   - Man skiljer inte alltid på ponnyer och hästar när det gäller utfodring, vilket man borde göra. Där har islandshästar samma sammansättning som andra ponnyraser, förutom mankhöjden.
   - Ha munkorg på betet. Det är bättre med hö än hösilage. Visserligen innehåller hö mer socker än hösilage men ändå så tål de hö bättre.
   Efter ett fånganfall ska hästen alltid vila. Även vid lättare fånganfall ska den vila i två-tre månader. Vid tydlig lägesförändring av hovbenet så ska den vila från arbete i nio månader.
   - En häst är aldrig lika fullgod efter en läkning av fång även om den blir bra.
   Angående avlivning är det alltid en etisk fråga om hur ont hästen har.
   - Har man en häst som lider eller en djurägare som inte kan ge hästen den skötsel som krävs, då bör hästens avlivas. Kan inte djurägaren hålla hästen på de förutsättningar som krävs, det vill säga ta in och ut varje dag hela sommaren och känns på puls och ben, då har man inte förutsättningarna att ta hand om fånghästen.
   - Det viktigaste är den kliniska bilden – hur halt hästen är . Gå på hästens symptom och sedan får det se ut hur det vill på röntgen, tycker Ove.
   Ove råder att ta av skorna och kolla lamellranden vid besiktning för hästköp.
   - Återfallsprocenten beror på ägaren. En fånghäst är alltid en fånghäst.