Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
1998
 


Förbered dig väl
- och resan ger dig mycket mer


Dykningen börjar redan hemma.
  Ta reda på så mycket som det går om dykmålet innan du åker iväg, titta efter aktuella dykreseskildringar, läs guideböcker och fisklexikon.
  Väl förberedd får du ut så mycket mer av din resa.

  Välj resmål efter årstid. Sikten och djurlivet kan variera beroende på säsong. Till vissa dykområden kan du åka året runt, på andra ställen härjar tidvis monsunen och det är omöjligt att dyka.
  Dykutrustningen väger som bekant en hel del. Ta reda på vilka viktgränser som gäller på din flight. Har du fått klartecken för övervikt, se till att det står skrivet på biljetten.
  Vad ingår i priset när du bokar en dykning? Betalar du extra för luft och bly, eller ingår det? Kontrollera noga om det är någon form av utrustning som inte finns att hyra på plats.
  Hur fungerar dyksäkerheten på resmålet? Finns tryckkammare, är den bemannad? Har dykcentret ordentligt med syrgas om det skulle behövas vid ett akut olycksfall?
  Glöm inte certifikat, loggbok och vid behov även ett färskt läkarintyg! Har du glömt papperna hemma kan det bli problem på plats. Seriösa dykcenter vill i regel se dokumentation på din dykerfarenhet.

Foto: Queensland Tourist and Travel Corporation

Kalla dyk här uppe i norr
Varma dyk i tropikerna
Världens bästa dykning:
Norge, Vrak i Östersjön, Sardinien, Sharm El Sheik, Malaysia, Maldiverna, Thailand, Australien, Bonaire, Cocosön
... och tio andra heta dykplatser