Vad gör en hästkiropraktor?

En hästkiropraktor arbetar med hästen precis som en humankiropraktor arbetar med människor. Kiropraktorn arbetar främst med händerna och behandlar rörelseapparatens störningar och besvär. Kiropraktorns mål är att återställa kroppens balans. Dock behöver en hästkiropraktor ibland hjälpverktyg i sitt arbete då en hästs kotor inte alltid går att behandla enbart med handkraft som det går att göra på människor.

Genom att slå med gummiklubbor på de nerver som går till kotorna kan kiropraktorn påverka kotorna.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN

Så här böjlig ska en häst vara. Det ska gå en hand mellan knäet och benet.
Här skakar Percy ut framkotan.
Varför kiropraktor?
  Min häst blev ibland stel över vänster bakdel, till följd av detta påverkade det även diagonalt det högra frambenet. Hon var inte direkt halt, jag kände bara att det var något litet som inte kändes bra. En kompis till mig rekommenderade då att jag skulle ta ut en hästkiropraktor. Så genom rekommendationer ringde jag till kiropraktorn Percy Rådfalk som kom ut till min häst.
  Detta är ett exempel på varför man tar ut en kiropraktor. Men rent generellt kan det vara bra att låta en kiropraktor komma och ut till hästen när hästens normala rörelsemönster är stört, till exempel hästen vill inte backa, vill inte lyfta upp en hov, inte vill fatta galopp i ena varvet, är känsligare för kyla än normalt, sjunker ihop när man sadlar. Helt enkelt när man märker att något inte är som det ska och kanske som i mitt fall inte riktigt kan sätta fingret på exakt vad.

Börjar med att inspektera hästen
  När Percy kommer ut till en häst börjar han med att inspektera den. Han frågar hästägaren vilken symptom hästen har för dagen, hästens ålder, vikt, kön, allmänkondition, eventuella gamla och nya skador, om det finna några gamla trauman. Gemensamt med hästägaren går Percy igenom hästen på håll innan Percy går fram och hälsar på hästen.
  Vidare inspekterar Percy om hästen ställer upp på alla fyra hovarna. Percy har vissa landmärken han tittar på. Han tittar över korset, hästens symetri, att höger och vänster sida ser likvärdiga ut, muskulaturen, svansroten om den pekar åt något håll, vinklingar av benen, om det är nivåskillnader mellan hasorna eller kotlederna, deviation i stjärtskåran, muskulaturen på insidan av låren.
  Percy fortsätter med att blicka över hästens rygg, titta att bogarna och manken ligger symetriskt, tittar att huvudet inte är snedställt, tittar över halsens muskler, bröstpartiet, nivåskillnader mellan framknän eller framkotor, ser över hela hästen efter pålagringar, gallor, svullnader och sår.

Känner igenom hela hästen
  När Percy inspekterat klart börjar han med palpationen. Palpation är att han känner igenom hela hästen. Den inbegriper att kiropraktorn palperar ben och ledstrukturer för att leta efter ömhet, smärta eller svullnader. Percy går igenom hästens alla leder och noterar ner alla fynd på ett papper.
  Efter detta går Percy vidare med rörelsepalpation. Framförallt kontrollerar han rörelserna i hästens leder. Rörelsepalpationen fungerar lite som ett böjprov som veterinären brukar genomföra. Han provocerar lederna, letar efter eventuella rörelseinskränkningar och smärttillstånd. Percy jämför hela tiden höger med vänster sida av hästen.
  - Då har jag fått fram en arbetsdiagnos som jag brukar diskutera med hästägaren. Sedan börjar jag själva behandlingen. Rent kiropraktiskt innebär det att där jag hittar rörelseinskränkningar så ska jag skapa en bättre rörelse i leden via en manipulativ behandling. Man jobbar med ryggraden. Då hästen har en så stark ryggmuskulatur är det svårt att påverka ryggraden med handkraft, däremot benen jobbar man helt manuellt och även nacken.


Fakta/Percy Rådfalk
Ålder: 36
Familj: fru, barn och häst
Yrke: kiropraktor
Tjänar: privat

Tar hjälp av gummiklubbor
  Percy visar mig två gummiklubbor och håller upp dem mot Shades of Peace's kors. Hjälp tyckte jag! Ska han slå min häst med de där?! Men Percy bara gjorde ett snabbt tryck med klubban med hjälp av den andra klubban på Peace's kota. Hon reagerade inte ens utan bara tittade på honom och verkade undra vad han höll på med.
  Han förklarade för mig att han nu åtgärdat det fel jag hade känt. Hennes kotor hade varit en aning ihoptryckta vilket hade gått ner och påverkat hennes vänstra bakben och fört över det diagonalt till höger framben. Detta hade hon samlat på sig i manken varför hon kunde ömma lite där. Men egentligen hade hon inget fel alls i vare sig manke elller ben. Felet hade suttit i kotan på korset. Sedan berömde han mig för att som lekman överhuvudtaget ha upptäckt detta då det var så pass lite störning på henne. De flesta hästägare märker inte sådana här saker när hästen inte är påtagligt halt. Så det var ju åtminstonde trevligt att få höra.

Behandlar vissa punkter
  - Efter avslutat kiropraktisk behandling brukar jag gå igenom triggerpunktsbehandling. Triggerpunktsbehandling är att man behandlar vissar punkter via manuellt tryck för muskelavslappning. Även med påföljande stretchbehandling. Detta ger en helhetsbehandling.
  På Shades of Peace masserade Percy hennes manke bland annat. Sedan stretchade han igenom henne och gav henne beröm för att släppa loss så pass bra för att aldrig ha varit med om detta förut.

Ger hästägaren råd
  - Jag ger hästägaren lite tips och råd att göra innan nästa behandling. Detta kan till exempel vara att jag ger hästägaren ett stretchingschema för hästen.
  Jag fick ett sådant stretchingschema och ordinationen att stretcha Shades of Peace en till två gånger i veckan efter träning. I övrigt ska jag fortsätta träningen som jag nu gör. En annan aspekt jag reflekterade över var hur intressant det var att få höra vad han tyckte om min häst. Jag kunde få bekräftat från Percy saker som jag själv uppfattade om min häst.

ridsport@aftonbladet.se


Mera behandling:
Komplettera massagen med stretching Marina Axelsson-Callum visar hur du får hästens muskler att må bra.
Lär dig hästmassage Marina Axelson-Callum berättar om hästmassage och om hur du gör för att behandla en häst.