Övergiven av Harriet
– sågad i pressen

Strindberg
Bitter och avundsjuk kunde Strindberg läsa om exfruns och hennes nye älskares framgångar - på samma sida som hans eget verk kritiserades.
Foto: AXEL MALMSTRÖM

FLER SVENSKA LITTERÄRA STORHETER:
Selma Lagerlöf blev den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur 1909. För prispengarna köpte hon barndomshemmet Mårbacka i Värmland där hon bodde långa tider. Under detta årtionde gav hon ut ”Jerusalem I” och första delen av ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.
Alla nobelpristagare i litteratur - på Svenska Akademiens webbplats.
Hjalmar Söderberg kom ut med ”Martin Bircks ungdom” 1901 och ”Doktor Glas” 1905.
Elin Wägner, en av de ledande feministerna, blev den andra kvinnan i Svenska Akademien. Hon gav ut ”Norrtullsligan” 1908.

MER OM STRINDBERG:
Strindbergsmuseet: Nyheter, biografi, frågesport om Strindbergs liv och verk, diskussionsgrupp, Strindbergssällskapet med mera
Strindberg 150! Strindbergsevenemang i Stockholm, Sverige och världen.
Project Runeberg. Här finns bl a Strindbergs verk Fröken Julie, Gustav Vasa, Mäster Olof och Röda rummet att läsa online.
August Strindberg och Riddarholmen - ett livslångt förhållande. En krönika sammanställd av Béatrice Glase
Strindberg som fotograf. Finska Gallen-Kallela Museum presenterar Strindberg och tre samtida nordiska konstnärer i bilder

I Aftonbladet kunde Strindberg läsa om exfruns och hennes älskares framgångar
De var decenniets stora kärlekssaga. De möttes 1901.
Han var författaren August Strindberg, 52, och hon var skådespelerskan Harriet Bosse, 23. De möttes på Dramaten och Harriet Bosse har själv berättat hur det började.

  ”Strindberg lade sina händer på mina axlar och såg djupt och innerligt på mig och frågade:
  – Vill ni ha ett barn med mig, fröken Bosse?
  Jag neg och svarade helt hypnotiskt: Ja, tack. Och så var vi förlovade.”
  De fick ett litet barn, en dotter, men det blev ett kort, kaotiskt och stormigt äktenskap. Harriet Bosse var 29 år yngre, men inget litet våp utan envis och egensinnig och hon vägrade blankt att finna sig i rollen som dockhemshustru.

Harriet Bosse flyttade
  Och som sagt, han var äldre och hade tydligen vissa problem med potensen och var ängslig för att inte kunna tillfredsställa sin nya unga kvinna.
  Så ängslig att han ville att de skulle läsa Fader Vår tillsammans innan de gick till sängs. En bön som ”betydligt avkylde” hans unga hustru.
  Redan 1903 flyttade Harriet Bosse till en egen bostad på Biblioteksgatan. Men under seperationsåret fortsatte de att äta söndagsmiddag på Karlavägen och Strindberg ville inte heller bryta den sexuella samvaron.
  Så efter ett par år mötte Harriet Bosse den unge skådespelaren Gunnar Wingård och Strindberg blev nästan ”galen” av svartsjuka.
Han bombarderade Harriet Bosse med brev. Skrev att han hellre ville se henne död än som en annan mans hustru. Att de i hans drömmar natt efter natt förenades sexuellt. Hur han känner hur de har telepatiska samlag med varandra.
  Hur bittert måste det inte ha varit för honom när han läste Aftonbladet 27 november 1907.
  Dagen innan hade han haft urpremiär på sin nya experimentteater Intima Teatern på Norra Bantorget. Premiärpjäsen var ”Pelikanen”, en av de fem nyskrivna kammarspel som idag anses ha förnyat den svenska teaterkonsten. Men då var kritikerna oförstående och pjäsen närmast ett fiasko.
Och bredvid den kritiska recensionen av hans egen pjäs kunde Strindberg se två teckningar. Teckningarna av sin förra hustru och hennes nye älskare Gunnar Wingård , som
båda fick fina recensioner i en annan pjäs.
  Året efter, 1908, gifte sig Harriet Bosse med sin nye älskare men även det äktenskapet blev kort. De skildes redan 1911.

Wingård tog sitt liv
  Och året efter begick Gunnar Wingård självmord eftersom han ”var så ensam och övergiven”, som han skrev i sitt avskedsbrev.
  Harriet Bosse hann med ett tredje äktenskap mellan åren 1927–30 med en av svensk films största ”försteälskare” den femton år yngre Edvin Adolphson.
  Strindbergs Intima Teatern skulle finnas kvar till 1913 , men själv hade Strindberg hoppat av projektet 1910 då han startade det nya seklets stora kulturbråk, Strindbergsfejden. Ett magnifikt gräl i tidningarna mellan Strindberg och andra av tidens stora kulturpersoner.
Den 14 maj 1912 dog Strindberg sjuk och ensam i sin våning i Blå tornet. Harriet Bosse skulle överleva honom i 49 år. Hon dog i Oslo 1961 och hade då sedan länge slutat att betrakta sitt äktenskap med Strindberg som en tragedi. Tvärtom, nu påstod hon:
  – Allt annat i mitt liv inklusive min teaterkarriär var helt betydelselöst i jämförelse med åren med Strindberg.
Bosse Sandström