Olle Möller svor på sin oskuld – hela livet
Olle Möller
Olle Möller – blev han ett offer för århundradets justitiemord? Svaret lär vi aldrig få. 1983 dog han.
Bild: AFTONBLADET

citat Jag satt i går kväll hemma hos Olle Möller (1,5 mil öster om Örebro) och drack kaffe och åt nybakad sockerkaka, medan riksmordskommissionens experter undersökte kvarlevorna efter fru Ruth Lind (ungefär lika långt norr om staden)
Jag kom till hönsfarmen som objuden gäst. Blodhunden Tur viftade med svansstumpen och hönsfarmaren själv hälsade mig glatt välkommen. Fru Kerstin Möller gick genast till verket i spisen. Några extra ägg knäcktes och den tidigare så omtalade sockerkakan började snabbt bli till.
Klockan var omkring 22 och bara tre timmar tidigare hade jag talat med Olle Möller i telefon.
Jag berättade då för honom att Fjugestafrun hittats. Efter detta reste jag direkt till Olle Möllers hem.
- Nu blir det väl nya förhör, sa fru Kerstin och tittade ut genom fönstret.”

Aftonbladet den 26 juni 1959
Var domarna mot Möller århundradets justitiemord?
Den 26 maj 1959 försvinner tvåbarnsmamman Ruth Lind från Fjugesta och det dröjer inte länge förrän hönsfarmaren Olle Möller är misstänkt.
  Han anhålls och döms till elva år för mord. Det finns inte ett enda bevis utan han döms enbart på indicier.
  Det var inte första gången.

1939 dömdes han på mordet på tioåriga Gerd Johansson till 10 års fängelse. Också den gången enbart på indicier. 1949 kom han ut men 1955 greps han igen. Nu för mordet på den lilla flickan Kerstin Blom. Den här gången ansåg man att indicierna var för svaga så han släpptes men polisen fortsatte att misstänka honom ända tills en annan man erkände mordet åtta år senare.
  Då satt alltså Olle Möller i fängelse.
  Klockan 17.00 den 26 maj skulle han ha plockat upp Ruth Lind i en lastbil han lånat från en fiskhandlare på Saluhallstorget i Örebro och kört till Nybble.

Inga bevis - 104 vittnen
Där skulle han ha mördat henne för att sedan ha kört tillbaka fiskbilen 18.00. På natten skulle han sedan ha lånat fiskbilen igen och transporterat liket från Nybble till Dyltaskogen norr om Örebro.
  Åklagaren har inte ett enda bevis för detta. Men han har 104 vittnen.
  Många hade väntat länge innan de tar kontakt med polisen och hade då läst mycket om mordet i tidningarna.
  - Vi har väntat på en klarsignal från Gud, som några förklarar saken.
  Vittnespsykologen professor Arne Trankell vädjar till rätten att besinna sig. Han anser att många vittnen helt enkelt inte är trovärdiga. Att de suggererats att tro att Möller är mördaren eftersom han är dömd för mord tidigare.
  Men det hjälper inte.
  Vittnesmål som talar mot Möller godkändes. Medan vittnesmål som talar för Möller underkändes.
  Rätten tror på vittnen som sett Möller tillsammans med Ruth. Man tror inte på fiskhandlaren som intygar att Möller den här dagen inte lånat fiskbilen. Tvärtom hade han varit på Saluhallstorget 17.30.
  Inte heller tror de på hans fru när hon säger att han sovit bredvid henne hela natten.
  Olle Möllers eget uppträdande hjälper inte upp saken. Han är lynnig och oborstad och flera gånger kommer man på honom att ljuga. Flera hade sett honom och Ruth Lind samtidigt i ett väntrum på lasarettet.
  Ändå förnekar Möller att han sett henne.
  Vid en sinnesundersökning finner professor Gösta Rylander att Möller är en sammansatt natur men inte sinnesjuk. Och han är säker på att:
  Har Olle Möller mördat Gerd Johansson har han inte mördat Ruth Lind. Och har han mördat Ruth Lind har han inte mördat Gerd Johansson.

”De har förstört mitt liv”
Inget hjälper. Olle Möller döms till elva års fängelse. 1970 släpps han 64 år gammal och återvänder till sitt torp i Fjugesta och börjar föda upp kalkoner. Gång på gång bedyrar han sin oskuld och 1981 begär han också resning i målet hos HD.
  En kvinna har nu berättat för polisen att en granne sagt att han mördat Ruth Lind efter att ha bjudit henne på vindruvor. Och enligt obduktionsprotokollet hade Ruth Lind faktiskt ätit vindruvor.
  - Jag är bitter. De har förstört mitt liv, säger han innan han dör 1983.
  Två år senare nekar HD resning.
  Århundradets justiemord? Det får vi aldrig veta.
Bosse Sandström