Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 20 MAJ 2000
 
  

”Tjejernas samtal har fått mig att byta telefonnummer”
21 dagar kvar till EM-festen i Holland och Belgien.
Sportbladets Erik Haag har åkt runt i Europa och träffat de svenska EM-stjärnorna i deras hemmiljöer.
Först ut Yksel Osmanovski: Firad anfallsstjärna i Bari, stor tjej-idol och den första muslimen i det svenska fotbollslandslaget.

Svenska landslagsstjärnan Yksel Osmanovski har bytt telefonnummer efter alla samtal från supportrar och tjejer.
Foto: ULF HÖJER

SÅLDES TILL BARI FÖR 8,5 MILJONER KR
Namn: Yksel Osmanovski.
Ålder: 23 år.
Längd: 173 cm.
Vikt: 68 kg.
Klubbar: Malmö Boll och idrott, Malmö FF, Bari.
Allsvenska
matcher/ mål:
55/16
Serie A-matcher/mål: 56/11
Landskamper/mål: 5/2.
Landslagsdebut: USA 1998.
Vägen till landslaget:
Blev inte uttagen till elitpojkläger eller i några landslag som junior, därför att han ansågs vara för liten – av bland annat Lasse Lagerbäck.
Vann som 16-åring SM med Malmö FF:s 16- och 18-årslag. Gjorde dessutom mål i båda finalmatcherna.
Debuterade i MFF:s A-lag hösten 1995 och i U21-landslaget året efter.
Slog igenom i allsvenskan och U21-landslaget 1997.
A-landslagsdebut mot USA 1998.
Såldes till italienska Bari sommaren 1998 för motsvarande 8,5 miljoner kronor.

Yksel om tjejerna, bilkraschen, sin muslimska tro och EM-drömmen
På pressläktaren hejar man egentligen inte, det räknas som oproffsigt.
  Men jag glömmer mig och hoppar upp och ner och skriker när Yksel Osmanovski blir nedsparkad av Bolognas backar för fjärde gången. Och när Yksel sen gör mål pekar jag på mig själv och säger ”Svedese” till gubben som sitter bredvid.
  Gubben ser skeptisk ut. Han verkar inte köpa att vare sig Yksel eller jag verkligen är svenskar. En riktig svensk ska väl mer se ut som Klas Ingesson?
  Själv verkar Yksel Osmanovski ganska trött på diskussionen om vem som är en riktig svensk. Men han är väldigt snäll och väluppfostrad så jag får svar på mina frågor i alla fall.
Det finns folk som tycker att det känns fel med en spelare i landslagströja som heter Yksel Osmanovski. Som tycker att spelare i svenska landslaget ska heta Roland Sandberg eller Kennet Andersson och så där. Känner du igen det?
  – Ja, lite grann har jag väl mött det där. Men jag bryr mig inte så mycket faktiskt. Jaja, va fan tänker jag och så är det inte mer med det. Det är liksom inget jag kan göra nåt åt. För 20–30 år sen fanns det inte så många utlänningar i Sverige och då var det inte så många som kom fram i landslaget. Nu är det mer utlänningar och då är det ju naturligt att det kommer fram fler i landslaget. Titta på Holland, idag är det folk från hela världen i deras landslag och det är ingen som klagar på dem. Så länge det går bra för landslaget så klagar ingen. Titta på Frankrike! Världsmästare!
Men där finns det ju massa människor som röstar på Le Pen och vill börja slänga ut invandrare?
  
– Jo, men det flesta fransmän tycker nog ändå att det är positivt med landslaget. När Frankrike blev världsmästare så var det nog inte så många som tog upp den diskussionen om var spelarna i laget var födda eller var deras föräldrar var födda. De flesta var nog bara glada att Frankrike vann.
Du är muslim. Vad betyder det?
  
– Det finns muslimer och muslimer på samma sätt som det finns olika kristna. Jag är ingen större religiös typ. Det är maten då, jag äter inte fläsk. Men sen kan jag ta mig en öl och vin ibland. Jag är ungefär som ni kristna. Jag känner mig som en svensk.
Du är unik på det sättet att du är den första muslim som spelar i svenska fotbollslandslaget. Hur går det?
  
– Jag får annan mat. Det är det enda. Jag har sagt till om det, så det löser de. När det finns fläsk får jag nån annan mat.
Yksel Osmanovski och Erik Haag.
Men det verkar vara en ganska barnslig stajl i landslaget. Man verkar bli retad av de andra för allt som är det minsta annorlunda, om man har varit och klippt sig eller har nya skor eller så. Blir man inte retad för att man är muslim och inte äter korv?
  
– Jo, det kan ju hända. De skojar lite. Men det är så, allt kommenteras.
Annars har många svenskar en ganska negativ bild av muslimer?
  
– Det är bara så att det finns bra muslimer och dåliga muslimer och bra kristna och dåliga kristna. Jag vet inte riktigt varför folk har fördomar mot muslimer. Det är väl okunskap kanske. Att de ska vara så annorlunda kanske. Fast som i mitt fall så är det ju inte så annorlunda alls. Men det kommer väl alltid att finnas grupper att skylla på. Det känns som om det måste finnas nån att hata jämt.
Du måste vara en av de mest framgångsrika och populäraste svenska muslimerna. Tänker du på det?
  
– Nej, faktiskt inte.
Har du vetat att du skulle bli fotbollsproffs hela ditt liv?
  
– Jag har ju haft det som mål sen jag började spela när jag var fem år. Samtidigt har jag tyckt att skolan är viktig så jag har ju gjort mitt bästa inom skolan också. Men jag har liksom aldrig funderat på att bli nåt annat, tillexempel journalist eller nåt. Det har alltid varit fotboll som gällt för mig. Jag har liksom inte tänkt på plan B utan kört på plan A hela tiden. Jag vet inte men det kanske är så man måste göra?
Är det sant att du måste byta mobilnummer hela tiden för att det ringer så mycket brudar till dig i Bari?
  
– Vem har sagt det? Näeee, eller jo, det ringer väl folk....eller tjejer och folk. Men det är mest att när det går bra som de ringer och säger bra gjort. Går det mindre bra så ringer de och undrar vad man håller på med. Jag har väl fått byta nummer en två gånger ungefär. Fotboll är rätt stort därnere i Bari. Det finns typ bara det: fotboll och oliver.
Jag såg dig i en tv-intervju för skitlänge sen och då pratade du om jämställdhet. Du sa att du tyckte att det var tjejers jobb att göra precis allt hushållsarbete hemma. Var du bara ung och korkad då eller tycker du så idag också?
  
– Jag kanske var lite ung och korkad. Samtidigt tycker jag att det där programmet blev lite vinklat. Hemma hos mig så har min syrra alltid gjort lite mer än vad jag gjort. Det är normalt i makedonska familjer. Men även farsan hjälper till. Morsan diskar, farsan torkar. Idag tycker jag väl så här: Den synen på jämställdhet vi hade i Makedonien den är väl lite mer gammeldags. Mannen jobbade och mor är hemma med barnen. Men i dag har läget förändrats. Båda jobbar och då får man räkna med att båda får ta ansvar hemma.
Jag tyckte så synd om dig när jag såg Sverige–Österrike och du drog på dig den där superonödiga utvisningen. Nu har han gjort bort sig tänkte jag. Tänkte du också så att du hade sabbat dina chanser att ta en landslagsplats?
  
– Nä eller... jo lite. Men jag vet att det kommer fler chanser. Men jag tog det som en lärdom. Det få inte hända igen. Inga fler onödiga utvisningar.
Hur viktigt är landslaget egentligen för dig?
  
– Viktigt och viktigt, jag vet inte. För mig är det en bonus. En ära. Det känns inte som ”Fan! Jag är inte med”. Jag känner mer en jävla inspiration när jag är med.
Jag såg bilder från din bilolycka i den där rondellen i Rosengård. Vad sa din farsa när du helkvaddade hans Mercedes 500?
  
– Farsan, han sket fullständigt i bilen. Han kollade hur det var med mig. Han var inte arg. Vad hade han haft för nytta av bilen om jag inte hade klarat mig?
Har han nån ny bil? Och får du låna den i såna fall?
  
– Ja, han har en ny bil. Han hade försäkring på den gamla. Jag får låna den nya också.
Jag såg en Juventus-match på Stadio delle Alpi i Turin. Det var ganska tråkigt, lite folk och ganska lam stämning. Var är det roligast att spela?
  
– Mitt favoritstadion är San Siro. Helt klart. Det är så mäktig, inga löparbanor. Det är så stor, men samtidigt så liten, liksom. Du har folket helt nära dig när du är där nere på planen. Jag gjorde två mål mot Milan när vi spelade 2–2 där i fjol. Det var en härlig upplevelse. Häftigt.
Gary Lineker har sagt att det är bättre att göra mål än att ha sex? Vad säger du?
  
– Det får Gary Lineker gärna säga, jag säger ingenting. Inga kommentarer.
Den 10 juni inleds fotbolls-EM med Sverige–Belgien. Vad gör du då tror du?
  
– Vad jag tror? Det är svårt att säga vad jag tror. Usch! Vad jag hoppas är ju att jag är där, på planen. Det hoppas jag i alla fall. Det är en dröm.

Erik Haag


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT