Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
ONSDAG 15 NOVEMBER 2000
 
  

”Jag känner mig diskriminerad”

ORÄTTVIS BEVAKNING Diamantbollens vinnare Tina Nordlund är besviken över att damfotbollen får så lite uppmärksamhet. ”Det är viktigt att damfotbollen får förebilder” skriver hon.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Namn: Tina Nordlund. Ålder: 23 år. Klubb: Umeå IK. Längd: 168 cm. Vikt: 58 kg. Position: Mittfältare/anfallare. Aktuell: Fick diamantbollen – årets bästa kvinnliga fotbollsspelare.
Tina Nordlund skriver själv om damernas svåra situation i media
Hon hade inte planerat något.
  Men väl på scen inför miljonpublik tog Tina Nordlund chansen och var ironisk mot den massmediala bevakningen av damfotboll.
  – Det är kul att äntligen få vara i tv.., sa hon.
  Hon ångrar inte ett ord, tycker att det var skönt att få det sagt.
  Sportbladet bad Sveriges bästa damfotbollsspelare just nu att utveckla sitt resonemang. Här är hennes egna ord.


D
et är dags att reagera över den sneda bevakningen. Men det är inte bara riksmedias fel. Även klubbarna måste ta sitt ansvar och marknadsföra sig. Inte för att framhäva min egen klubb (Umeå IK) som världens bästa, men vi har ändå det bra förspänt här. Och det är något som vi har jobbat hårt för. Det handlar om flera års hårt arbete. Vi är accepterade här uppe i Umeå, det kanske är därför man sparkar ännu mer bakut när det blir så här i riksmedia. Folk här uppe blir förbannade. Dom ringer och skickar fax till vårt kansli, de blir upprörda för att rikspressen inte skriver mer både överlag och vid speciella händelser. Det är ju till och med svårt att hänga med vad som händer i damallsvenskan.
  Jag tycker det är jättetråkigt när herrspelare får så mycket mer uppmärksamhet. Det handlar inte om att jag vill hamna i tidningen, men det är viktigt för ungdomsfotbollen. Det är viktigt för ungdomsledare, framförallt de som jobbar med tjejer, att det kommer fram att man uppskattas för det man gör. Att damfotbollen får förebilder.

Guld mer värt?
J
ag får ofta läsa om min före detta relation med Jesper Blomqvist. Men ibland, som nu i samband med att jag fått Diamantbollen, känns det så irrelevant. Ibland skrivs det mer om saker utanför fotbollen än det som sker på. När jag slog upp Aftonbladet efter Fotbollsgalan kändes det oerhört tråkigt. Och titta på Expressen, där fanns bara nån rad.
Det delades bara ut två priser till damer, men ändå blir uppmärksamheten så liten. Sara Larsson fick också väldigt lite utrymme... Magnus Hedman är värd varenda rad. Jag förstår att det blir skillnad i bevakning eftersom Aftonbladet delar ut Guldbollen. Men är Guldbollen SÅ mycket mer värd än Diamantbollen. För mig känns det som diskriminering.
  Vi lägger ner lika mycket tid som de flesta allsvenska herrspelare. Dessutom jobbar de flesta av oss heltid. Men vi har lika höga krav på oss som herrspelarna har. Det är ingen som jämför ett längdhopp för damer med ett längdhopp för herrar. Men för oss är det så och det känns som att vi jobbar i motvind hela tiden. Jag kan hålla med om att vissa matcher i damallsvenskan är totalt kass, men det är dom i herrallsvenskan också.

Acceptera damfotbollen
O
rdet diskriminering är starkt, men jag tycker att det är så. Det känns orättvist och det ger fel bild till unga tjejer och de som håller på med ungdomsfotboll. Jag köper att det handlar om tillgång och efterfrågan men jag tycker att rikspressen måste acceptera damfotbollen mera. Jag tycker att är fler som borde reagera”.
Berättat för Petra Thorén
Många ville chatta med Diamant-Tina i går
Vinnaren av Diamantbollen, Tina Nordlund, var trött efter gårdagens fest – men lycklig.
  Priset är viktigt för henne och för damfotbollen.
  De som chattade med Tina fick också veta varför hon valde fotboll, vad hon gör när hon är ledig och hur damfotbollen ska uppmärksammas mer.
  Här följer ett sammandrag av chatten med Tina Nordlund.

Hur gammal var du när du började spela fotboll? – Olsson
  – Jag var sju år och jag spelade med ett killag. Det fanns inget tjejlag i den åldern.
Halloooj...tycker inte du att damfotboll är lite långsammare och tristare att titta på? Ärligt svar tack!wormie
  – Man ska inte jämföra dam och herrfotboll. Det är ingen som jämför damer och herrar när det gäller till exempel längdhopp.
Vad gör du när du inte lirar fotboll?wormie
  – Är med kompisar, spelar golf, läser böcker.
Är du singel fortfarande? – ChiSS
  – Ja.
Vad får dig att spela fotboll?Staz
  – Naturligtvis tycker jag att det är kul och sedan gillar jag lagkänslan. Och att man fortsätter utvecklas som fotbollsspelare, blir bättre.
Varför ska damfotboll synas mer i tv ??? när dom förutom er uppe i umeå inte drar mer än 2 till 300 hundra åskådare per match.Kungen
  – För att intresset ska väckas hos folket i kombination med att klubbarna själva måste markandsföra sig.
Favoritlag? – oliver 10
  – Lazio.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT