Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
GULDBOLLEN
  

1968: Björn Nordqvist, IFK Norrköping
Björn Nordqvist.
Foto: AFTONBLADET ARKIV
Att peka ut något speciellt år för Björn Nordvist är som att peka ut en snöflinga i en lavin. Björn Nordqvist gjorde 115 landskamper, vilket länge var rekord, både internationellt och nationellt. Han kom också att räknas som en av Europas bästa försvarsspelare.
   1968 fick han guldbollen för sitt ”lagansvar”, ”intensiv vilja” och ”soliditet”. Med Björn Nordqvist kunde IFK Norrköping ända på den allra sista speldagen vara med och slåss om guldmedaljen.
   I landslaget var han säkerhetslåset i fyrbackslinjen och tillsammans med Ove Kindvall grundpelarna i det fotbollslandslag som skulle bli så framgångsrikt under början av 70-talet.
   Björn Nordqvist blev proffs i PSV Eindhoven och återvände sedan hem till Sverige. Han övertalades till att göra ytterligare en proffsutflykt till Minnesota Kicks i den amerikanska fotbollsligan.
   Björn Nordqvist fick också många beundrare efter sin karriär. I TV-dramatiseringen av Max Lundgrens Åshöjdens BK spelade han ”Bagarn”, klubbens veteran och ledare som förde klubben till toppen. Aldrig har en roll passat honom så bra. Björn Nordqvist var ”Bagarn”, både framför och utanför kameran.