Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 9 DECEMBER 2000
 
  

Så ser en dag ut i skidkungens liv


I TOPP Vid segerceremonin tar Per emot vinstchecken på 60 000 kronor. Tvåan och trean i loppet heter Vincent Vittoz och Tor Arne Hetland.
Foto: LASSE ALLARD
SANTA CATERINA. Strax efter lunch i går klev Per Elofsson högst upp på prispallen i italienska Santa Caterina.
  Men tävlingen började långt tidigare.
  Sportbladet har sökt hemligheten bakom världens just nu bäste skidåkare.

Klockan är strax före nio på morgonen. Per Elofsson är kvar på hotellet och äter frukost tillsammans med de övriga åkarna i landslaget.
  Stämningen är spänd. Det är tävlingsdag.
  Några hundra meter från förläggningen jobbar vallachefen Perry Olsson och hans stab med att ta fram de perfekta skidorna. Arbetet har pågått i två dygn och tröttheten gör sig påmind.
  Men nu är det bara några timmar kvar.
  En efter en kommer åkarna till vallaplatsen, som ligger i en skogsdunge utanför stadion. Testbacken är väl dold och själva vallabänken ligger gömd under några jättelika granar.
  Förbundskaptenen Magnar Dalen dyker upp.
  – Kul att ni hittat hit, men vi vill inte ha folk omkring oss just nu, säger han.
  Ögonen är svarta. Han är märkbart irriterad över vår närvaro. Till slut hittar vi en kompromiss och får vara kvar om vi håller oss i bakgrunden.

Stjärnan är sist ut
  
Som en av de sista åkarna kommer Per Elofsson. Glad och förvånansvärt avslappnad bromsar han in och byter några ord med den svenske förbundskaptenen.
  Snacket handlar om skidor. Per Elofsson litar inte på någon annan än Magnar Dalen.
  Det är den svenske förbundskaptenen som finslipar Per Elofssons skidor.
  Övriga åkarna litar på vallateamet.
  – Magnar vet hur jag vill ha dem. Jag och han har byggt upp ett förtroende och jag tycker att det känns tryggt om jag vet att han har vallat dem, säger världscupettan.

Det börjar regna. Plötsligt är det full aktivitet i svensklägret. För en ovan betraktare ser det ut som om vallateamet och Magnar Dalen springer runt som yra höns. Helt planlöst. Men det är bråttom, starten går om en halvtimme och alla vet sina roller.
  Det är ett organiserat kaos – och det ser komiskt ut. Scenen är som hämtad från en Bondfilm. Kring vallabänken skymtar man ben, huvuden och armar, men det är också allt. Hemligheterna hålls inom gruppen och en stor gran fungerar som ett utmärkt skydd för insyn. Vallapulvret, som enligt testteamet är lika dyrt som ett visst vitt pulver som används i ett helt annat syfte, åker fram ur väskorna.
  – Valla är heligt. Även om alla har samma grejer så vill man inte visa vad man håller på med, säger Perry Olsson.
  Här avgörs loppet. Med dåliga skidor är en åkare – hur bra han eller hon än är – totalt chanslös.
  Längdskidåkning är en materialsport.
  – Det får inte brista någonstans. Skidor, vätskekontroller, tidgivning – ja, allt måste fungera för att en åkare ska vinna.

Allting har fungerat perfekt
  
Samtidigt – som justering pågår i vallalägret – lämnar lagledaren Lennart Nilsson platsen. Han åker ut i spåret för att förbereda tidgivningen.
  Per Elofsson glider förbi igen. Han hälsar glatt och åker vidare. Det är mindre än en halvtimme tills han ska starta och han byter några ord med Magnar Dalen innan han försvinner runt en skogsdunge.
  Per-Åke Rönnerstrand från svenska serviceteamet tar med sig samtliga tävlingsskidor och åker iväg. Nu är jobbet gjort.
  Nu är det examen.
  Som siste man, nummer 87, lämnar Per Elofsson stadion – och i mål är han snabbast. Skidorna, vätskekontrollerna och matchningen har fungerat perfekt.

Först fram för att gratulera är Magnar Dalen. En lätt klapp på axeln, en menande blick och sedan skrattar båda två.
  Det handlar om så mycket mer än en skidåkare/tränare-relation. Magnar Dalen och Per Elofsson är ett par som har funnit varandra.


KONTROLL Vinnaren får avsluta med att göra en insats för dopningskontrollanterna. Två timmar efter loppet lämnar Per Santa Caterina.
Foto: LASSE ALLARD
  Sånt märks.
  – Jag gillar Per. Han ger alltid 100 procent, och jag är likadan. Dessutom har vi samma värderingar. Enda skillnaden är att vi gillar olika typer av tjejer, säger Magnar Dalen och skrattar.
  – Men det får du inte skriva, det där sista var bara skoj.
  Det är klart att vi skriver det ändå.
  Även om skämtet om tjejer bara var en passus så säger det lite om relationen mellan Dalen och Elofsson.

Dalen bakom allt
  
Per Elofsson byter om, Magnar står intill och håller i kläderna. Telefonen ringer och Magnar svarar glatt. Det är till Per. Magnar ser till att Per hinner till prisutdelningen, till dopningskontrollen, till presskonferensen – och slutligen går han med honom till hotellet.
  Hela tiden på en armlängds avstånd.
  Hela tiden redo att hjälpa till.
  – Jag lärde känna Magnar när jag började i landslaget och vi trivs verkligen med varandra. Han är några år äldre än jag, men ändå så har vi väldigt roligt tillsammans, säger Per Elofsson.

Han är i rampljuset. Journalisternas frågor är många. Alla vill veta allt om svensken, vad han gör på fritiden, om han har någon hobby – och är han världens skidkung?
  Per Elofsson är hetare än någonsin och alla hoppas att han ska vara åkaren som tar över efter Björn Dählie som sportens fixstjärna och förebild.
  Innan Per Elofsson lämnar stadionområdet kommer han ihåg att han inte växlat in segerchecken på 60 000 svenska kronor, eller rättare sagt: det är Magnar som påminner honom.
  Några minuter senare är allt gjort och äntligen, två timmar efter målgång, kan Per Elofsson gå iväg till hotellet för att äta, duscha och packa. En dryg timme senare bär det av till Davos – med Magnar bakom ratten.
  – Tror du att jag vågar åka när han kör? Glöm det... säger Magnar Dalen.

Svarar på allas frågor
  
Resan blir givetvis försenad. Per Elofsson äter, tar emot gratulationer av lagkompisarna och så är det dags för en ny runda med några journalister som vill ha ytterligare kommentarer till loppet.
  Han dröjer kvar så länge det finns frågor. Sedan går han upp och duschar, plockar ihop sitt nyinköpta tv-spel och rusar till bilen.
  Konkurrenterna stannar kvar för att åka morgondagens stafett, men svenskarna hoppar över tävlingen för att träna i stället.
  De är inte nu, utan till VM de ska vara i form.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT