Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
SÖNDAG 31 JANUARI 1999
  

– Mitt förra liv
var hemskt

”JAG HAR TRÄFFAT MANNEN I MITT LIV” Äktenskapet med Kjell P Dahlström knakade och sprack efter att de båda hamnade i rampljuset 1995. Nu har Helen A Johansson hittat rätt igen. Sambon Lennart är en del av förklaringen till att hon vågar le igen. ”I dag lever jag”, säger hon.
Foto: MICKE SÖRENSEN

Helens tre bästa travminnen
1. När jag vann Gotlandslöpningen med Picaroon för ett antal år sedan. Jim Frick behövde bara ta sig i mål med sin häst för att slå mig i en kuskmatch. Otroligt nog blev Jim diskad och jag vann tävlingen. Picaroon var dessutom min favorithäst, så det är nog mitt roligaste minne.
2. När jag vann med Hallon Brunn i Belgien för en himla massa år sedan. En av de första större segrarna – med en underbar häst.
3. Segern med Ina Scot i Prix d'Amérique. En fantastisk seger, helt enkelt.

Pressen höll på att knäcka Helen A Johansson efter segern i Prix d’Amérique
1995 vann Helen A Johansson Prix d'Amérique. Ett år senare drog hon sig tillbaka från livet som travdrottning.
  Och hon vill aldrig mer tillbaka.
  – Mitt förra liv var hemskt, säger hon.
   I dag avgörs världens största travlopp, Prix d'Amérique, på Vincennes utanför Paris. För fyra år sedan vann Helen A Johansson sensationellt loppet tillsammans med sagohästen Ina Scot.
  Efter många tuffa år stod Helen på toppen av sin karriär. En dröm hade gått i uppfyllelse.
  – Det var fantastiskt att bara vara med i loppet och att sen vinna...nej, det går knappt att beskriva, säger Helen med darrande röst.
  Men livet som travets drottning blev inte vad Helen hade tänkt sig. Mycket jobb blev ännu mer jobb. Pressen utifrån blev hysterisk.

Äktenskapet med Kjell P sprack
   Och ovanpå allting knakade äktenskapet med Kjell P Dahlström i fogarna.
  – Ja, det var mycket strul. Visst, jag var mitt uppe i en oerhörd karriär, men jag levde inte. Man lever bara en gång och jag ville göra mer med mitt liv än att bara jobba.
  Så Helen bröt med sin man hösten 1995 och flyttade till Malmö. Startade en mindre rörelse på hennes egna villkor.
  Allt gick efter planerna det första året men sen började problemen.
  – Jag hyrde en gård och helt plötsligt tog inte hästarna ett enda steg. Alla blev sjuka och jag vet fortfarande inte vad felet var, kanske var det vattnet, säger Helen.
  I stället blev det Borås – och kärleken.
  Ännu ett steg mot den perfekta tillvaron i livet.

”Jag saknar en ny stjärntravare”
   – Allt är toppen här. Jag driver en liten rörelse med 17 hästar, har mysiga, goa, hästägare och jobbar så där lagom mycket, spinner Helen. Dessutom har jag träffat mannen i mitt liv.
Allt verkar perfekt. Saknar du ingenting?
   – Jag stortrivs med livet och i grunden saknar jag ingenting. Men, visst, självklart hoppas jag kunna göra en stjärntravare av någon av de yngre hästarna jag har i träning i dag.
Men då hamnar du väl i samma situation som tidigare?
   – Nej, nej, det kommer jag aldrig att göra. Jag ska ha en liten rörelse som ger mig utrymme att göra annat än träna travhästar. Jag ska ha tid att jogga, spela tennis och titta på tv, ja, allt som de flesta andra gör.
  – Mitt förra liv var hemskt. I dag lever jag, säger Helen och skrattar så där härligt friskt som bara en lycklig människa kan göra.

tommy.jansson@aftonbladet.se


Startlista Prix d'Amérique (2 700 meter):
1. Florilege, 2. Ezira Josselyn, 3. Durvalo, 4. David Ceda, 5. Mr Quickstep (Ulf Nordin), 6. Louise Laukko, 7. Fripon Rose, 8. Cygnes d'Odyssee, 9. Gentle Star (Anders Lindqvist), 10. Don Paulo, 11. Rite On Line (Atle Hamre), 12. Lovely Godiva (Per–Olof Pettersson), 13. General November, 14. Remington Crown (Joseph Verbeek), 15. Balou Boy, 16. Echo, 17. Moni Maker, 18. Defi d'Aunou.
Tidigare svenska segrar:
Första svenska segern:
1950: Scotch Fez (Sören Nordin).
Andra svenska segern:
1993: Queen L (Stig H Johansson).
Tredje svenska segern:
1995: Ina Scot (Helen A Johansson).


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER SPORT