Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
GULDBOLLEN
  

1960: Torbjörn Jonsson,
IFK Norrköping

Torbjörn Jonsson.
Foto: AFTONBLADET ARKIV
”Barnarov” skrev tidningarna 1953 när 17-årige Torbjörn Jonsson värvades från Sleipner till IFK Norrköping. Men snart blev han den dominerande spelaren i både Norrköping och landslaget. 1960 mötte Sverige-Frankrike men efter matchen i oktober skrev tidningarna ”Torbjörn Jonsson slog Frankrike”. Torbjörn Jonsson gjorde inte bara segermålet utan dominerade matchen helt hållet.
   Han fick guldbollen för sina insatser i landslaget och Norrköping. Därefter skulle han bli proffs var det tänkt. Efter att skrivit på för Milan fick han beskedet att det proklamerats importstopp för utländska fotbollsspelare i Italien. Då köpte Real Madrid honom och lånade ut honom till Real Betis. Det blev ingen lyckad sejour, och efter sex månader flyttade Torbjörn tillbaka till Italien och först Fiorentina sedan Roma.
   I Roma vände det och och klubben tillhörde de bästa lagen i italienska ligan. Torbjörn avslutade sin proffssejour i Mantova där han snabbt blev en stor publikfavorit och känd för att aldrig ge sig.
   En säsong spelade han med bruten tå. Det lyckades med gips och skon och bedövning. Torbjörn Jonsson avslutade sin fotbollskarriär som tränare för Sleipner - klubben han lämnat under sådana stora skriverier.