Vad är stretching? Genom att stretcha hästen förlänger man muskler, leder och mjukvävnader. Det ett bra komplement till massagen eller efter att hästen fått röra på sig. Marina Axelson-Callum berättar om hur du gör på rätt sätt.
Sju sätt att stretcha din häst Halsstretch, sträcker ut motsatta sidans halsböjare. Underarmen ska trycka mot hästens hals samtidigt som man lätt drar hästens huvud emot sig

Knästräckaren. Lyft benet under hasleden rakt uppåt. Håll stöd bara om kotan. Stå själv med benen brett isär och med böjda knän.


Bakre överarmsstretch. Benet vilar mot låret. Får stöd mot låret. Drar benet framåt, snett, uppåt.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
  Höftböjarstretch. Dra bakbenet sträckt bakåt. Låt benet vila på ditt lår och tryck med båda händerna på hasen.

Stretch för inre lårmuskulaturen (ljumsken). Lyft benet lätt böjt, dra ut i sidled. Stå med ena benet fram, det andra bak, dra svansen rakt bakåt i korset lutning.

Sträcka ut bogsträckaren. Hästens ben ska vara lätt böjt och dras bakåt.
Varför stretching?
  - Stretching är ett utmärkt komplement till massage. De går hand i hand, säger Marina.
  - Stretching handlar om att förlänga muskler, leder och mjukvävnader. Även massage stretchar med fingrarna men stretching är kraftfullare.
  Det finns olika sätt att stretcha på. Det vanliga är att man lyfter benen och drar åt olika håll. Även ryggen stretchas på olika sätt, som att dra i svansen eller dra ut bakbenen.
  - Man kan stretcha en specifik muskel eller muskelgrupp. Absolut inga böjprov, det är det bara veterinärer som gör.
  Viktigt är att musklernas fästen och ursprung är långt ifrån varandra. Annars får man ingen effekt, exempelvis vid töjning av bakben så får hästen inte stå så långt bakom sig utan den ska stå under sig. Man syftar till att sträcka ut muskeln i ett ändläge där både muskel och sena töjs ut maximalt. Varje häst har sitt speciella ändläge och kan reagera väldigt olika på stretchingen. Respektera hästens motstånd och signalerna på smärta.
Vad händer?
  - Det finns receptorer i musklerna, muskelspolar och senspolar, vilka är muskelns mätorgan. De informerar om hur långt man får gå i stretchingen. De registrerar längd och spänning och är viktiga för att kontrollera hästens muskler så att det inte blir en obalan i muskeln. Receptorerna påverkas av spänningar i hästens muskler. Spänningar begränsar receptorernas arbete. Om en häst är spänd en längre tid så påverkar det hästens koordination och balans, berättar Marina.
Stretcha aldrig en kall häst
  Stretcha aldrig en kall häst. Den ska ha blivit uppvärmd först genom massage eller ha arbetat innan. Annars kan hästen få kramp eller slita sönder bindväv. Men hästen ska inte vara överarbetad innan, till exempel direkt efter ett löp. Hästen måste hinna varva ner först. Efter att man har skrittat av den ordentligt går det bra.
Hur länge stretchar man?
  - Enligt en amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter har man registrerat att muskel- och senspolarna, det vill säga de små mätinstrumenten, inte behöver mer än fem, sex sekunder för att släppa. Men det är istället viktigt att upprepa. Stretcha tre gånger istället för 30 sekunder.
  Tidigare har man stretchat varje muskel i 20-30 sekunder. Många gör det fortfarande. Men enligt ny forskning är alltså detta onödigt.
  - Hästen blir också mera samarbetsvillig när man jobbar i kortare stretchfrekvenser, fortsätter Marina.
  Stretching är någonting man lär hästen, precis som en ny ridövning. Man uppmuntrar hästen att släppa efter successivt tills den själv hjälper till med övningen. Hästen ska inte uppfatta stretchingen som någonting obehagligt.
Arbetsställning
  - Arbetsställningen är viktig. Att man har en lätt böjning i knäna, bäckenet under sig genom att spänna bukmusklerna. På det viset skyddar man ryggen. Placera fötterna ganska brett isär, råder Marina. - Det är viktigt att vara följsam inför hästens motstånd. Hästen är trots allt starkare. Man letar efter "end feeling", med det menas ett speciellt dragläge som man känner i muskel och led. Exempelvis en känsla av stumhet, att leden är stängd, eller att leden sviktar och är elastisk eller att leden är överelastisk.
När ska man inte stretcha?
  - Vid ledinflammationer och överhuvudtaget vid feber och infektioner, när hästen är helt kall utan uppvärmning.
  - Vidta viss försiktighet vid mycket ung respektive mycket gammal häst samt även vid patellaupphakning.

ridsport@aftonbladet.se

Mera behandling:
Vad gör en hästkiropraktor Kiropraktor Percy Rådfalk visar hur han tar hand om en häst som har problem med kotorna.
Lär dig hästmassage Marina Axelson-Callum berättar om hästmassage och om hur du gör för att behandla en häst.