Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
SÖNDAG 15 OKTOBER 2000
 
  

– Jag drömmer om fem OS-guld


GRATTIS Pernilla Wiberg fyller 30 år i dag. Pillan kommer att tävla i två år till – sedan är det över. Och hon tänker avsluta karriären med fem OS-guld i Salt Lake City.
Foto: NISSE SCHMIDT
Pernilla, 30 år i dag, ska göra det Marion Jones inte klarade i Sydney
BASEL. Pernilla Wiberg fyller 30 år i dag och kan se tillbaka på en fantastisk karriär som skidåkerska.
  Men samtidigt se fram mot en lika sagolik avslutning.
  Som att göra det Marion Jones inte mäktade med i Sydney, ta fem guld i samma OS.
  – Det en dröm jag har i Salt Lake City, säger Pernilla.
  
Pernilla har redan firatsin 30-årsdag hemma i Monaco, tillsammans med pojkvännen Bödvar Bjerke och elva inbjudna vänner och släktingar.
  Och snart väntar backen igen efter skadeuppehåll.
  – Det blir i super G i Aspen 24 november. Jag kommer bara att åka super G och störtlopp i vinter, även om det finns en liten chans att jag åker även kombinationen i VM i S:t Anton i februari.

”Jag är nöjd med mitt liv”
  
Pernilla är regerande världsmästare i kombination (störtlopp/slalom) sedan VM i Vail förra året.
Ingen 30-årskris?
  
– Nej. Det tror jag bara man känner om man inte hunnit med det man velat ha gjort fram till trettio. Jag är nöjd med mitt liv så här långt. Det är inget jag skulle vilja ändra på.
30-årskris för kvinnor kan ju också handla om den biologiska klockan som tickar på, om längtan efter barn?
  
– Jo, men det är ingen brådska. Och i dag är många kvinnor runt 35 då de föder sina första barn.
  – För tillfället är väl längtan efter barn inte sådär jättestor. Min systers söner på besök i Monaco är preventivmedel nog.
  Hon tävlar i två år till, sen är det slut.
  – Jag vet att jag sagt det förr, men den här gången är det säkert. Efter OS är det slut, med 99 procents säkerhet.
  – Jag hoppas att jag är så nöjd efter OS att jag kan sluta direkt.
Mats Wennerholm
Mats
Wennerholm

   Vad innebär nöjd?
  
– Jag har sagt att jag ska åka alla fyra grenar plus kombinationen i OS. Ställer jag upp i en gren är det medalj som gäller.
Marion Jones skulle ta fem OS-guld i Sydney, du har chansen att hinna före i historieböckerna med fem OS-guld i Salt Lake City?
  
– Det är en dröm jag alltid haft. Jag har ju vunnit i alla fyra grenar plus kombinationen i världscupen.

Pernilla – från vaggan till världsstjärna
1–15 år: Uppväxten hemma i Norrköping präglas av idrott. I tonåren fastnar hon för skidåkning, som hon börjat med hemma i Yxbacken utanför Norrköping.
15–18 år: Ansedd som en av Sveriges största skidtalanger. Går på skidgymnaiset i Malung. Men skadeförföljd under junioråren och genombrottet får vänta.
19 år: Våren 1990 kommer genombrottet i världscupen. Säsongen är nästan över då Pernilla först blir femma i slalom i Vemdalen, sedan trea i Åre.
20 år: Steget till etablerad världsstjärna kommer. Pernilla tar helt otippad VM-guld i storslalom i österrikiska Saalbach februari 1991.
21 år: Framgångarna fortsätter i slalom. Men i OS i Albertville slår Pillan till igen i sin sämsta gren storslalom och tar OS-guld.
22 år: En mörk säsong, då Pernilla efter en bra start sliter av hälsenan i slovenska Maribor i januari och missar VM i Morioka i Japan.
23 år: Tillbaka efter långt uppehåll. OS-guld i kombination i Lillehammer. Blir tvåa totalt i världscupen.
24 år: Halvdan säsong med Pillanmått mätt. Hon blir sexa totalt i världscupen. VM i Sierra Nevada ställs in (snöbrist).
25 år: Nytt triumftåg då det uppskjutna VM äntligen körs. Pernilla tar två VM-guld (slalom och kombination) och utses till VM:s bästa åkare före Alberto Tomba.
26 år: Säsongen som Pernilla själv betraktar som sin bästa. Seger i totala världscupen och ett VM-brons i störtlopp i Sestriere.
27 år: Skadefylld säsong och Pernilla kämpar med smärta i ett skadat knä. Hon siktar på störtloppet i Nagano-OS. Tar silver, en bragd med tanke på förutsättningarna.
28 år: Pernilla är tillbaka. Blir femma totalt i världscupen, tar VM-guld i kombination i amerikanska Vail och VM-silver i slalom.
29 år: 18 december flyger Pernilla trettio meter i ett hopp i S:t Moritz störtlopp. När hon landar tar vänsterknäet så mycket stryk att hon tvingas till operation nummer 13.
30 år: Fyller 30 i dag, siktar på en ny världscupvinter.

Hon älskar sin Bödvar
Namn: Pernilla Wiberg. Längd: 161 cm. Vikt: 64 kilo. Bor: Monte Carlo. Familj: Pojkvännen Bödvar Bjerke. Meriter: VM–guld i storslalom 1991, VM-guld i kombination och slalom1996, VM-guld i kombination, VM-silver i slalom 1999, VM-brons i störtlopp 1997, OS-guld i storslalom 1992, OS-guld i kombination 1994, OS-silver i störtlopp 1998. Etta i världscupen 1997.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT