Phillippa med stoföl Flicka e.Gokart, 1982 Slängsboda Arabian Stud, Slängsboda Gård, Bergshamra.
Stomjölk är livsviktig för fölet
- Amningsjouren är räddningen för moderslösa föl
Små föl är beroende av att få mjölk. Iband kan de inte få mjölken från sin mamma och då är man beroende av att få fram mjölk på annat sätt. Amningsjouren är ett samarbete mellan hästavelsorganistationer där man kan få hjälp.
   Om stoet dör, inte vill ta till sig sitt föl eller inte kan amma det av andra orsaker måste man få tag i mjölk på annat sätt till den. Det kan vara ett annat sto eller mjölkersättning. För det nyfödda fölet är råmjölk livsviktigt. Om man själv inte har tillgång till råmjölk är det en god idé att vända sig till närmaste stora stuteri vilka brukar ha ett råmjölksförråd i frysen.
  För att få hjälp med amning och hitta en amma till ditt föl alternativt kunna hjälpa ett annat föl med ditt sto, kan du vända dig till Amningsjouren. Amningsjouren är ett samarbete mellan hästavelsföreningar där ASVT, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, har gått i spetsen för projektet.
   Det är dock inte alltid man får tag i en amma till sitt föl. Behöver du köpa mjölkersättning kan du vända dig till följande företag:
Equilac - Brogaarden i Sweden AB, tel: 040-48 07 58
Salvana - OP Agentur, tel: 0418-801 50
KRAFFT-Milk, tel: 011-28 36 65
FeliCan Scandinavian AB tel: 021-621 91


ridsport@aftonbladet.se