Aftonbladet  
Aftonbladet resor  


”Pappa,
jag måste kräkas”

Känns det igen? Tänk om du bara kunde knäppa med fingrarna så är ni framme!
  Då skulle du slippa alla tröttsamma resetimmar, när solskenet gör bilen till en bastu, du känner dig yr och matt och barnen spyr i baksätet.
  Resorna kan vara en riktig plåga för den som har lätt för att bli åksjuk, men det finns sätt att lindra illamåendet.
  Åksjuka beror på att balanssinnet blir rubbat och att hjärnan registrerar en ologisk rörelse. Om du sitter i en bil och läser får du ingen information om rörelse från synsinnet, men balansorganet talar om att det svänger och skakar. Illamåendet beror på att hjärnan inte får signalerna att gå ihop.
  Om du inte har extremt lätt för att bli åksjuk kan du förbereda dig väl och på så sätt undvika att bli sjuk.

Att tänka på inför resan:

 • Börja dagen med en lätt frukost. Knäckebröd och vatten är bra. Undvik mjölkprodukter. Åk inte så tidigt att du inte hinner äta.
 • Drick inte alkohol kvällen före avresan.
 • Veva ner bilrutorna med jämna mellanrum, så att det inte blir kvavt. Ta rast ofta.
 • Kör jämnt och lugnt.
 • Titta ut. Sitt inte och läs, utan håll ögonen på vägen/horisonten, så stämmer synintrycken med signalerna till balanssinnet. Av samma anledning är det bättre att stanna för att läsa kartan än att göra det under färden.
 • Om du flyger är det bättre att sitta långt fram i planet om du har lätt för att må illa, eftersom det skakar mindre där.
 • Håll barnen sysselsatta, till exempel med gissningslekar eller med att räkna blå bilar eller kossor.
 • På sjön kan du lindra illamåendet genom att lägga dig ner och blunda.
 • Ha med dig grovt knäckebröd att tugga på. Det håller tarmarna igång. Drick mycket vatten.

    Ett gammalt knep att ta till är att trycka med ena tummen i den andra handens tumveck. Det finns även så kallade sea band, speciella armband som har två små kulor som trycker mot handleden, som ska motverka åksjuka och illamående genom en sorts akupunktur.
    Det sägs att ingefära ska vara bra mot åksjuka. Många åksjukepreparat i hälsokostaffärer innehåller ingefära. Du kan även hitta ingefärsgodis i kinesiska mataffärer.
    Fungerar inget av detta har Apoteket medicin mot åksjuka, de flesta receptbelagda. Men de här medicinerna ger ofta kraftiga biverkningar, som trötthet, försämrad reaktionstid och uttorkning. Om du kör själv ska du inte äta åksjuketabletter. Och även om du bara är passagerare kan det vara bättre att inte äta medicin eftersom du faktiskt kan må illa av medicinen också om du är känslig.
  Lotta Holmström
  (970301) • Aftonbladet på internet distribueras via