Hagasessorna sprang rakt in i folkhemmet
Sessorna och lillprinsen
Desirée, Birgitta, Carl Gustaf, Margaretha och Christina – sessorna och lillprinsen på Haga.

Så här gick det sedan:
Desirée gifte sig med friherre Niclas Silfverschiöld. De har tre barn och bor i 40-rumsslottet Koberg med 20 000 tunnland mark i Västergötland. Desirée har sagt att hon inte tyckte om prinsessrollen. Nu blir hon väl bara uppmärksammad när tidningar skriver om hur hennes man vill vräka sina gamla torpare.

Birgitta utbildade sig till gymnastikdirektör och vann ett lag-SM i florett. Hade en romans med hockeyspelaren Sven Tumba innan hon 1961 gifte sig med prins Johann Georg av Hohenzollern. Paret har tre barn. Han är chef för Bayerns alla konstsamlingar. Hon bor mest på Mallorca där hon spelar golf.

Margaretha gifte sig 1964 med den engelske affärsmannen John Ambler. Paret har tre barn och är bosatt i Storbritannien och har haft en del ekonomiska problem. När hon besökt Sverige på senare år har mannen inte varit med.

Christina tog studenten och läste sedan konsthistoria. Hon är mycket kulturellt intresserad. 1993 blev hon ordförande för Svenska Röda korset och har blivit uppskattad för sin insats där. Hon är gift med affärsmannen Tord Magnuson.De har tre barn och bor i en villa vid Ulriksdals slott.
Idyllen krossades när prins Gustav Adolf dog i en flygkrasch
Hagasessorna och lillprinsen. Ett begrepp för svenska folket på fyrtiotalet.
  Familjen på Haga slott i Hagaparken utstrålade den perfekta familjeidyllen.

  Den 26 januari 1947 tog det slut. Då störtar prins Gustav Adolf på Kastrup och dör och anblicken av änkan prinsessan Sibylla och de faderlösa prinsessorna, Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina och lillprinsen Carl Gustaf väcker värme och medkänsla.
  Deras pappa hade varit på jakt i Holland och planet mellanlandade på Kastrup i Köpenhamn för att plocka upp fler passagerare. Det blåste kuling över Själland och för att rodren inte skulle stå och slå under pausen på marken låste man dem med kilar av aluminium. Men sen glömde man bort att avlägsna kilen som spärrade höjdrodret. Så när piloten drog på för fullt steg planet rakt upp, överstegrade och störtade rakt ner i startbanan. Planet var i luften bara fyrtiofem sekunder. Alla 22 ombord omkommer.

Arvprinsen var död
Sveriges arvprins var död och sorgen var stor. Men rojalisterna våndades även av en annan anledning. Kungen var 89 år. Kronprinsen 64 år. Och näste i tronföljden bara nio månader. Hur skulle det gå i en era när monarkierna trillade som korthus ute i Europa?
  Så här i efterhand vet vi att monarkin överlevde till den grad att den lille prinsen som kung år efter år toppar listan på Sveriges mest beundrade män.
  I skildringar och bilder från fyrtiotalet andas också allt lycka. I journalfilmer tumlar Gustav Adolf om med barnen på gräsmattorna på Haga. Och senare ses Sibylla som en tapper änka som med omsorg ägnar sig åt barnen och ger dem en trygg och varm uppfostran. Men riktigt så var det ju inte.
  Helt lätt hade prinsessan Sibylla det inte ens medan mannen levde. Det var inte enkelt att vara tyska i Sverige under kriget. Till råga på allt så spärrades hennes föräldrar - hertigparet av Sachsen-Coburg - vid krigsslutet in i ett fångläger i Hamburg som misstänkta nazister.
  Hennes yngre bror var tysk krigshjälte och vårdades som konvalescent på Haga. Det blev inte bättre av att hon länge ”misslyckats” med att ge landet en arvprins. Så födde hon Carl Gustaf. Men...

Barnsköterskan fick trösta
Den näst äldste systern prinsessan Birgitta skrev sina memoarer för några år sedan. Och där får man en bild av två svala föräldrar som bor i en egen våning medan barnen bor med sin barnsköterska. De får komma ner och säga god morgon men inte äta frukost tillsammans med mamma och pappa.
  Som änka överlåter Sibylla också det mesta av skötseln av barnen åt framför allt barnsköterskan Nenne Björnberg. Det blev hon som fick plåstra och trösta när saker och ting gick fel.
  Deras mamma Sibylla var sällan hemma och kronprins Carl Gustaf levde också mer isolerat än andra barn tills han som trettonåring skickas till internatskola i Sigtuna. Redan 1950 hade de flyttat från Haga till Stockholms slott.
  Bakom den idylliska bilden lever barn och föräldrar två parallella liv och det är kanske vanligt bland kungliga. Men är det bra för barnen?
  Nå, kungen har i alla fall inte tagit efter sin barndom. Många har haft åsikter om hans jobb. Men ingen har betvivlat att han själv är en mycket god familjefar.
Bosse Sandström

Citat: Kastrupolyckan tycks vara en exakt kopia av katastrofen på Croydon i går. Under ett knappt dygn har inte mindre än sex stora flygolyckor inträffat i världen. Orsaken till olyckan på Kastrup är ännu inte känt.
  Då det holländska KLM:s Dakotaplan med beteckningen PHTCR klockan 15.31 startade från Kastrups flygfält, observerade personalen vid startbanan att planet nästan omedelbart sedan det kommit upp i luften började förlora fart. När det kommit upp till ca 50 meters höjd sjönk det plötsligt hastigt och omotiverat några meter och kunde sedan inte komma upp.
  Med ens hände allt förfärande hastigt. Planet störtade rakt ner och slungades med våldsam kraft i den hårda beläggningen på flygfältets banor. Omedelbart efter nedslaget fattade dakotan eld.”
Aftonbladet den 26 januari 1947