Hopplös världscuppremiär - landslaget i spillror
SUNDSVALL. + Inget landslag.
   + Ingen landslagstränare.
   + Förbundet har skrotat sin backhoppningskommitté.
   Så illa ställt är det för svensk backhoppning.
   I helgen börjar världscupen - finns det något att hoppas på för svensk backhoppning?
   - Visst kunde läget ha varit bättre inför säsongstarten. Svensk skidsport har det kämpigt med ekonomin och för att vi över huvud taget ska kunna vara ute och tävla i internationell konkurrens tvingas vi köra all administrativ verksamhet på sparlåga. All viktig träning sköts ute i klubbarna och vi från backhoppningens styrgrupp försöker stötta så gott det går, berättar Vidar Fahlén, som ansvarar för backhoppningens styrgrupp.
   Vid helgens världscuppremiär i Lillehammer kommer Fredrik Johansson, Friska Viljor, och Johan Munthers, Holmen, att försvara de blå-gula färgerna.
  
Sju futtiga poäng
   - Våra hoppare ligger lite efter världseliten i försäsongsträningen. Men vi är igång nu efter ett veckolångt snöläger i Gällivare. Men har ännu inte haft möjlighet att hoppa på snö i stor backe, konstaterar Vidar Fahlén.
   Världscupen inleds just i den stora backen i Lillehammer.
   Det var många år sedan Sverige hade en hoppare som kunde hävda sig i världseliten - förra säsongen hoppade Sverige endast hem sju poäng i världscupen. Det gav Fredrik Johansson en sammanlagd 91:a-plats i cupen.
   Det ser med andra ord rätt hopplöst ut inför världscuppremiären?
   - Att hoppas på framskjutna placeringar är nog att sticka ut hakan för långt, men det är viktigt för våra unga och talangfulla hoppare att få chansen att utvecklas i tuff konkurrens. Samtidigt som det kan vara förödande för självkänslan om man ständigt blir utklassad. Vi kommer därför att tävla sparsamt i världscupen och satsa mer på europacuptävlingarna, säger Vidar Fahlén.
  
OS-start långt borta
   Hur stor är chansen att vi får se en svensk hoppare i OS i Nagano?
   - Just nu är de nog inte så stora. SOK har ju kravet på att de ska kunna konkurrera om de åtta första platserna. Men dörren hålls öppen om det dyker upp en kandidat.
   Johan Munthers kan bli vinterns stora överraskning - han går på gymnasieskola i Trondheim för att få bättre möjligheter att träna backhoppning. Munthers har visat lovande takter under försäsongen.
   - Vi har en handfull lovande hoppare med Johan Munthers i spetsen. De här grabbarna i övre tonåren har JVM i St Moritz som vinterns stora mål. En rejäl framgång där kan bli vändpunkten för svensk backhoppning, tror och hoppas Vidar Fahlén.
  
Ove Byström/TT