Redan de gamla grekerna använde sig av massage på häst
Massage är ingalunda en ny behandlingsform. Redan de gamla grekerna använde sig av massage på sig själva och sina husdjur. Genom att massera hästen löser man upp spända och stumma muskler så att de blir mer elastiska och smidiga.
  Massagen är bra i förebyggande syfte likväl som vid rehabilitering.

Historia
  Massage på hästar har funnits i 3 000 år. Framförallt de gamla grekerna masserade sina hundar och andra husdjur. De upptäckte ganska snart att djuren fick glansig päls, blev trevligare att ha att göra med, de fick mer elastiska leder och rörde sig bättre. Han som förespråkade detta var Flavius Arrianus. Efter antiken har massagen sedan inte varit så uppmärksammad på djur.
  Den moderna djurmassagen har sitt ursprung i USA. En amerikan vid namn George Taylor åkte till Sverige under 1800-talets senare hälft. Här gick han i läro hos den svenska klassiska massagens förfader Per Henrik Ling. George förde in många av de massagegreppen han lärt sig här tillbaka till USA. Han öppnade en massageskola i New York för människor.
  Veterinärvården började intressera sig för den svenska massagens teknik i början av 1900-talet. Bland annat upptäckte de, framförallt på smådjur, att massagen var effektiv efter operationer i rehabiliteringen för att påskynda läkningen och förebygga ärrvävnad.

Jack Meagher
  På 1970-talet började Jack Meagher sprida hästmassagen i USA. Han hade masserat idrottsmän i tjugo år innan. Av en tillfällighet behandlade han en häst. an upptäckte snart att hästar har liknande spänningar som vi människor har. Ända skillnaden var att hästen är så mycket större samt att behandlingen fungerar snabbare på hästar eftersom de inte besitter samma mentala spänningar som människor.
  Jack Meagher utvecklade en speciell stresspunktsmetod som går ut på att stimulera påfrestningar i hästens olika senfästen. Han blev så överväldigad av massagens resultat att han kontaktade det amerikanska ryttarlandslaget och fortsatte att sprida hästmassagens verkningar genom den.
  Marina Axelson-Callum var lärjunge hos Jack Meagher i början på 1990-talet då hon bodde i USA under sex års tid. Hon inspirerades av hästmassagen genom att hennes egen häst hade kolik. Hon masserade sin häst som hon lärt sig på människor (Marina är människomassör) och fick ett positivt resultat. Hästen blev bättre i sin kolik och blev också mer kontaktsökande.
  Jack öppnade en helt ny värld för Marina. Marina utbildade sig även hos andra hästmassörer runt om i USA. Med den bakgrunden så tog hon med ig erfarenheterna och idéen tillbaka till Sverige hösten 1993 och startade de första hästmassagekurserna i landet. Detta möttes av ett jublande intresse och ledde till en egen hästmassageutbildning genom Axelsons Animal Massage School.

"Stryka med handen"
  Ordet massage kommer av det arabiska "massah" och betyder "stryka med handen". Genom handens fantastiska sätt att beröra så kan man få kroppen att vakna till liv inte bara muskulärt utan även inre fysiologiska processer.
  - Om man ska beskriva massage kan man säga att det är tryck och stretch på kroppens vävnader såsom hud, bindväv, blodkärl, nervvävnad, lymfkärl och muskelvävnad. Vid olika slags intensitet i tryck och beröring kan man åstadkomma cirkulationsökning, värmeökning, påskynda vävnadernas utsöndring snabbare som i sin tur bidrar till en effektivare ämnesomsättning, berättar Marina.
  - Genom massagen löser man upp spända, stumma, kalla, avstängda muskelfunktioner. Muskeln svarar genom att bli mera elastisk och att röra sig smidigare. Muskelbalansen, koordination och hållning i hela kroppen kan förbättras.

Vad är en muskelspänning?
  -Kroppen har ett naturligt spänningstillstånd som kallas muskeltonus. Tonus är detsamma som spänning. Det är de överdrivna spänningarna som vi vill åt. De går på högvarv och drar extra energi. En kroniskt spänd muskel får en sämre syretillförsel och blir successivt svagare, säger Marina.
  Hästar kan få spänningar genom överansträgningar, att den arbetar mer än vad den är tränad för eller genom mekaniska överbelastningar. Mekaniska överbelastningar kan vara att den felbelastar eller avlastar till exempel mer fram än bak, eller ensidigt arbete samt stress.

Varför massage på häst?
  - För att förbättra hästens rörelser, för att öka smidigheten, lättheten och göra hästen mer liksidig. Se det som en våg, man vill göra hästen mer jämn, säger Marina.
  - Massage är också ett sätt att kommunicera med hästen. En häst som blir hjälpt mot sin smärta blir tacksam. Den lyssnar bättre. En rastlös häst som är mycket uppe i varv, lär sig komma ner i varv och koncentrera sig och slappna av, fortsätter Marina.

Marina Axelson-
Callum
visar olika massage-
grepp

Namn: Marina Axelson-Callum
Ålder: 34
Familj: ja
Yrke: lärare och terapeut
Tjänar: hemligt

Friktioner med fingertopparna över manken.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN

Direkt Pressur med tryck av fingrarna.
Shades of Pearce svarar bra på nackrealeasen.
Gör kompressioner över halsen.
Kompresseioner över bogmuskulaturen.
Dra med handen längs med bogens framåtförande muskel.
Kompressionerna över bakdelens muskulatur. Tänk på hur du står så att du inte blir träffad om hästen skulle reagera och sparka till.
Ta tag i svansen och dra den rakt bakåt. Ska vara i nivå med korsets lutning.
Greppen
  Det finns flera olika massagegrepp. De viktigaste att kunna är:
  Tapotement (rytmiska klappningar handflatan eller lillfingersidan av handen med avslappnad handled)
  Kompressioner (tryck- och vridstretch på muskeln, göres med handloven på de flesta områden, kan göras med handryggen på områden som baklåret, gör alltid i tre olika grader: lätt-medium-djup)
  Friktioner (håll fingertopparna ihop och för dem som i vågor, ett djupgående muskelmassagegrepp som separerar muskelfibrer)
  Direkt Pressur (kallas DP, ett lokalt tryck över t.e.x. en muskelknuta eller muskelsträng, tryck med tummen eller med pek- och långfinger ihop i 10 sek, lätta, tryck lite hårdare i 15 sek, lätta, tryck ännu lite hårdare i 20 sek. eller längre, avsluta alltid med komressioner över punkten)
  Sweat (håll med händerna på ett område tills värme uppstår)

Behandling
  Börja först med att kontakta hästen. Låt den få nosa på dig och se efter vem du är. Om möjligt ska hästen under behandlingen inte stå uppbunden med två grimskaft, ett på varje sida, utan bara ett så att den inte står fast utan kan vrida sig och lyfta huvudet uppåt och nedåt lite. Om hästen inte står still är det bästa att någon annan håller i grimskaftet.
  Genom att lägga handen uppe på hästens nacke när den inte står uppbunden börjar man med såkallad nackrelease. Tryck lätt med tummen på ena sidan och långfingret på andra sidan nackkotan. Stå still, slappna av och känn hur du blir tyngre och sjunker nedåt. Meningen är att hästen då ska slappna och följa dig genom att sänka huvudet. Ibland funkar detta med en gång, ibland får man stå en stund. En del hästar kan inte koppla bort omgivningen utan blir störda av den. Stressa inte upp dig själv då för att hästen inte sänker sig utan ta det bara lugnt.
  När man gjort nackrelease fortsätter man med att undersöka hästen. Genom att dra med handen längs med ryggraden, ca fem cm om sidan från kotorna, från nacken till svansrot kan man ta reda på om hästen har speciella problem i hals, rygg, bakdel etc. Denna snabba översikt kallas för scanning.
  Börja massera hals och nacke. Börja värma upp med tappotema och kompressioner från bogen upp till halsen tre gånger. Börja alltid med lätt tryck och öka trycket successivt. Var vaksam för hästens signaler, hur den reagerar för trycket, om den går ifrån dig eller trycker sig emot dig.
  Forsätt över manken, ett område som ofta blir spänt för den lyfter upp hela bogen på hästen och därmed frambenet. Där tar hästen upp stötarna vid isättning av hoven. Fortsätt därefter med tapotement, kompressioner och friktioner. Jobba med musklerna mellan ryggrad och bogblad, ej själva ryggkotorna och övre bogbladskanten.
  Följ bogmuskulaturen med komressioner upp och ner. Därefter fortsätt ner över överarmen och armbågsvecket med komressioner. Eftersom muskulaturen i detta område är sviktande ska komressionerna vara rytmiska. Fortsätt ner längs underarmen med komressioner på utsida och insida. Stryk med båda händerna längs hästens ben ända ner till hoven. Känn efter eventuella förändringar.
  Gör tapotement längs ryggen. Var försiktig över njurpartiet, det vill säga övergången mellan bröst- och ländrygg. Ej heller över bröstkorgen. Gör komressioner och avsluta med friktioner. Om du upptäcker något ömt eller stumt område så använder du DP.
  Gör sweat genom att lägga båda händerna ihop med handflatorna mot hästen över njurpariet. Låt dem ligga där ca 10-20 sekunder för att framkalla värme under händerna.
  Bröst- och bukmuskulaturen behandlas med tappotema. Börja från bringan, fortsätt mellan frambenen längs buken. Därefter friktioner längs bukens mittlinje. Eventuellt DP om det behövs.
  Fortsätt nu med kompressioner över den stora muskulaturen mellan kors, höftknöl och bärbensknöl. Dra fyra linjer med djupa friktioner. Avsluta med tappotema. På den bakre lårmuskulaturen gör kompressioner med handens baksida från korset och neråt och uppåt tre gånger. Gör extra kompresioner bakom bakknäet. Börja vid höftknölen och gör kompressioner ner till knäet. Fortsätt med kompressioner på in- och utsida på bakbenet. Stryk med båda händerna längs hästens ben ända ner till hoven. Gå över till hästens andra sida och gör samma behandling där.
  Lyft svansen försiktigt och kontrollera venetuellt motstånd. Rör den i små cirklar åt ett håll, gör cirklarna större, byt håll. Ställ dig rakt bakom hästen och dra ut svansen. Det är viktigt att dra svansen i nivå med korsets lutning. Avsluta med att stryka med händerna över hela hästen.


ridsport@aftonbladet.se

Komplettera massagen med stretching Marina Axelsson-Callum visar hur du får hästens muskler att må bra.
Vad gör en hästkiropraktor Kiropraktor Percy Rådfalk visar hur han tar hand om en häst som har problem med kotorna.