Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 15 NOVEMBER 1998
  

Shejken satsar fler miljoner i Örgryte


SVIKER INTE SITT LAG Örgryte hade nästan gett upp hoppet om fler miljoner från sin stora sponsor, stenrike Abdus Qureshi. Men shejken har inga planer på att hoppa av: ”Jag vill fortsätta hjälpa Örgryte”, avslöjar han för Aftonbladet.
Foto: NICKLAS HAMMARSTRÖM
”Jag vill fortsätta hjälpa klubben – oavsett hur det går i kvalet”
GÖTEBORG. Det kan vara adjö till allsvenskan för Örgryte.
  Detsamma borde det vara till shejk Abdus Qureshis miljoner. Avtalet går ut vid årsskiftet.
  Men till Aftonbladet säger han:
  – Jag vill fortsätta hjälpa Örgryte.

  Historien om den pakistanfödde och excentriske mångmiljonären Abdus Qureshi, 47, kan göras lång.
  Kort handlar den om hur han via tre olika äktenskap med svenska kvinnor fattade tycke för Örgryte.
  Till den milda grad att han var beredd att satsa tre miljoner kronor per år via sitt företag Escue när Öis återkom till allsvenskan för ett par år sedan.

Hoppades på en topplats
  – Jag kommenterar inga summor, säger Qureshi till Aftonbladet sent i går kväll. Men jag hoppades att bidragen skulle hjälpa Örgryte att bli bland de fyra bästa i Sverige.
  Sponsoravtalet gick ut för ett år sedan utan att Öis nått det resultatet. Escue kvarstod som huvudsponsor men för en mindre summa även under 1998.
  – Men nu är samarbetet med största säkerhet över, säger både Öis fotbollsansvarige Stefan Allbäck och kassören Mats Björklund till Aftonbladet.
  Och så suckar de djupt. I eftermiddag spelar Örgryte om en allsvensk plats mot Umeå.
  En nedflyttning till division ett skulle innebära ett minskat bidrag från Föreningen svensk elitfotboll på ett par, tre miljoner kronor och kanske lika mycket i förlorade sponsorbidrag.

Örgryte – som Asienkrisen...
  Lägg till det ett årligt driftsunderskott på ett par miljoner – och alla förstår att krisen lurar runt hörnet.
  I det läget är beskedet från Florida, USA, säkert välkommet:
  – Personligen vill jag fortsätta att stödja Örgryte – oavsett hur det går mot Umeå. Det gäller för mig att övertyga min styrelse om det också, säger Qureshi.
  Hans Escue Management är ett globalt finansbolag som förvaltar stora aktiefonder.
  – Vi har drabbats hårt av Asienkrisen, säger Abdus Qureshi.
n Trots det vill du fortsätta att satsa pengar i Örgryte?
  – Fotbollen är ju som aktierna. Det gäller att vara långsiktig och rida ut stormen. Jag vill ge de lovande ungdomarna i Örgryte chansen.
n När privatpersoner gått in i svenska klubbar har det idrottsligt gått dåligt. Varför?
  – Det är det jag har försökt ta reda på nu under fyra år, säger Abdus Qureshi. Jag planerar att komma till Sverige om ett par veckor och då vill jag träffa Örgrytes styrelse för att höra hur de planerar framtiden.

Michael Wagner

Miljonärerna i svensk fotboll
I de stora fotbollsländerna heter de Berlusconi, Agnelli eller Murdoch. Här är de svenska motsvarigheterna. Miljonärerna som gett sig in i svensk fotboll:
Shejk Abdus Qureshi. Via finansbolaget Escue har han sponsrat Örgryte med drygt tre miljoner kronor per år under 1995-97. I år minskade bidraget till en miljon kronor.
Rune Andersson. Via Trelleborg-koncernen har han sedan början av 1997 satsat 12 miljoner kronor i Trelleborgs FF.
Panos Papadopoulos. Via sitt baddräktsföretag Panos Emporio bidrar han med, enligt uppgift, drygt en miljon kronor per år till Ljungskile. Avtalet ingicks i januari 1997 och gäller i tre år. Laget döptes om till Panos Ljungskile SK.
Bo Lundquist och Tommy Jacobsson. De båda köper aktier i Djurgårdens Fotboll AB, som nyligen avslutat en nyemission. Lundquist (delägare i Svanströms, äger Fjäderholmarnas Krog) köper aktier för nio miljoner kronor, Jacobsson (äger Scandinavian Sports Management) köper aktier för sju miljoner kr.


Mer sport