Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sport. 31 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 20:41

Bäckstedt historisk svensk etappsegrare i Tour de France
STOCKHOLM (TT). När den blonde svensken sträckte armarna i luften och bara insöp hyllningarna hade han just gjort vad ingen annan svensk gjort tidigare.
   Magnus Bäckstedt vann en etapp i Tour de France - världens främsta cykeltävling.
   - Det var den lyckligaste stunden i mitt liv, säger han.
   - Det går inte att göra något större som cyklist. Tour de France är det största, det slår VM och OS för oss cyklister. Loppet är världens fjärde största tv-evenemang. Det säger väl lite om hur stort det är.
   När TT når honom på hotellet har han hunnit med en snabbdusch. Och till middagen väntade segerchampagne. Det är tredje gången som laget, belgiska Gan, firar en etappseger i årets Tour de France.
   - Som segrare får jag väl dricka två glas. Det ska jag faktiskt göra, säger den 23-årige östgöten så där lite fnittrigt glad som bara en segrare kan låta.
   Han är nöjd, otroligt nöjd, med fredagens insats - segern i den 19:e etappen av Tour de France. Men nu när han har fått smaka på segerns sötma vill han ha mer.
   - I morgon (lördag) tänker jag ta det lugnt i tempoetappen och köra på 85 procents kapacitet så jag hinner återhämta mig till på söndag. För då siktar jag på seger igen, i sista etappen upp på Champs-Elysées i Paris. Stallets direktör säger att den etappen ska passa mig.
  
Fick stort försprång
   Den 19:e etappen mellan La Chaux-de-Fonds i Schweiz till Autun i Frankrike var 242 km lång. Redan efter två mil stapp Magnus och 13 andra cyklister iväg.
   - Vi fick ganska snabbt en dryg minuts försprång och till slut 14-15 minuter. Då kände jag att det var min chans. När det var två mil kvar ungefär attackerade tre cyklister och jag hängde på. Just när vi bröt oss ur hade jag Stuart (stallkompisen O'Grady) precis bakom mig. Han slutade trampa så att vi skulle få ett försprång och vi fick en skaplig lucka på 25-30 sekunder.
   - Jag låg längst bak och lät de andra dra, för jag visste att om den andra klungan skulle hinna ifatt så skulle Stuart vara så stark att han skulle kunna vinna etappen.
   - Upploppsrakan var 400 meter lång och lutade lite uppför i motvind. De andra började spurta direkt, men jag sa till mig själv att jag skulle ta det lugnt och vänta till rätt tillfälle. Jag tänkte satsa allt. Det var seger eller att bli sist av oss fyra som gällde. Jag såg upp när det var 150 meter kvar och stack då iväg. Det gick förvånansvärt enkelt att passera dem och jag vann väl med en cykellängd.
  
Fint betyg
   Magnus iskalla körning, då han åkte snålskjuts och sen i spurten där han avvaktade, gav fina omdömen i internationell cykelmedia. Det skrevs att debutanten körde som en veteran.
   - Tack för det betyget, säger Magnus när han får höra omdömet.
   Att få kliva upp på podiet kände Magnus var något speciellt.
   - Det går knappt att beskriva. Jag hade alla möjliga känslor. Men det var den bästa känslan man kan hitta.
   Att han är förste svensk att vinna en etapp i touren tänkte han inte på först.
   - Det var först när jag satt i bilen på väg till hotellet som det slog mig. Det är stort.
  
Ingela Ahlberg/TT

Alla dagens sporttelegram (det senaste överst)


Gårdagens sporttelegram Upp på sidan