Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
FREDAG 13 OKTOBER 2000
 
  

Robert, 15, svensk hockeys nya stjärna


SUPERTALANG Robert Nilsson spelar till vardags i Leksand, men i TV-pucken är det Stockholm som gäller. På fyra matcher har Kenta Nilssons son gjort två mål och tio assist.
Foto: ANDERS CARLSSON
Kenta Nilssons son dominerar stort i TV-pucken
Robert Nilsson, 15 – där har ni nästa stora svenska hockeystjärna.
  På de fyra inledande matcherna i årets TV-puck har han gjort två mål, passat till tio (!) och tagit en överlägsen ledning i poängligan.
  Och på läktaren sitter största fanset – pappa Kenta Nilsson.
  
Genialitet brukar sällan gå i arv, men när det gäller att passa fram medspelare verkar Robban ha ärvt allt det som gjorde Kenta till en av världens största spelare.
  I helgen kommer Robert för första gången att visa upp sig för en bredare publik, då TV-pucken i vanlig ordning direktsänds lördag och söndag.

”Inte lätt med de kraven på sig”
  
– Men han har varit lite nervös i de första matcherna, säger Kenta, väl medveten om vilken press Robert lever under.
  – Ja, det är naturligtvis inte lätt att ha de kraven på sig, säger Kenta. Det blir alltid jämförelser och det bli säkert tufft för honom.
  Men Robban Nilsson spås bli svensk hockeys nästa stora stjärna.

Passas som Foppa och Sedinarna
  
Han är ungefär lika uppmärksammad bland NHL-scouterna som tidigare underbarn som Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin var som femtonåringar.
  Hittills har han haft en lugn uppväxt hemma i Nynäshamn, där han spelade med A-laget i div II i vintras.
  
TV-pucken blir hans första stora turnering.
  Stockholm deltar för första gången med två lag i årets TV-puck och distriktet har valt att satsa på ett ett A- och ett B-lag, kallade Stockholm Vit och Röd.
  Robban spelar i Stockholm Vit som slog det röda med 7–1 i premiären i onsdags, fortsatte med 7–1 även mot Medelpad och i går blev det 10–0 mot Örebro följt av 3–0 mot Skåne. Totalt 27 mål och Robban har legat bakom nästan hälften av dem.
  
I början av sommaren flyttade Robert till Leksand och hockeygymnasiet där. Normalt skulle han alltså ha spelat för Dalarna.

Tommy Sandlin: En otrolig talang
  
– Men han ville spela med sina kompisar i Stockholms lag och dessutom har ingen från Dalarna hört av sig, vilket är lite märkligt, säger Kenta.
  Robban flyttade till Leksand med sikte på att ta en plats i A-juniorerna.
  Det har han gjort också och i vinter kommer han att spela med upp till fyra år äldre lagkompisar, vilket säger en del, speciellt som Leksand vann grundserien i juniorernas Superelit i fjol.
  – Jag har sett honom i någon match och då dominerade han, säger Leksands tränare Tommy Sandlin. En otrolig talang.
  Se själva på lördag.
  

Namn: Robert Nilsson. Ålder: 15. Längd: 178 cm. Vikt: 78 kilo. Familj: Pappa Kent Nilsson, mamma Berit, brorsan Anders och syrran Helen. Aktuell: Sveriges nästa supertalang gick direkt till ledningen i poängligan då TV-pucken startade i onsdags.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
 MER SPORT