Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 16 DECEMBER 2000
 
  

– Jag är beredd att hoppa av OS


OS-HJÄLTEN SLUTAR? Niklas Jonsson, en av våra största skidåkare, har höga blodvärden. Så höga att han nu funderar på att hoppa av sin OS-satsning och lägga skidorna på hyllan – om inte FIS ändrar reglerna för vad som är tillåtet.
Foto: URBAN ANDERSSON
Högt blodvärde
stoppar Niklas Jonsson

Niklas Jonsson tänkte avsluta karriären med OS i Salt Lake City 2002.
  Men slutet kan vara närmare än så.
  Om inte förbundet höjer gränsvärdena för hemoglobin har svensken snart kört sin sista tävling.
  – Mina normala värden ligger obehagligt nära gränsen. Jag vill inte riskera att inte få starta, säger 31-åringen.
  
Niklas Jonsson ställer inte upp i jaktstartstävlingen i Brusson i dag.
  Anledningen är hans höga blodvärden.
  FIS, det internationella skidförbundet, har sänkt gränsen för hemoglobin från 185 till 175 för att stoppa alla försök till bloddopning.
  – Eftersom mina värden ökar med tio enheter på hög höjd kände jag att jag ville göra ett test före tävlingen, säger Niklas Jonsson.

Bestämde sig för att åka hem
  
Sagt och gjort.
  Resultatet: 175.
  Då bestämde sig Jonsson för att packa väskan och beställa flygbiljett hem till Sverige.
  – Det blir alltid spekulationer om någon stoppas. Jag säger hellre som det är. Idrotten har aldrig varit så viktigt att jag sätter min trovärdighet på spel.
Vad beror dina höga värden på?
  
– Är det inte medfött beror det på en sjukdom som jag inte känner till. Men jag förmodar att det är medfött. Min syster har också höga värden. FIS känner till det här sedan tidigare. Landslagsläkaren Kalle Eriksson har dokumenterat mina värden i flera år. Jag skulle aldrig manipulera för att få upp mina värden – och jag vill inte göra det för att få ner dem.

”Jag vill veta om jag får starta”
Kan du inte söka dispens?
Stefan Holm
Stefan
Holm

  
– Nej, det kommer inte att lämnas till någon. FIS menar att det blir problem med alla nya åkare som saknar dokumentation.
  Regeländringen kan bli kännbar för Niklas Jonsson. OS i Salt Lake City avgörs på hög höjd och med metrarna stiger hans värden.
Är du berdd att avbryta satsningen mot OS?
  
– Ja, jag vill inte satsa vidare ett helt år och ha det här hängande över mig. Jag måste få veta att jag får starta. Om FIS höjer gränsvärdena fortsätter jag. Jag måste kunna ladda i lugn och ro som alla andra, säger Niklas Jonsson.

Piteåkillen tog silver på femmilen i OS 1998
Namn: Niklas Jonsson. Ålder: 31 år. Bor: Piteå. Längd: 178 cm. Vikt: 76 kg. Klubb: Piteå. Främsta merit: OS-silver på femmilen 1998. Aktuell: Hotar att avbryta satsningen mot OS 2002 om inte förbundet sänker gränsvärdena för hemoglobin.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT