Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sport. 21 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 14:13

Internationella cykelförbundet utreder TVM-doping
PAU, FRANKRIKE. Internationella cykelförbundet (UCI) ska utreda dopingaffären i det holländska TVM-stallet, som de svenska cyklisterna Michael ”Roddarn” Andersson och Michel Lafis kör för.
   TVM hotas nu att kastats ut ur Tour de France.
   - Vi kommer att hantera det här fallet precis som vi hanterade Festina-fallet. Om det är samma situation kommer vi att vidta samma åtgärder, säger UCI:s president Hein Verbruggen.
   Festinastallet kastades ut ur Tour de France sedan stallets sportdirektör Bruno Roussel erkänt att hans cyklister haft tillgång till dopingpreparat under ”strikt medicinsk kontroll”.
   Allt började med att lagets massör åkt fast i tullen med 350 flaskor med dopingmedel.
  
Liknande fall
   Det liknar mycket det som nu uppdagats i det holländska TVM-stallet, som också försökt smuggla dopingpreparat. Det var i början av mars som två mekaniker fastnade i gränskontrollen mellan Belgien och Frankrike. I deras bil hittades 104 sprutor med dopingmedlet EPO, som ger samma effekt som höghöjdsträning. EPO gör att kroppen bildar fler röda blodkroppar som ökar uthålligheten.
   Det finns ingen metod för att upptäcka om idrottsmän dopat sig med EPO.
   - Även om vi skulle finna en metod för att upptäcka EPO, så skulle bara något nytt komma. Idrotten kommer aldrig att bli fri från doping, säger UCI:s vice president Werner Goner.
  
Prispengar gick till doping
   Det har nu även framkommit uppgifter om att Festinastallet hade en slags dopingfond.
   - Cyklisterna var förpliktigade att ge sin del av vinstpengar till fonden för att köpa förbjudna preparat, säger Arsene Rickaert, som är advokat åt stallets åtalade läkare Eric Rickaert.
   Advokaten säger också att det var den åtalade sportdirektören Bruno Roussel som organiserade hela operationen och att cyklisterna själva bestämde vilka preparat de ville använda.
   De svenska cyklisterna i TVM-stallet, Michel Lafis och Michael ”Roddarn” Andersson, kör inte i Tour de France och säger sig vara helt ovetande till att någon doping förekommit i deras stall. (TT-AFP)
  
Alla dagens sporttelegram (det senaste överst)


Gårdagens sporttelegram Upp på sidan