Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 8 JANUARI 2000
  

– Min hustru har världens tuffaste jobb


”DET ÄR VERKLIGEN FINT HÄR” Stefan Schwarz och hans familj trivs i engelska Sunderland. ”Det kanske inte är världens varmaste klimat, men det mänskliga klimatet är verkligen varmt”, säger Stefan. Och på planen leker också livet – nykomlingen Sunderland tillhör toppklubbarna i Premier League. I dag väntar match mot Tranmere i FA-cupen.
Foto: STEFAN NILSSONErik Haag och Stefan Schwarz utanför Sunderlands hemmaarena Stadium of light.
Foto: STEFAN NILSSON
Stefan Schwarz kan se tillbaka på ett magnifikt fotbollsår 1999. Fältherre i landslaget, Guldbollenvinnare och succé i nya klubblaget Sunderland.
Men utanför fotbollsplanen då? Aftonbladets medarbetare Erik Haag åkte till Sunderland för att försäkra sig om att familjen Schwarz funnit sig tillrätta i det bistra engelska klimatet.

"En rymdresa är kanske en sak som man kan unna sig en gång i livet"
Jag är lite orolig för dig och din familj. Ni trivdes ju inte alls när du spelade i Arsenal.
  – Jo, men vi har väl blivit mer mogna nu, min fru och jag än när jag spelade för Arsenal, vi är bättre på att anpassa oss nu. Vi har ju två barn, som har blivit lite äldre och jag tror att det också gör att det är annorlunda nu.
Kände du till Sunderland när du skrev på?
  
– Jag hade sett klubbens arena ”Stadium of light” på tv och var väldigt imponerad. Jag måste säga att det verkligen är fint här. Det kanske inte är världens varmaste klimat, men det mänskliga klimatet är verkligen varmt. Och maten är kanske inte i klass med fransk och italiensk, men det finns ju några italienska restauranger här.
Hur bor ni nu?
  
– Vi har hittat ett hus nu som ligger i Newcastle, några mil bort, nära till flygplatsen och nära till Sunderland. Vi bor ganska nära Ikea också.
Köper du grejer på Ikea? Jag trodde du hade nån flashig heminredare som fixade sånt?
  
– Det har jag också, det är min fru. Men vi handlar lite grann på Ikea också. Min fru gillar rätt så modern stil, moderna saker, och jag måste ju hålla med henne, så det gillar väl jag med då.
Har din fru nåt jobb?
  
– Ja, hon tar ju hand om barnen, det är världens tuffaste jobb.
Men vad gör ni när du inte spelar fotboll?
  
– Ja, vad gör vi? Jag är mest med familjen. I går var vi och badade i en simbasssäng, jag och barnen bara.
Men det är väl viktigt att du och din fru gör lite saker bara ni två? Skaffar barnvakt och umgås?
  
– Jo, men det gör vi. Vi älskar mycket till exempel. (skratt) Nej, men vi går väl ut och äter, går på teater och musicals... sånt. Fast i regel har vi barnen med oss.
Du har en ganska speciell frisyr, ditt hår är otroligt tjockt. Du syns väldigt bra på fotbollsplanen. Du ser lite ut som en seriefigur tycker jag.
  – Jag tycker det är en behaglig frisyr, lätt att ha att göra med. Jag byter frisyr rätt ofta faktiskt, men mitt hår växer så snabbt så det ser likadant ut igen på en gång.
Vad kallar du den? Vad säger du hos frisören?
  – Senast klippte jag mig, i Durham som ligger söder om Sunderland, då sa jag bara att han skulle klippa topparna lite. Jag vet inte vad jag kallar den, i landslaget finns det de som kallar den för lejonmanen.
Du har fyllt 30. Har du ångest över det?
  
– Nej, jag tycker inte det är nån större skillnad mot när jag var femton.
Vad fick du för present?
  
– Jag fick en väldigt fin tårta som mina barn hade gjort. Sen fick jag nån flaska champagne, och sen fick jag en tröja av min fru . En väldigt modern tröja.
Dansar du på fester?
  
– När det är rätt tillfälle då dansar jag. Jag dansar mindre bra, men jag dansar ibland. Vanlig discodans blir det mest.
När man ser dig fotbollsplanen så verkar du nästan lite tokig. Är du en sån som bli bråkig på fester när du dricker?
  
– Nej, Jag blir jag väl mer så att jag upprepar väl kanske samma sak tre gånger när jag blir full och tror inte att de andra har hört det förut och så där. Jag är en väldigt lugn person utanför fotbollsplanen.
Men på fotbollsplanen...?
  
– Fotbollen är mitt jobb och när jag spelar så går jag in väldigt hårt för varje match. Jag vill vinna till varje pris, jag tycker varje moment i en fotbollsmatch är väldigt viktig. Varje boll är väldigt, väldigt viktig. Och finns det en chans att vinna bollen, så går jag in helhjärtat, för det mesta går det bra. Men spelar man 90 minuter så kanske du kommer lite fel i situationerna en eller två gånger.
Skäms du när du blir varnad?
  
– Nej , det ingår i spelet. Jag försöker alltid spela på den nivå som domaren lägger. Men sen finns det vissa situationer där man måste ta ett gult kort liksom. Ibland tänker jag väl efteråt att det hade kanske hade varit bättre att ha väntat...Men det är inte så ofta. Om jag trott att jag skulle kunna ta bollen och missar och tar spelaren i stället, då är det klart jag säger förlåt.
Du pratar lite konstigt, som om du inte riktigt kommer ihåg svenskan längre. När du tänker, vad tänker du på för språk då?

Hustrun Céu ger Stefan Schwarz en grattispuss på Guldbollen-galan i december förra året.
Foto: LARS ROSENGREN
  
– Jag tänker på svenska. Jag pratar svenska med mina barn. Sen jag pratar portugisiska med min fru. När vi sitter vid middagsbordet, då pratar jag svenska med barnen och min fru pratar portugisiska med dem. Det är naturligt för oss. Det är inget krångligt eller nåt.
Du tjänar över 200 000 kronor i veckan. Vad gör du med alla stålar?
  
– Inget speciellt. Jag har ju möjligheten att jag kan unna mig saker som andra inte kan. Men jag vet fortfarande vad pengar har för värde tycker jag.
Jaha du? För jag läste att du köpt biljett till nån slags rymdresa för över 800 000. Det lät askonstigt tyckte jag?
  
– Ja, men det är kanske en sån sak som man kan unna sig en gång i livet. Men det är ju inget man gör två gånger i veckan precis.
Men det står i ditt kontrakt att du inte får åka ut i rymden.
  
– Man får se vad som händer. Men klubben har försökt göra så att jag inte ska kunna åka. Det är en ”space shuttle” och den har bara plats för några få. Det är år 2002 och de ska bara skicka upp tre eller fyra raketer och så åker de nåt varv kring jorden.
En sak man inte ser, när man ser dig på tv, är att du har världens ärr på hakan. Vad har du gjort? Är det från nåns dobbar?
  
– Nej, tyvärr. Det är från när jag var liten. Vi lekte Följa John på cykel och så körde vi så fort vi kunde. Jag körde in i han som var framför och flög över styret och skar mig på hans stänkskärm. Syns det fortfarande? Jag trodde att det hade gått bort.

HAR SPELAT FOTBOLL I SEX LÄNDER
Här är Stefan Schwarz fantastiska fotbollskarriär:
1983:
Stefan spelar pojklagsfotboll i kvartersgänget Kulladals FF i Malmö.
1983–1987: Som 15-åring plockas han över till Malmö FF:s ungdomssatsning.
1985–87: Utlånad till tyska Bayer Leverkusen, spelar med klubbens amatörlag.
1987–90: Återvänder till Malmö FF. Debuterar i allsvenskan 1988, spelar 10 matcher i A-laget. Ordinarie i Malmö 1989.
1990: Debut i landslaget mot Förenade Arabemiraten (1–2). VM-debut i Italien. Proffs i Benfica. På hösten skadar han sig allvarligt, korsband och menisk i vänster knä.
1991: Comeback efter skada. Benfica mästare.
1992: Nyckelspelare i EM-slutspelet på hemmaplan, där landslaget går till semifinal.
1993: Cupmästare med Benfica. Landslaget kvalificerar sig till VM i USA.
1994: Mästare med Benfica. Brons i fotbolls-VM i USA och senare på hösten bragdmedaljör. Skriver på för Arsenal.
1995: Med och för Arsenal till final i Cupvinnarcupen (förlust mot Real Zaragoza). Skriver på för italienska Fiorentina. Landslaget missar att kvala till EM i England.
1996: Fiorentina är med i guldstriden men slutar fyra. Landslaget inleder kvalet till VM i Frankrike. Petas för första gången på länge i en landskamp, borta mot Lettland.
1997: Fiorentina slutar nia. Landslaget missar att ta sig till VM i Frankrike.
1998: Fiorentina kommer femma. Schwarz får en nyckelroll i Tommy Söderbergs nya landslag. Handplockas av tränaren Ranieri till spanska Valencia.
1999: Tar emot Guldbollen. Avgörande roll när landslaget kvalar till EM-slutspelet. Cupmästare med Valencia, som blir fyra i ligan. Flyttar till engelska Sunderland.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT