Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 30 JULI 1998
 

– Alla skrattade när jag tog fram bootsen
Jarmo Sandelin: Golfmodet är inte upphetsande


GRÄSLIGT, ELLER...? Svensken Jarmo Sandelin är en modemedveten spelare och kommer att spela i golfboots i Scandinavian Masters.
Foto: TOMMY MARDELL

Jarmo Sandelin har hoppat ur de klassiska golfskorna.
  Nu spelar han i boots.
  – Det är både läckert och bekvämt, säger 31-åringen till Aftonbladet.
   Det finns flera spelare som vill bryta det konservativa golfmodet, men få visar det så tydligt som Jarmo Sandelin.
  Sedan några månader tillbaka spelar han med boots på fötterna.
  – Ett par ingångna boots är bland det skönaste som finns. Och varför skulle man inte kunna spela golf i boots? Jag ställde mig frågan i våras, berättar Jarmo.
  Det slutade med att han skickade ett par svarta boots till en skomakare i Stockholm. Han fick tillbaka dem spikförsedda.
  – Jag använde dem för första gången i en tävling i Spanien i maj. Jag spelade bra, blev runt 20:e man. Men det berodde nog inte på bootsen, säger han.

Spelar i boots på Kungsängen
   De svarta skinnbootsen kommer han att använda under Scandinavian Masters.
  Hemma i Monte Carlo har han ytterligare ett exemplar – ett par Tony Morena i grönt ormskinn.
  – Tyvärr glömde jag att packa ner dem. Annars hade jag spelat i dem, säger han.
  När han första gången visade upp sig i ormskinnsbootsen möttes han av blandade reaktioner. Det var i PGA Championship i London.
  – I England är det tradition som gäller. Så före tävlingen fick jag kliva in på en green och visa att bootsen inte lämnade några märken, berättar Jarmo Sandelin.
  Spelarkollegorna reagerade mindre misstänksamt.
  – Grabbarna började skratta när jag tog fram dem. Jag har aldrig upplevt så mycket skratt på en och samma plats under en golftävling, säger han.
Vad tycker du om golfmodet, rent allmänt?
  
Det är kvalitetsdugligt, men inte upphetsande. Har man haft likadana pikétröjor i 15 år tröttnar man till slut. Personligheterna kommer inte fram i de kläder som finns i dag. Det är trist.

Nästa karriär: designer
Så vi kan räkna med flera påhitt från Jarmo Sandelin?
  
Jag kan tänka mig att jobba med designer som tar fram kläder bara till mig. Sådana tankar finns i bakhuvudet. Men jag vet inte när det blir. Jag vill ta det lugnt och sansat.
Har du alltid varit modeintresserad?
  
Jag har alltid följt modet. Men tidigare hade jag inte pengarna. Nu hinner jag inte använda alla kläder som jag köper. Det blir en hel del. På ett år köper jag kläder för ungefär 80 000 kronor. Jag har ju förmånen att kunna handla i Paris, London och Milano.


Mer sport