Handbollstränaren Roger ”Ragge” Carlsson död efter hjärtinfarkt
STOCKHOL. Skövdetränaren Roger Carlsson, 52 år, avled på måndagskvällen efter en hjärtinfarkt under en elitseriematch i handboll.
   Carlsson tränade också svenska landslaget under åtta år och anses till stor del ha bidragit till de svenska handbollsframgångarna på senare år.
   Matchen mellan Polisen/Söder och Skövde i Eriksdalshallen i Stockholm var bara 16 minuter gammal när Roger ”Ragge” Carlsson segnade ner efter en svår hjärtinfarkt. I väntan på ambulans försökte läkare på plats rädda hans liv med hjärtmassage, men förgäves.
   Vid 21-tiden meddelade läkare på Södersjukhuset att Roger Carlsson avlidit och därmed har en svensk handbollslegend gått i graven.
   - Han var en profil och jag känner särskilt för hans familj. I söndags såg vi en handbollsmatch i Uddevalla tillsammans och han verkade må mycket bra, säger svenska landslagets förbundskapten Bengt Johansson till TT på måndagskvällen.
   Roger Carlsson ledde landslaget under åtta år på 80-talet och anses av experter till stor del ha bidragit till det starka landslag vi har i dag. Han efterträdddes av just Bengt Johanssson efter OS i Söul 1988 där Sverige blev femma. Två år senare var Sverige världmästare.
  
Hård men ödmjuk
   Carlsson spelade själv elitseriehandboll med HP Warta i Göteborg och har två A-landskamper. Men det var som tränare han blev mest känd med, förutom landslaget, tio år i Warta och fem år i norska Runa.
   Roger Carlsson beskrivs som en hård ledare. Utåt var han lågmäld och mycket populär hos spelarna. Men han krävde stenhård disciplin. 1995 tog han över som tränare för IFK Skövde där sorgen och saknaden i samband med dödsfallet nu är stor.
   - Han kunde vara hård men samtidigt ödmjuk och rättvis. Det känns tungt och att prata om Skövdes sportsliga framtid en kväll som denna känns inte som något meningsfullt. Vi ska diskutera frågan i ett krismöte med spelarna på tisdag, säger Skövdes klubbdirektör Kjell Albansson.
   Roger Carlsson har haft problem med hjärtat under sin tid Norge men enligt Albansson har han känt sig bra de senaste åren i Skövde. Han efterlämnar fru och två barn.
  
Tomas Skoglund/TT