Anders Gernandt in memorial
- Du kommer alltid att finnas i mitt hästflickshjärta

  Jag blev alldeles ifrån mig när jag kom inklivande på den lokala Vivo-
affären idag i mina leriga ridstövlar och fick se Aftonbladets löpsedel.
- Anders Gernandt hittat död -. Gernandt, NEEJ skrek jag till högt så alla i kassakön vände sig om.
  Jag tillhör den generationen som är uppväxt med Gernandt. Varje år kring påsk satt jag som klistrad framför TV'n och såg varenda minut från Skandinavium. Drömde naturligtvis att en dag själv få rida där. Jag följde ivrigt med Gernandts kommentarer. Han har tydligen satt djupare spår i ett hästflickshjärta än vad jag själv visste om. Det märker jag nu när jag sådär tjugo, femton år senare sitter och skriver med en tårar i ögonen.
  Mitt första riktiga uppdrag var att intervjua Anders Gernandt. Då var jag femton år och skrev för B.Wahlströms Bokförlag som hade undomstidningen Penny. Jag fick komma upp på SVT och göra intervjun där. Jag skickade en tidning hem till Gernandt efteråt.
  Så tio år senare träffades vi igen, på Globen Då var jag alltså 25. Tror ni inte att han kände igen mig. Men det har jag fått höra från andra senare. Han hade ett riktigt "hästminne".
  Jag hade förmånen att träffa Anders Gernandt flera gånger till på Globen. Ibland åt vi middag tillsammans. Han var en fantastisk berättare. En som han särskilt gillade att berätta om var Josef Major. Josef Major hade den första godkända lipizzanerhingsten i Sverige och den visade han upp medan Gernandt kommenterade till.
  - Ja tänk när han kom in med hingsten på banan mitt under flickans riduppvisning på ett sto, sade han och skrattade så hjärtligt att han nästan ramlade av stolen.
  Som person var Gernandt en riktig "mysfarbror". En sådan där som man skulle vilja ha som sin egen farfar som sitter och berättar sagor för en. Man kan bara inte låta bli att tycka om honom.
  Anders Gernandt har skivit sina memoarer i boken "Hästminne". För den som följt med under de år han var verksam kan jag bara rekommendera boken.
  Till sist vill jag bara tacka Anders Gernandt för allt du har tillfört mig och så många andra. Du kommer alltid att finnas i mitt hästflickhjärta.


ridsport@aftonbladet.se