Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet sport.
  tisdag 5/5 1998
  Pär Zetterberg vald till årets spelare i Belgien
STOCKHOLM. Sveriges bäste fotbollspelare är även Belgiens bäste.
   Det tycker spelarna i den belgiska ligan - för andra året i rad går priset till Pär Zetterberg.
   - Det är alltid något speciellt att väljas av de andra spelarna. De är de verkliga experterna, säger Zetterberg till TT.
   Det är upptaget på mobilen. Det är upptaget hemma hos familjen Zetterberg. Att vinna titeln som årets spelare i fotboll i Belgien är som att vinna Guldbollen hemma i Sverige.
   Stort.
   Många vill gratulera, många vill intervjua. Pär Zetterberg vill helst vila.
   - Jag är helt slut, jag ramlar nästan ihop, säger han med trött röst.
   Det är tredje gången spelarna utser Zetterberg till ligans bäste spelare. 1993 fick han priset för första gången.
   I vintras fick han Guldskon - motsvarande pris av landets sportjournalister. Och i samband med måndagskvällens prisutdelning fick Zetterberg även ett kvitto på att han är en gentleman på planen. Även årets Fair Play-pris gick till den svenske mittfältaren.
  
Uppskattad och utbränd
   Uppskattad är ena ordet.
   Utbränd det andra.
   Inflammationer i höften och hälsenan, ena foten vrickad. Den lille store spelaren går på reservbränsle.
   - Det känns som om jag har ont överallt. Varenda muskel är spänd. Dom tre fyra senaste matcherna har varit enormt jobbiga. Senast behövde jag syrgas efter matchen. Jag var inte bra, laget var inte bra, men vi hade tur och slog Harelbeke tack vare ett självmål.
   Men på söndag är det över.
   Anderlecht möter Beveren. Seger och en Uefa-cupplats är räddad och Pär Zetterberg kan ta familjen med sig hem till Falkenberg, till våren och en sommar på Hallands stränder.
  
Tveksam till landskamper
   - Klubben har sagt att jag bara ska ta det lugnt och det tänker jag göra. Jag får ledigt i sex veckor. Vi börjar inte träna igen förrän 28 juni och jag vill komma hel och frisk till uppbyggnadsträningen.
   Så förbundskaptenen Tommy Söderberg kan nog räkna med ett mittfält utan Pär Zetterberg i landskamperna mot Danmark i Malmö 28 maj och Italien i Göteborg 2 juni.
   Men att Pär nobbar landslaget håller han inte med om.
   - Det är fel. Jag ska prata med Tommy senare i veckan, men som det är nu tillför jag inte landslaget något. Jag mår bättre av att vila. Tommy och jag får ta ett beslut tillsammans med läkarna här i Anderlecht och i landslaget, säger Pär.
  
Henrik Skiöld/TT