Gammal häst? Det beror på vilken ras det är
Hästar delas in efter ålder i föl: 0-1 år, åringar: 1-åriga hästar, unghästar: 1-3 år och hästar: från fyra år och uppåt.
  När hästen blir gammal kan vara mycket individuellt och det beror mycket på vilken ras den är utav. Halvblodshästar räknas som gamla ibland redan före 20 år ålder medans till exempel arabiska fullblod, många ponnyraser och nordsvenska hästar brukar bli mycket äldre, ofta runt 30 år.
  Man kan räkna att hästen blir motsvarande fem människoår varje år dess första tre år. Således är en treårig hingst jämngammal med en femtonårig pojke. Sedan kan man räkna med att hästen blir ungefär tre människoår äldre för varje år.
  Man kan se ungefär hur gammal en häst på kroppens proportioner och hur hästen är musklad. Föl är ganska korta i kroppen och har långa och lite gängliga ben och lång hals. Unghästar växer ibland lite ojämnt, ofta växer bakdelen och blir högre än manken men växer efter ett tag ikapp med framdelen. Unghästen har heller inte hunnit utveckla sin muskulatur.
  Hästens skelett växer ända tills hästen är sju år. Hästen kan för den sakens skull ändå börja ridas in vid tre års ålder, men aldrig tidigare för då kan hästen få skelettskador för resten av livet hur "vuxen" den tvååriga unghästen än ser ut. Däremot är det väldigt nyttigt för skelettet att hästen tränas och arbetas redan som 1 1/2 - 2-åring för hand bara man inte belastar skelettet med tyngd.
  När hästen börjar arbeta får den muskler och det syns tydlig skillnad på en fyraåring som just kommit igång med riktigt arbete och en välmusklad häst på nio. Hela hästen blir också grövre när den blir äldre. Äldre hingstar brukar dessutom bli kraftiga i nackpartiet, s.k. hingstnacke. Riktigt gamla hästar blir ofta svankryggiga när de inte längre arbetar.
  Även på hårremmen kan man se hur gammal hästen är. Föl har ullhår och kort luddig pannlugg, man och svans. Unghästar har en fin slät hårrem och manen och svansen har inte hunnit växa sig lång förrän vid treårsåldern. Den vuxna hästen har tjockare skinn och lite grövre hårrem. Manen och svansen är både tjockare och längre än på unga hästar. Riktigt gamla hästar kan få gråa och vita hår i hårremmen, manen och svansen precis som människor blir gråhåriga.
  En vägledning om hästens ålder kan man som de flesta känner till få genom att titta på hästens tänder. Hästens tänder växer ut och slits hela tiden i ett speciellt mönster och med vägledning av detta kan man alltså se på ett ungefär hur gammal en häst är.
Eva Eternell Hagen