i samarbete med
Aftonbladet Resor
guider
ROM

Rom har under alla tider dragit till sig konstnärer, tänkare, pilgrimmer och resenärer som en magnet.
   I den “Eviga Staden” kan inte ens de mest försiktiga nordbor undgå att känna livets puls dunka lite snabbare och kraftfullare. Gudomlig inspiration och stora tankar infinner sig på något vis naturligt i S:t Peterskyrkan, på Spanska trappans topp eller i Colosseum. Rom är en stad att låta sig svindlas av. Här, om någonstans, kan vi kanske nästan ana evigheten.

  

ATT KOMMA DIT HOTELL RESTAU-
RANGER
SE & GÖRA
ENDAGS-
UTFLYKTER
SHOPPING NÖJEN SPORT&FRITIDSNABBORIENTERING

Den Italienska huvudstaden med sin 3 000-åriga historia imponerar på de flesta, men får moderna stadsplanerare att slita sitt hår. Staden kunde onekligen vara mer välordnad.
   Rom är byggt på sju kullar, som idag är stadens historiska centrum (Centro Storico), och omges av gamla tiders försvarsmurar. Romarrikets Rom hade sitt centrum innanför murarna på ett ganska smalt område av floden Tiberns vänstra strand. Här ligger Forum Romanum, romarrikets hjärta. Häromkring finns också många av stadens andra sevärdheter, som Colosseum.
   Strax norr om det historiska centrumet, fortfarande på vänstra stranden ligger de gröna parkområdena som består av Villa Borghese, Villa Ada, Villa Torlonia och Villa Glori. I de här områdena finns många arkitektoniska skatter, från renässans och barock.
Mot södra delen av stadens historiska centrum, på vänstra stranden, finns bland annat Caracallas bad, Circus Maximus, katakomberna och Via Appia.
   Vatikanen och S:t Peterskyrkan, påvens högsäte och den katolska världens hjärta, ligger på Tiberns högra strand, vid välbefästa slottet Sant'Angelo. Något längre norrut ligger tjusiga och charmiga medeltidsområdet Bargo och strax söderut Trastevere
Rom blev Italiens huvudstad när den intogs av Garibaldis trupper 1870 och landet enades. Nu började staden expandera långt utanför murarna, med en väldig fart. Under Mussolini bredde staden ut sig söder om Forum och området Esposizione Universale Romana (EUR) skapades. Ännu idag växer staden så det knakar.

Språk
Italienarna talar sällan engelska flytande, men de allra flesta kan tala litegrann och vill ofta hjälpa till, så det brukar ordna sig.

Valuta
Den italienska valutan heter lire. För aktuella kurser kan du klicka här så kommer du till Valutaspecialistens hemsida.

Tidsskillnad
Ingen tidsskillnad jämfört med Sverige. Sommartid från sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober.

Klimat
behagliga vårar och höstar, milda vintrar och heta somrar. Mest regn i november. Medeltemperaturer: januari 5-11 Celsius; februari 5-13 C; mars 7-15 C; april 10-19 C; maj 13-23 C; juni 17-28 C; juli 20-30 C; augusti 20-30 C; september 17-26 C; oktober 13-22 C; november 9-16 C; december 6-13 C.

Elektricitet
220 Volt.

Klädsel
De allra flesta italienare är mycket klädmedvetna och har säker smak. Avslappnad klädstil är oftast okej, men vid affärsmöten rekommenderas kostym och slips. På restaurang har de flesta män kavaj och byxor. Det är sällsynt att se romare iklädda bara t-shirt, ens på sommaren. Vid besök i Vatikanen eller någon större katedral bör män ha långbyxor och kvinnor kjol eller långbyxor. Ärmlösa toppar, linnen och shorts är inte tillåtna i Vatikanens kyrkor eller muséer.

Seder och bruk
Försök alltid vara punktlig till affärsmöten, men bli inte förvånad eller ta illa upp om din italienska motpart är sen (ofta på grund av traffikstockningar eller någon strejk). Affärsmöten kan också hållas ganska sent, vid 19-tiden är inte ovanligt. Använd titlar så mycket du kan.

Öppettider
  Affärer: De flesta har öppet 09-13 och 16:30-19:30, utom i stadens historiska delar där butikerna har öppet hela dagarna, liksom varuhus och större affärer. De flesta har stängt på söndagar och några på måndagar.
Kontor: Har oftast öppet hela dagarna, men det är säkrast att ringa i förväg och bestämma träff. Statliga verk och stadskontor stänger för dagen 14.
Banker: Måndag-fredag 8:30-13:30 och på eftermidagarna (ofta lite varierande tider) 14:45-16:15.
  OBS! Många kontor, affärer och restauranger har semesterstängt i augusti.

Dricks
På restaurangnotor finns för det mesta en kuvertavgift (coperta) och ibland också en serveringsavgift (servizio). Är serveringsavgift inkluderad så räcker det med ytterligare ca fem procent i dricks om du är nöjd med servicen. utan serviceavgift bör du lägga tio procent.
  Bärare och hotellstäderskor bör få ungefär 10,000 lire var och room service omkring 5,000 lire.
  Taxichaufförer kan du ge 1,000-2,000 lire.

Brottslighet
Som i alla storstäder finns här brottslighet. Ficktjuvar på bussar och i stadens historiska centrum. Särskilt Termini stationen där man tar buss 64 till Peterskyrkan är ett ficktjuvsnäste av värsta sorten. Bär inte dyrbarheter synligt. Håll i handväskor och prtföljer ordentligt när du går och bär dem i den hand som är bort från trafiken, eftersom många väskryckare tar sig fram på motorcykel. Här finns också barngäng som omringar turister, håller fram en tidning eller något annat de vill visa eller sälja, för att samtidigt hjälpas åt att stjäla så mycket de kan från dig. Fokusera bara på dina värdesaker, låt dig inte distraheras och håll fast hårt om du råkar hamna mitt bland dem.

Nödtelefonnummer
Polis: Be någon som talar italienska ringa Carabinieri (del av armén som fungerar som poliser och anses mest pålitliga och effektiva av italienarna själva), tel: 112. Polis, tel: 113.
Brandkår: 115
Ambulans: 118 eller 5100.
Bärgning: Ring Soccorso Stradale på tel: 116.

Andra telefonnummer
Väckning: 114
Telefonist: 12
Tid: 161
Väder: 191

Att ringa
För att ringa till Italien från Sverige slår du först landsnumret 00939. Riktnumret till Rom är 6 (06 om du ringer inom Italien). sedan slår du det vanliga telefonnumret.
  För att ringa från telefonkiosker behöver du oftast ett telefonkort (carta telefonica) som finns att köpa i kiosker, tidningsbutiker, mm.

För barn
Ett besök på Museo della Civilta Romana i EUR, en dockteaterföreställning på Gianicolo eller nöjesfältet i Luna Park (LUNEAR) är sådant som barn ofta gillar.

SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID


   ATT KOMMA DIT
  
Med flyg
Rom har två flygplatser. Vid normal trafik tar resan till båda flygplatserna ungefär 45 minuter, men den kan också ta betydligt längre tid.
   Huvudflygplatsen, Leonardo da Vinci, ligger vid den lilla staden Fiumicino, 26 km sydväst om Rom. Service och transporter har förbättrats betydligt inför det påvliga jubileumsåret år 2000, då massor av besökare väntas. En motorväg och en tunnelbana tar hand om transporter till och från flygplatsen. Flygplatsinfo på tel: 06-65951.
  Andraflygplatsen, Ciampino, används mest för charter och ligger 13 km sydöst om Rom. Tel: 06-794-941.
  Hotellbussar - Många av de större hotellen ordnar ransport om du ringer i förväg och säger när du anländer.
  Taxi - Finns utanför bagageutlämningen. Till city från flygplatsen får du räkna med en kostnad på 75,000-100,000 lire, mer på kvällarna. Följ inte med de taxichaufförer som raggar kunder inne på flygplatsen. de är oauktoriserade och ofta dyrare.
  Tåg - det går direkttåg från Fiumicino till stationen Termini i centrala Rom. betydligt billigare än taxi och minst lika snabbt. Bästa sättet att ta sig in till stan för den som inte har mycket bagage. Gå genom gångtunneln direkt utanför bagageutlämningen och ta rulltrappan till flygplatsens tågstation. Köp biljett (13,000 lire) i en av automaterna innan vändkorsen. Tåg avgår ungefär var 20:e minut. Resan tar en halvtimme. Ska du åka från Termini till Fiumicino går du in genom ingången från Via Giolitti och köper biljett vid disken vid spår 22 eller från en automat på Via Marsala. Glöm inte att stämpla biljetten i en gul automat vid spåret.
  Hyrbilar - Hertz, Avis, Europcar och Maggiore finns på flygplatsen och på Termini

Med bil
Hastighetsbegränsningar på motorvägar är 130 km i timmen. Italienarna kör tyvärr ofta ännu fortare. Motorväge Grande Raccordo Anulare (GRA) går runt staden och sammanbinder alla motorvägar; A1 (Rom-Milano), A24 (Rom-Pescara-Aquila), A2 (Rom-Neapel) och A12 (Rom-Civitavecchia). Vägavgifterna varierar. mer info får du om du ringer A.C.I. Automobile Club d'Italia, Via Marsala 8, tel: 49981.

Med tåg
I Italien finns bara ett, statligt ägt, tågbolag (Ferrovie dello Stato). Köper du biljett hos en resebyrå, så be att få veta vilken station tåget avgår från och anländer till. Stazione Termini (stationen Termini) är Roms centralstation. Information dagligen 07-22:30. Piazza dei Cinquecento, tel: 4775. Stazione Roma Tiburtina, den näst största stationen har bra bussförbindelser. Circonvalazione Nomentana, tel: 445-6626 eller 445-4775.

Att ta sig runt
Att köra in till Roms centrum är inget problem. Men det är sedan det börjar. Smala gator, halvgalna medtrafikanter och mycket dåligt med parkeringsplatser. Tänk dig för innan du hyr bil.
  Taxi är däremot ett relativt billigt och effektivt sätt att ta sig runt. Se till att taxametern sätts på när du stiger in i taxin.
  Bussar och tunnelbana - är ofta effektivt och går snabbast, särskilt när det gäller att ta sig igenom områden som är stängda för vanlig trafik. En buss och tunnelbanekarta är bra att ha till hands.
  Rom är en utmärkt stad att promenera i. Det historiska centrumet är relativt litet och här finns det mesta du vill se. Inget inom det här området tar längre än 30-40 minuter att gå mellan.
  Bussar och spårvagnar - Stadsbussarna körs av A.T.A.C. Informationskontor finns på Piazza dei Cinquecento, utanför Termini, tel: 46951, eller på Via Volturno 65, tel: 4695-4444. Biljetter går att köpa i tobaksaffärer, tidningskiosker, barer eller gröna A.T.A.C. kurer på större torg. Enkel biljett kostar 1,500 lire. på en sådan kan du åka buss och t-bana i 75 minuter. Ett veckopass för turister kostar 24,000 lire och går att köpa på A.T.A.C. informationskontor på Piazza dei Cinquecento. Passet ger obegränsad tillgång till bussar och tunnelbana. Dessutom slipper du stämpla biljetter varje gång innan du stiger på. Det finns inga tidtabeller, men de flesta bussar kör mellan 05-24. Det finns också nattbussar.
  Tunnelbana - Kallas Metropolitana och kör dagligen 5:30-23:30. Linje A går från OttaViano (nära Vatikanen) till Cinecitta, från väst till sydost. Linje B går från Laurentina (nära EUR) till Rebibbia, från sydväst till sydost. Biljetter kostar 1,500 lire och köps i automater på stationerna. Gäller även för bussar, i 75 minuter. Tel: 591-5551.
  Taxi - Taxibilar är gula eller vita. Du kan stiga på vid en taxistation, vid en blå-vit taxiskylt eller beställa via telefon, tel: 3570, 4994, 6645 eller 4157. Extra kostnad vid telefonbeställning. taxichaufförer är inte vana vid att bli invinkade på gatan. Taxametern börjar på 4,500 lire och ökar med 1,300 lire varje kilometer eller varannan minut. Tillägg per person efter 22: 5,000 lire, tillägg på söndagar och helgdagar: 2,000 lire och alltid 2,000 lire per bagage. Åker du med “hästtaxi”, det vill säga häst och vagn, gör du upp om priset med kusken. En timme bör kosta kring 150,000 lire.

Tjänster och service
Växla pengar
Växelkurserna varierar nästan från dag till dag. Växelkurser på flygplatser och hotell är oftast sämre än på banker och växelkontor inne i stan. resecheckar kostar ofta mer att växla än kontanter. De större bankerna finns på Via Veneto, Piazza San Silvestro och Via del Corso. American Express har öppet måndag-fredag 09-17:30, lördag 09-12:30. Piazza di Spagna, tel: 67641. Thomas Cook har tre kontor: Piazza Barberini 21/c, tel: 482-8082 eller 482-8083, öppet måndag-lördag 8:30-19, på Via della Conciliazione 23 (nära Vatikanen), tel: 6830-0435 eller 6830-0436, öppet måndag-lördag 8:30-17:30 och söndag 09-17 och på Via del Corso 23, tel: 323-0067, måndag-fredan 09-17:30. Bankamericard finns på Via Rava 106,tel: 540-4400 eller 540-4407 eller 540-4408.
Bankomater
Finns utanför i stort sett alla större banker. Uttag i automater gör att du slipper höga avgifter på växlingskontor.
Handikappservice
Inga guider eller servicetjänster för handikappade finns än så länge.

Akutsjukvård
Sjukhus med dygnetruntöppna akutavdelningar: Rome American Hospital, Via Emilio Longoni 69, tel: 22551 (talar engelska). Tolkar går att få på European Hospital, Via Portuguese 700, tel: 659-7511. Salvator Mundi International Hospital, Viale delle Mura Gianicolensi 67, tel: 58-8961 (talar engelska). På Roms bästa sjukhus talas endast Italienska: Policlinico A. Gemelli, Largo A Gemelli 8, tel: 30151.
Jourapotek
De flesta apotek har öppet måndag-fredag 8:30-13 och 15:30-19. Apoteken turas om att ha nattöppnet. En lista på jourapotek publiceras dagligen i dagstidningar, som Il Messeggero eller Il Tempo. Två apotek som ofta har jouröppet är: (nära Spanska trappan) Farmacia Trinita dei Monti, Piazza di Spagna 63, tel: 699-41096. Farmacia Internazionale har öppet dagar och kvällar, på Piazza Barberini 49, tel: 482-5456 eller 487-1195.
Post
Frimärken går oftast att köpa i tobaksaffärer. Vatikanens postkontor erbjuder snabbare och mer effektiv service än sin italienska motpart. Öppet måndag-fredag 8:30-19 och lördag till 18. Piazza San Pietro, Citta del Vaticano, tel: 6982.
För viktiga papper och saker kan det vara bättre att anlita exempelvis: UPS Via della Magliana 329, tel: 167-822-054 och DHL på Via Lucrezia Romana 87/A, tel: 167-345-345. (167-nummer kan du ringa gratis) hämtar och lämnar brev och paket.
Tidningar
Roms lokaltidningar är Il Messaggero och Il Tempo. Den dagliga affärstidningen heter Il Sole 24 Or. Tidningar på engelska går att få tag i på Piazza di Spagna (tel: 679-2219); Piazza San Silvestro (tel: 481-5388); på Via Veneto nära Excelsior Hotel (tel: 481-9697, 483-437 och 488-0523); på tågstationen Termini, flygplatserna, mm. även på vissa större hotell. Wanted in Rome, på engelska, finns i alla tidningskiosker.
Nöjesguider
Wanted in Rome säljs överallt där det finns tidningar. Här finns nöjen och kultur och listor över service man som turist kan behöva. Särskilt avdelningarna "What's On and Where to Go" är användbara. På italienska finns också info i trovaroma, en torsdagsbilaga i La Repubblica.
Turistinformation
Ente Provinciale del Turismo di Roma har kartor och broschyrer. Öppet 09-14. Via Parigi 5 (vid Piazza della Repubblica och Termini), 00186 Roma, tel: 488-991 eller 253-255. Turistcenter finns också på stationen Termini, på Piazza Cinquecento, 00186 Roma, tel: 482-4078,och på Fiumicinos flygplats, öppet 09-14, tel: 6595-6074. Här kan du också få hjälp att hitta rum i Rom. det nationella turistkontoret heter Ente Nazionale per il Turismo (E.N.I.T.)och ligger på Via Marghera 2, 00186 Roma, tel: 49711. Här kan du få information om hela Italien.

Service för affärsresenärer
Många större hotell har businesservice för affärsresenärer, med datorer, sekreterare, ljud- och bildanläggningar, kopiator och fax. Här finns några andra adresser där du kan få hjälp:
  Ljud- och bildanläggningar - Materialcine lämnar och hämtar, Via Cavour 110, tel: 482-4436. Även Megavideo lämnar och hämtar, Via Tuscolana 66/68/70, tel: 702-2496, fax: 702-7514.
  Mobiltelefoner - Alessi hyr ut för 10,000 lire per dag plus skatt. 10 minuters gratissamtal ingår, övriga samtal kostar 1,500 lire minuten.En vecka kostar 227,500 (inklusive 70 minuters samtal). Deposition på 500,000 lire. Ingen avlämning eller hämtning. Måndag-fredag 09-13 och 14-18. American Express och Diners Club. Viale di Villa Massimo 24, tel: 4423-5225 eller 4423-5227. Gratisnummer: 167-86-5120. Easy Line hyr ut per dag för 20,000 lire, plus samtalskostnad. En vecka kostar 100,000 lire. 1,000,000 lire i deposition. Måndag-fredag 09-19. Ingen leverans eller hämtning. Tar större kreditkort. Via Tagliamento 55, tel: 841-3273.
  Datorer - Atec Italia hyr ut datorer per vecka. Levererar inte. Reservera i förväg. Via Madonna del Riposo 127, tel: 663-6741, fax: 660-00537. Tem hyr ut datorer veckovis som de också lämnar och hämtar. Via Acquafondata 8, tel: 2430-1080. Temi Computers hyr ut datorer veckovis och kan ordan med lämning och hämtning. Via C. Magni 51 (nära Piazza Navigatori), tel: 516-02090.
  Internet och E-mail - The Internet Cafe har både god mat, internet och e-mail. 8,000-10,000 lire per timme. Måndag-fredag 09-02, lördag och söndag 17-02. Via Marrucini 14 (nära Termini), tel: 445-4953. Hackers är en restaurang och pub med plats för 1.200 gäster. 70 datorer. Navigating, e-mailing, video conferencing och Web site construction kostar 8,000 lire per timme, 12,000 lire efter 22. Tisdag-söndag 07-03. Via San Veniero 10 (nära Vatikanens muséer), tel: 3973-9268. Xplore frestar med happy hour och specialmenyer medans du skickar och läser e-mail och surfar för 12,000 lire i timmen. Tisdag-söndag 15-04. Via dei Gracchi 83 (nära Peterskyrkan), tel: 324-1757.
  Konferenscenter och möteslokaler - Cavalieri Hilton har elegant miljö, mycket rymliga salar och personliga mötesrum för allt från 10-2.500 personer. Tio minuter från Roms historiska centrum. Via Cadlolo 101, tel: 35091 (fråga efter Meeting and Congress Center). Sheraton Rome har flera olika möjligheter för upp till 1.800 personer. Cirka 20 minuter från flygplatsen Leonardo da Vinci. Via del Pattinaggio, tel: 5453.
  Konferensservice och mötesplanering - Centro Congressi Conte de Cavour, öppet måndag-fredag 08-18. tala med Dottore Bertolini. Via Cavour 50a, tel: 487-1777. Centro Congressi har gratis konsultationer. Tala med Dottoressa Katerina Galloni. Via Sallustiana 23 (nära Via Veneto), tel: 485-990 eller 488-5392, fax: 482-0024.
  Bud - Pony Express tar 12,000-48,000 lire per leverans, beroende på avstånd. Måndag-fredag 8:30-18:30. Via Giorgio Scalia 10/B, tel: 3977. Speedy Boy tar 20,000 lire inom Rom, 30,000 lire utanför Rom. Måndag-fredag 8:30-19:30, lördag 8:30-16. Via Buccari 8, tel: 372-5656.
  Kopiering - Centro Fotocopie tar 70 lire per sida. Har fax. Ingen leverans eller hämtning. Måndag-fredag 8:30-13 och 15:30-19. Via Firenze 39, tel: 474-6845. Copy-Copy tar 200 lire per sida. Måndag-fredag 8:30-13 och 15:30-19, lördag till 12:45. Corso Francia 251, tel: 3630-6417.
  Sekreterarservice - Executive Center i flygplatsens terminal för inrikes avresor. Konferensrum med komplett sekreterarservice. Mötesrum för 2-120 personer. Öppet hela veckan 07-23. Nuovo Molo Nazionale (Partenze Nazionali), Aereoporto Fiumicino 00050, tel: 6595-2607. Rome at Your Service har också sekreterarservice, även på helger. Måndag-fredag 09-18. Via V. E. Orlando 75, tel: 484-583. International Bureau skriver maskin och ordbehandlar. Även helger. Måndag-fredag 09-18. Via Firenze 11, tel: 474-2940. Numero Blu är Roms enda telefonvaktservice som också bokar in kunder och planerar. Kunder kan hyra sökare om de omedelbart vill informeras. Telefonvakterna talar engelska. Måndag-fredag 08-20, lördag 09-19. Circonvallazione Aurelia 19, tel: 6643-0000.
  Tolkar och översättare - Eurotral tolkar och översätter på många språk. även sekreterarservice. Via N. Zabaglio 11, tel: 703-05000. Rome at Your Service tillhandahåller förutom sekreterarservice också tolkar och översättare.De kan också ordna pappersarbetet för par som planerar att gifta sig i Rom. Via V. E. Orlando 75, tel: 484-583 eller 482-5589, fax: 484-429. La Cle har öppet måndag-fredag 09-18. Corso Francia 216, tel: 329-4304. Astrad tolkar och översätter på 48 språk. Måndag-fredag 09-17. Viale Eritrea 20, tel: 862-18477.

SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

HOTELL
  
Rom är populärt bland både turister och affärsresenärer, så boka rum i god tid, 4-6 veckor i förväg och ännu längre i förväg för jul och för sommarmånaderna. Här är en ungefärlig prisguide för enkelrum per natt: * = 130,000-250,000 lire; ** = 250,000-350,000 lire; *** = mer än 350,000 lire. Alla hotell som står med tar kreditkort om inte annat anges.

Vid flygplatsen
Cavalieri Hilton Rome - Roms bekvämaste och lyxigaste hotell. Ligger 30 minuter från flygplatsen, högst upp på Monte Mario med utsikt över stadens historiska centrum. 376 rum. Tennisbanor, Roms bästa gym, pool både utomhus och inomhus och två förstklassiga restauranger. Gratisbuss till Roms historiska centrum tar ca 30 minuter. ***. ViaCadlolo 101, tel: 35091, fax: 3509-2241.
Sheraton Rome - Modernt och inriktat på affärsresenärer. Bra gym, squash- och tennisbanor och en utomhuspool. Utmärkta middags- och shoppingmöjligheter. Gratisbuss till flygplatsen tar ca 20 minuter. ***. Viale del Pattinaggio 1, tel: 5453, fax: 594-0555.
Sheraton Golf - Byggt och dekorerat i lantligt inspirerad stil. Designat för att passa golfresenärer. Gym. gratisbussar till centrum (40 minuter) och till flygplatsen (25 minuter). ***. Viale Parco de' Medici 22, tel: 658-588, fax: 6585-8742.
Holiday Inn St. Peter's - Ligger på uråldriga Via Aurelia, 30 minuter från flygplatsen och 20 minuter från centrum - gratisbussar. Utomhuspool, tennisbana, bastu, bra restaurang. **. Via Aurelia Antica 415, tel: 6642, fax: 663-7190.
Holiday Inn EUR - Enkelt och effektivt hotell med inriktining på affärsresenärer. Konferenscenter för upp till 700 personer, tennisbanor, utomhuspool, buss till centrum och flygplatsen (25 minuter). **. Viale Castello della Magliana 65, tel: 65581, fax: 655-7005.

I centrum
Hotel d'Inghilterra - Vackert palats i Centro Storico i 1800-tals stil. Inget spektakulärt, men definitivt trevligt. ***. Via Bocca di Leone 14, tel: 69981.
Bernini Bristol - På Piazza Barberini vid slutet av Via Veneto. Har odödliggjorts av filmskaparen Federico Fellini. Trevlig personal och moderna bekvämligheter. Konferens- och banquettmöjligheter. ***. Piazza Barberini, tel: 488-3051.
Anglo Americano - Inte så charmigt, men bekvämt och prisvärt. Ligger centralt med tillgång till parkeringsgarage. Bekväma rum och relativt lugnt. * - **. Via Quattro Fontane 12, tel: 472-941.
Britannia - Centralt beläget i en livlig del av Rom. Litet hotell nära tågstationen och kommunikationer. vissa rum har nyligen renoverats och är i bättre skick än andra. 32 rum. **. Via Napoli 64 (nära Piazza della Repubblica), tel: 488-3153.
Hotel Cambridge - Litet, rent, bekvämt och familjeägt. Fyra kvarter från tågstationen Termini. Nyligen renoverat och ljudisolerat. *. Via Palestro 87, tel: 445-6821, fax: 4938-4917.
Hotel dei Borgognoni - Byggt i ett imponerande 1600-talspalats och fram till 1950-talet använt som kloster. Ultrachict, tyst och mycket lyxigt. 50 rum, några med privat trädgårdsterass på taket (ca 450.000 lire) Mötesrum för upp till 60 personer. Privat parkeringsgarage. ***. Via del Bufalo126, tel: 6994-1505.
Hotel Forum - Något små rum, men med frukost med utsikt över Forum Romanum. Mötesrum för upp till 100 personer. **. Via Tor dei Conti 25, tel: 679-2446.
Hotel Margutta - Enkla men mycket välstädade rum. Tyst och med bra läge nära Piazza del Popolo. Ingen TV eller luftkonditionering. Mycket prisvärt. Inga enkelrum. Dubbelrum kostar *, inklusive frukost. Via Laurina 34, tel: 322-3674.
San Silvestro - I hjärtat av Roms mest eleganta shoppingdistrikt och mycket nära det mesta. Litet och smakfullt inrett hotell. Alla rum har airconditioning, men vissa saknar TV. **. Via del Gambero 3, tel: 679-4169.
Scalinata di Spagna - fantastiskt läge högst upp vid Spanska trappan, nära Villa Borghese. 15 bekväma rum och vänlig personal. Vacker frukostterass. ***. Piazza Trinita dei Monti 17, tel: 679-3006.


SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

RESTAURANGER

Frukost serveras 6:30-10 och består sällan av mer än något sötsliskigt bröd och kaffe. Restaurangerna har lunchöppet 12-15 och öppet för middag 19-23. Många restauranger har stängt på söndagar. Vill du bara äta något snabbt kan du få en rejäl pizzabit från ett gatustånd för ca 5,000 lire. Ungefärlig prisguide för en middag för en person, exklusive dryck, dricks och skatt: *= 30,000-50,000 lire; ** =50,000-80,000 lire; *** = 80,000-100,000 lire; och **** = mer än 100,000 lire.

Bäst i stan
Ristorante da Vincenzo - Vill du få ut dubbelt så mycket av dina pengar ska du äta på den här fisk- och skaldjursrestaurangen i centrum. Mycket bra service. Boka bord. **. Tar de flesta kreditkort. Via Castelfidardo 4, tel: 484-596.
Camponeschi - Nouvelle cuisine nära Palazzo Farnese som designats av Michelangelo och nu inrymmer franska ambassaden. Boka bord. ****. Tar de flesta kreditkort. Piazza Farnese 50, tel: 687-4927.
Relais de Jardin - En gastronomisk och kulturell upplevelse - allt i ett. Klä upp dig. Meny med nouvelle cuisine seafood, lamm, kött- och kalvrätter. Boka bord. ****. Tar de flesta kreditkort. Hotel Lord Byron, Via Giuseppe de Notaris 5, tel: 322-0404.
Da Tullio - Vill du ha förstklassigt gravat kött är det här stället för dig. Mat från Toscana i hemtrevlig, rustik miljö. Boka bord. **. Tar de flesta kreditkort. Via San Nicola da Tolentino 26, tel: 474-5560.

Lokala favoriter
Settimio al Pellegrino - mysig familjedriven restaurang som är en favorit bland italienska regeringstjänstemän som jobbar i närheten. Avslappnad atmosfär där stamgästerna går och tar vin själva eller tittar i grytorna på spisen. Minnesvärda måltider. Torsdag-tisdag 13-15 och 19:30-23. Boka bord. **. Inga kreditkort. Via del
Pellegrino 117, tel: 6880-1978.
Masolino - Litet och populärt bland artister i showbiz. Nya, lite annorlunda italienska rätter varje dag. Boka bord. **. Tar kreditkort. Via Masolino da Panicale 2, tel: 320-8366.
Il Fontanile - Typisk romersk hosteria där du trängs med riktiga romare, långt från turistdistrikten. Familjedriven restaurang med lång meny och flera traditionella romerska rätter. 20 inuter från centrum. Torsdag-tisdag 13-15 och 19:30-23:30. *. Går ej att boka bord. Via Boccea 793, tel: 6190-5408.
Hostaria Antica Roma - Middag i romerska ruiner på Via Appia.Tisdag-söndag 13-15 och 19:30-23. ***. Via Appia Antica 87, tel: 513-2888.
Marcello - Känt för sina goda rätter med hemgjord pasta. Måndag-lördag 13-15 och 19:30-23. Tar de flesta kreditkort. **. Via Aurora 37 (parallellgata med Via Veneto), tel: 481-9467.
Giovanni - Trevlig, bekväm restaurang med utsökt enkel mat. Söndag-torsdag 12:30-15 och 19:30-23. Fredag 19:30-23. Boka bord. ****. Tar de flesta kreditkort. Via Marche 19, tel: 482-1834.
Nino's - Har du förlagt din shoppingrunda kring Spanska trappan är det här ett utmärkt ställe att äta lunch på. Känt bland annat för sina goda svamprätter. Måndag-lördag 12:30-15 och 19:30-23. Tar de flesta kreditkort. ***. Via Borgognona 11, tel: 679-5676.
Piperno - Restaurang i de gamla judiska kvarteren, undangömd på ett tyst litet torg. Känt för sina fritterade specialiteter. Tisdag-lördag 12:30-14 och 20-23. Öppet för lunch på söndagar. Boka bord. Tar kreditkort. ***. Via Monte de'Cenci 9, tel: 6880-6629.
Il Domiziano - Gömd under valv på en smal gata som leder till Piazza Navona. Pizzeria och pub. Varje dag 12:30-15 och 18-01. *. Tar de flesta kreditkort. Via Circolo Agonale, tel: 687-9647.

Övrigt
Da Lucia al Mattonato - Litten trattoria på en bakgata i Trastevere och en av Roms best bevarade hemligheter. Tisdag-söndag 13:30-15 och 19:30-23. Boka bord. **. Inga kreditkort. Vicolo del Mattonato 2, tel: 580-3601.
La Taverna da Giovanni - Efter ett besök på Castel Sant'Angelo kan du äta en god traditionell lunch här. Måndag-lördag 12-15 och 19-23. **. Tar de flesta kreditkort. Via del Banco di Santo Spirito, tel: 686-4116.
Taverna Angelica - Liten, ljus och bekväm restaurang med mycket god mat.Måndag-fredag 13-14 och 20-24. Tar de flesta kreditkort. **. Piazza delle Vaschette 14a, tel: 687-4514.
Hosteria da Fabrizio - Stort utbud av romersk mat i Trasteveres hjärtaTorsdag-tisdag 13-15 och 19:30-23. *. American Express, VISA. Via Santa Dorotea 5, tel: 580-6244.
Leone '83 - Italienska rätter på judiskt vis. Måndag-lördag. **. American Express. Via Orti de Trastevere 50-58, tel: 589-4846.

Pizzerior
Sette Oche in Altalena - Populärt ställe för den som gillar pizza och livemusik. Tisdag-söndag 19:30-02. Boka bord. Tar de flesta kreditkort. Via dei Salumi 36, tel: 580-9753.
Pizza Re - Pizza som den görs i Neapel, med fluffigare botten än den romerska tunna. Mycket folk. Nära Piazza del Popolo. Tisdag-söndag 13:30-15 och 19:30-02. *. Via Ripetta 14, tel: 321-1468.
La Maremma - Modernt, tjusigt ställe specialiserat på gourmetpizza. Ligger i fina stadsdelen Parioli. Tisdag-söndag 19-24. Boka bord. *. Viale Parioli 93, tel: 808-6002.

Vinbarer (Enoteche)
Antica Enoteca di Via della Croce - perfekt ställe för lunch eller en drink när du shoppar kring Piazza di Spagna. Dagligen 10-01. **. Tar de flesta kreditkort. Via della Croce 166, tel: 679-0896.
Trimani - Mycket snygg inredning med art-deco speglar och bar i marmor och körsbär. Vinkunniga kypare som gärna hjälper till. Lättare rätter på menyn. 12-15 och 18-00:30. Stängt söndagar. Tar de flesta kreditkort. **. Via Cernaia 37-B, tel: 446-9630.

Frukost
Il Giardino dell'Uliveto dell'Hotel Cavalieri Hilton - Rejäl frukost på amerikanskt vis. Dagligen 07-12:30. *. Via Cadlolo 101, tel: 35091.

SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

ATT SE OCH GÖRA

Historiska platser och monument

Det bästa du kan göra är att köpa en karta i en tidningskiosk eller tobaksaffär och börja traska runt och upptäcka Roms alla små fantastiska överraskningar på egen hand. Du kan få värdefulla tips från Ente Nazionale Italiano per il Turismo, Via Marghera 2, tel: 49711, och Ente Provinciale per il Turismo di Roma, Via Parigi 5, tel: 488-991 eller 253-255.
   Kom ihåg att öppettider för muséer och sevärdheter plötsligt kan ändras. Det kan vara bra att dubbelkolla med turistbyrån eller kanske be någon i hotellpersonalen att ringa tel: 110, där muséernas öppettider redovisas på italienska.

Sevärdheter
Colosseum - Berömd amfiteater där gladiatorerna slogs för att bjuda romarna på skådespel. Byggnaden användes som stenbrott och plundrades på marmor under olika påvar för att användas till renässans- och barockbyggnadsprojekt. Ligger i slutet av Via dei Fori Imperiali, en aveny byggd av Mussolini för att visa det romerska imperiets storhet. öppet dagligen 09 till solnedgången. 10,000 lire.
Pantheon - Ett runt tempel byggt till gudarna på tvåhundratalet e Kr. Anses vara det bäst bevarade romerska monument som finns. Kupolen inspirerade Michelangelos kupol i S.t Peterskyrkan. Konstnären Raphael är en av dem som ligger begravda här. Måndag-lördag 09-18, söndag 09-13. Gratis. Ligger vid Piazza della Rotonda, tel: 6830-0230.
Piazza Navona - Norr om Pantheon och ursprungligen byggt som sportstadion 90 e Kr. Otroligt vackra byggnader i glödande terracotta- och ockratoner. Fontäner, skulpturer och vackre barockkyrkan tillägnad helgonet Sankt Agnes.
Circus Maximus - Byggt på 600-talet f Kr och världens största nöjesbyggnad någonsinn med plats för 385.000 åskådare. Användes som kapplöpningsarena och för gladiatorer och vilddjur. Även sjöslag kunde iscensättas genom att vattenfylla arenan. Idag återstår bara några ruiner efter branden som ödelade arenan 46 e Kr.
Castel Sant Angelo - Ett runt slott ursprungligen byggt som mausoleum av kejsare Hadrian. Blev sedan påvligt maktcenter med en hemlig gång till Vatikanen. Här utspelas tredje akten av Puccinis Tosca där hjältinnan kastar sig utför bröstvärnet. Dagligen 09-14 (stängt andra och fjärde tisdagen varje månad). 8,000 lire. Lungotevere Castello 50, tel: 687-5036.
Piazza Venezia - Ett stort, livligt torg och hjärtat i stadens trafiknät. Här ligger Palazzo Venezia och Palazzo Santa Marco och det överväldigande minnesmonumentet till Victor Emanuel II, Italiens första kung (kallas Vittoriano). Här finns muséet om Risorgimento (Italiens enighetsrörelse) och den okände soldatens grav.
Piazza del Campidoglio - Nära Piazza Venezia och bakom Vittorianomonumentet, på den minsta av Roms sju kullar. Tre palats, statyer av Castor och Pollux, kyrkan Santa Maria in Ara Coeli, mm.
Forum Romanum - En gång världens politiska och religiösa centrum. Sedan dess har här bland annat varit betesplats för får på 1700-talet. Idag är det ett av romerska rikets viktigaste minnesplatser. Här finns flera ruiner av palats, bågar och byggnader och muséer. 12,000 lire, inklusive muséet Palatine. Måndag-lördag 09-16:30 och söndag 09-13. I Largo Romolo e Remo, tel: 699-0110.
Palatinos Museum - återinvigdes 1997 efter flera års ombyggnad. Skulpturer,fresker, keramik mm som daterats till mellan 300 f Kr till 500 e Kr. Måndag-lördag 09-18, söndag 09-12:30.12,000 lire ger tillträde till muséet och Forum Romanum. Largo Romolo e Remo, tel: 699-0110.
Fontana di Trevi - Här rider guden Neptunus fram med sin triumfvagn i vatten från akvedukten Acqua Vergine. Här har även Anita Ekberg svalkat av sig i filmen “Det ljuva livet”. Det är sed att slänga ett mynt i fontänen för att vara säker på att man får återvända till Rom.
San Calistos katakomber - Fyra våningar med intrikata, labyrintiska gångar som tjänade som romerska kyrkans officiella kyrkogård från 200-talet e Kr. Guidade turer, engelsktalande guider finns. Dagligen utom onsdagar. 8:30-12 och 14:30-17:30. 8,000 lire. Via Appia Antica 110, tel: 513-6725.
Sanningens mun - finns på väggen vid ingången till kyrkan Santa Maria i Cosmedin. Ansågs vara en lögndetektor - den som ljög med handen i gapet blev snabbt en hand fattigare.
Caracallas bad - Bland de här ruinerna går det att ana sig till det romerska rikets storhet. Här badade och umgicks den romerska aristokratin. Tisdag-lördag 09-15, söndag och måndag 09-13. Biljettkontor stänger en timme tidigare. 8,000 lire. Viale delle Terme di Caracalla 52, tel: 575-8626.
Peterskyrkan - Kristendomens mest imponerande helgedom. Ett absolut måste att se. Ligger vid sidan av de flesta andra klassiska sevärdheterna, på andra sidan Tibern. Michelangelo är mästaren bakom kupolen som är den italienska renässansens mästerverk. Kyrkan är delvis kyrka, delvis konstgalleri och delvis gravkammare för en hel del påvar. Petersplatsen, utanför i anslutning till kyrkan är också storslagen. När den nuvarande påven är i Rom visar han sig på piazzan utanför kring tolv på söndagen. Audienser hålls onsdagar 10:30 på piazzan eller i en mottagningshall på vintern. Kyrkan är öppen 07-19 (18 på vintern). Mässa på söndagar 07,08,09 och 10 och också ibland i veckorna. Gratis guidade turer på engelska varje dag 15 (14:30 på söndagar), tar en och en halv timme och börjar vid informationsdisken vid ingången.

Muséer
De flesta muséer i Rom har gratis inträde den sista söndagen i månaden.
Vatikanmuséerna - Vatikanen är den museietätaste staten i världen. Att hinna se allt skulle ta minst en vecka. Här finns grekiska och romerska skulpturer, en utmärkt egyptisk samling, verk av Raphael, mm. Har du bara tid med en museieupplevelse i Rom så se till att det blir Sixtinska kapellet. freskerna är nyrestaurerade och mer fantastiska än någonsin. Sixtinska kapellet anses av många vara det främsta verket av västerländsk bildkonst genom tiderna. Muséerna har också en vacker gård och trädgård. Öppet oktober-juni måndag-lördag 09-13, juli-oktober till 17. Ställ dig helst i kö 30 minuter innan de öppnar för att slippa bli nertrampad av folkmassorna! 15,000 lire. Ingång från Viale Vaticano 8, tel: 6988-3333.
Kapitolinska muséerna - Otroligt imponerande samling skulpturer och målningar samlade i två palats kring Piazza del Campidoglio. Tisdag-lördag 09-13:30. 10,000 lire. Tel: 6710-3069.
Galleria Borghese - nyligen öppnat efter 15 års renovering. Vacker samling skulpturer och konst av Bernini, Titian, Rubens, Caravaggio, Raphael, mfl. Tisdag-lördag 09-17, söndagar till 13. 10,000 lire. På Piazza Scipione Borghese 5, tel: 8424-1607.
Galleria Nazionale di Arte Moderna - De viktigaste italienska 1800- och 1900-talskonstnärernas verk finns samlade här. Tisdag-lördag, 09-19, söndag till 13. 8,000 lire. Viale delli Belli Arti 131, tel: 322-4151.
Keats-Shelley Memorial House och Museum - Reliker och verk av Keats, Shelley, Byron och deras samtida. bland annat en kuslig dödsmask av Keats, som dog i det här huset bara 23 år gammal. Måndag-fredag 09-13 och 14:30-17:30. Vid Spanska trappan. Tel: 678-4235.
Villa Giulia - Här bodde påven Julius III, som regerade 1550-1555. Nu finns här en etruskisk samling. Tisdag-lördag 09-19, söndag till 13. 8,000 lire. Piazzale Villa Giulia 9.
Museo della Civilta Romana - Roms historia levandegjord med modeller och specialutställningar. Intressant också för barn. Tisdag-lördag 09-13:30, tisdag och torsdag dessutom 16-19. Söndag 09-13. 5,000 lire. I EUR-området. på Piazza Agnelli 10, tel: 592-6135.

Parker och trädgårdar
Villa Borghese - Roms största allmänna park som sträcker sig från Via Veneto till bortom Piazza del Popolo. Tidigare ägd av familjen Borghese. Här finns trädgårdar, en konstgjord sjö, fontäner och grönska.
Pincioträdgårdarna - Ligger i anslutning till Villa Borghese vid Piazza del Popolo. Härifrån har du en spektakulär utsikt över Roms kupoler och hustak. Går du från Spanska trappans topp till Pincio går du förbi Villa Medici. Det var den mest fashionabla kvällspromenad du kunde göra under förra århundradet. Aristokratin åkte hit i häst och vagn för att avnjuta solnedgången.
Gianicolo - Lång, smal kulle mitt över Tibern från det historiska centrumet. Högst upp finns en staty av Garibaldi. Här spelas dockteater strax före 12 på söndagar.

Övrigt
Piazza di Spagna - hjärtat i Roms mest fashionabla shoppingkvarter och berömt för den Spanska trappan. Utmärkt ställe att slå sig ner, pusta ut och titta på folklivet.
Piazza del Popolo - Gigantiskt torg med matchande barockkyrkor. Här höll Mussolini många massmöten. På torget står en obelisk som en gång stod i Circus Maximus.
Trastevere - Betyder “över Tibern” och var Roms första förort. Medeltida gator, uteserveringar, mysiga barer, caféer och gallerier och butiker. 1100-tals kyrkan Santa Maria dominerar torget med samma namn.
Via Veneto - Svalkande träd kantar den eleganta boulevarden som blev känd genom Fellinis film Det ljuva livet (La Dolce Vita). Dyra butiker och uteserveringar.
Luna parken (LUNEUR på kartor) - Barn i alla åldrar flockas på Roms något bedagade nöjesfält. Öppet på somrarna måndag-lördag 15-24. Via Tre Fontane, tel: 591-0608.

Guidade turer
American Express - Två olika bussturer på fyra timmar vardera där du kan upptäcka de viktigaste sevärdheterna organiseras dagligen. Den första avgår 9:30 (60,000 lire) och den andra 14:30 (50,000 lire). Köp biljetter på mötesplatsen 20 minuter innan avfärd. Information om mötesplatser, tider och andra bussturer, kontakta American Express på Piazza di Spagna 38, tel: 67641.
C.I.T. (Campagnia Italiana Turismo) - 10 olika turer i Rom. De flesta tar cirka tre timmar och kostar 35,000 lire. Kvällstur med middag kostar cirka 80,000 lire. Kontakta C.I.T.s kontor på tel: 47941, eller gå dit: Piazza della Repubblica 68.


SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

ENDAGSUTFLYKTER

Ostia Antica - ruiner av en romersk stad från 100-200-talen e Kr i en vacker pinje- och cypresspark. Cirka två mil från Rom. Museum finns också.Tisdag-söndag 09-17 (till 16 på vintern). Muséet har öppet tisdag-söndag 09-13. 8,000 lire. Tel: 565-0002 eller 565-1405. Tåg går från termini var 20:e minut.
Colli Albani - Vulkaniska berg på den romerska landsbyggden. På sluttningarna växer druvorna som sedan blir till det kända Vini dei Castelli. Pittoreska byar runt om i området, som kallas Castelli Romani och byggdes som tillflyktsorter under medeltidens inbördeskrig. Tunnelbanelinje A till Anagnina och sedan buss (COTRAL). för tider, ring Anagnina station: 722-2153.
Tivoli - Den populäraste endagsutflykten från Rom som ingår i många guidade turer. Här kan du besöka Villa d'Este, från början ett benedictinkloster, med imponerande trädgårdar. Öppet varje dag 09-18, på somrarna till 21. Tel: 312-070. Tunnelbanelinje B till Rebibbia (Tel: 406-7849) och sedan COTRAL-buss till Tivoli. Följ sedan skyltarna till Villa d'Este från busshållplatsen. Du kan där också besöka Hadrians Villa, där kejsar Hadrian en gång bodde, tel: 530-203. Räkna med att det tar flera timmar att se och ta gärna med en picknickkorg.
Cerveteri - Medeltida befästning på en rund kulle känd för sina etruskiska gravar. Öppet tisdag-söndag 09-13 och 16-19, på vintern 10-16. Här finns också Cerveteris muséum med objekt från olika gravar. Måndag-lördag 09-13 och 16-19. Tel: 994-1354. Att åka tåg från Rom till Cerveteri tar cirka en timme. Gå av vid Cerveteri, Ladispoli. Du kan också åka tunnelbana, linje A till Lepanto och ta buss, tel: 321-4827. CIT (Campagnia Italiana Turismo) har också guidade turer hit, liksom till småstäderna Bracciano och Tarquinia. CIT finns på Piazza della Repubblica 68, tel: 47941.

SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

SHOPPING

Gucci, Ferragamo, Bellini, Krizia och Armanis butiker, och många fler, hittar du på Via Frattina och Via Condotti som leder från Piazza di Spagna. De flesta klädbutiker har stängt måndag förmiddag och sedan öppet 16-19. Tisdag-lördag har de öppet 09-13 och 16:30-19. Affärer i Roms historiska centrum har öppet också söndagar, något som även andra butiker kommer att kunna välja att ha inom kort.

Antikviteter
På gatorna Via del Babuino, Via Coronari och Via Giulia finns rader av bra butiker med engelska, franska och italienska antika möbler och prylar från 1700- och 1800-talen. de flesta har öppet 09-13 och 16:30-19.

Bästa varuhusen
Varuhus har inte varit populära i Italien särskilt länge, så det finns inte särskilt många.Titta efter La Rinascente i Piazza Colonna. Måndag-lördag 9:30-20. Tel: 679-7691. Antonello e Fabrizio har också kläder till bra priser. 10-19, stängt söndagar och måndagmorgnar. Corso Vittorio Emanuele 253-259, tel: 6880-2749.

Bokhandlar
Vid Piazza dell'Esedra, nära centralstationen Termini finns bokhandlar med stort utbud av böcker på engelska. Feltrinelli, Via Orlando 84, tel: 482-7878, och Mel Bookshop, Via Nazionale 254, tel: 488-5405. Båda har öppet tisdag-lördag 9:30-19:30.

Marknader
Porta Portese - är Roms mest kända loppmarknad. Öppet söndag 07-14. Här finns ALLT. Glöm inte att pruta och se upp för ficktjuvar. Marknaden börjar på Ponte Sublicio.
Nya och begagnade kläder - hittar du på marknaden Via Sannio, nära Porta San Giovanni. Måndag-lördag 08-14.
Blommor och delikatesser - finns på Campo de' Fiori, mellan floden och Corso Vittorio Emanuele. Alla dagar utom söndagar 08-14. Här finns också Roms bäste bagare, på Campo de' Fiori 22, tel: 688-06662.

Trendiga shoppingområden
Gå utmed Via Frattina och Via Condotti från Piazza di Spagna.

SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

NÖJEN

Konsultera nöjesguiden Wanted in Rome för att få detaljinformation. Räkna inte med att kunna betala med kreditkort. Här är några tips på ställen att besöka:
Livemusik
Caffe' Latino - Oftast blues, accompagnerat av en god buffémiddag. Sent på kvällen blir det disco. medlemsskap krävs, men går att köpa i dörren. Tisdag-söndag 22 till inpå småtimmarna. Via Monte Testaccio 96, tel: 5728-8384.
Jazz Cafe - Coctailbar med snygg inredning och livemusik. 12-03, stängt på söndagar. Tar de flesta kreditkort. Via Zanardelli 12, tel: 686-1990.
Alpheus - Jazzkvällar, etnisk musik, cabareter och temafester. 10,000 lire. Tisdag-söndag 22-03. Via del Commercio 36, tel: 574-7826.
Alexanderplatz - Jazzklubb med middagsmöjligheter. Måndag-lördag 23-03. Via Ostia 9, tel: 3974-2171.
Bossanova - Brasiliansk musik. Kända band och musiker från Brasilien. Gratis. Via degli Orti di Trastevere 43, tel: 581-6121.

Nattklubbar och dans
Gilda - Ett av Roms populäraste ställen. Lokala kändisar visar upp sig. Dessutom dans för oss vanliga dödliga. Sällan kul före midnatt. Öppet till 04. Via Mario de' Fiori 97, tel: 678-4838.
Hostaria dell'Orso - Dans och utsikt över Tibern. 22:30-3:30. Disco torsdag-lördag, pianobar måndag-lördag. Via dei Soldati 25, tel: 686-4221.
Jackie O' - Uppkallad efter Jacqueline Kennedy Onassis. Har efter en svacka återigen blivit populärt. Livlig pianobar, disco och restaurang. Liveband på fredagar och lördagar. Via Boncompagni 11, tel: 4288-5457.
Alien - Källardisco med två stora dansgolv och futuristisk inredning och ett VIP-rum. Tisdag-söndag 23-05. 35,000 lire. Via Velletri 13, tel: 841-2212.
Angelo Azzuro - Gay-vänligt ställe med stort dansgolv. Nouveau art, speglar och statyetter. fredagar endast för kvinnor. 20,000 lire. Fredag-söndag 23-04. Via Cardinal Merry del Val 44 (i Trastevere).
Hangar - Avspänt, gay-vänligt ställe med blå neonljus i vad som en gång var Messallinas hem (fru till Claudius I). kvinnor välkomna utom på onsdagar (erotic movie night). Hög musik och billiga drinkar. Gratis. Onsdag-måndag 22:30-02. Via Selci 69, tel: 488-1397.
L'Alibi - Det mest kända och mest eleganta stället för homosexuella i Rom. Tisdag-söndag 23-05. Via Monte Testaccio 39, tel: 574-3448.

Barer och pubar
Enoteca Campo de' Fiori - Rökigt och bohemiskt. uteservering när vädret tillåter. Måndag-lördag 10-14 och 18-24. Campo de' Fiori, tel: 6880-3268.
Bar della Pace Elegant 1800-tals inredning. Åt det dyra hållet, men en drink vid något av borden kan du unna dig utsikten över kyrkan Santa Maria della Pace är värd det. Öppet alla dagar 09-02. Via della Pace 4, tel: 686-1216.

Kultur
Teaterpjäser är i stort sett alltid på italienska. Klassiska konserter hålls ofta i kyrkor eller historiska byggnader. Håll utkik efter affischer eller titta i lokaltidningen.
Konserthus
Accademia Nazionale Santa Cecilia - Det viktigaste konserthuset i Rom med klassisk musik och kammarmusik. Var ute i god tid för att få biljetter. 30,000-100,000 lire. Via della Conciliazione 4, tel: 6880-1044.
Teatro Olimpico - Här spelar bland annat Rome Philharmonic Orchestra. Gästas också av andra orkestrar och danskompanier. Piazza Gentile de Fabriano 17, tel: 323-4890 eller 323-4936.
Oratorio del Confalone - Ofta pianosolister. Via del Confalone 32/a, tel: 687-5952.

Dans och opera
Teatro dell'Opera och Teatro dell'Opera Brancaccio - Gästas av berömda danskompanier. Även operor. Du kan köpa biljetter i deras biljettkontor mellan 10:30-17 dagar då det inte är föreställningar och annars 14:30-20:45. 30,000-160,000 lire för Teatro dell'Opera (Via Firenze 72, tel: 481-601) och 40,000-150,000 lire för Teatro dell'Opera Brancaccio (Via Merulana 244, tel: 732-304).

Symfoniorkestrar
Accademia Nazionale di Santa Cecilia - Har en orkester med samma namn. 30,000-100,000 lire. Via della Conciliazione 4, tel: 6880-1044.

Teater
Teatro Agora - Sätter ibland upp pjäser på engelska. Titta efter pjäser och tider i tidskriften Un Ospite a Roma (Gäst i Rom). Teatro Agora, Via della Penitenza 33, tel: 687-4167.
Teatro Sistina - Både nationella och utländska musikaler och cabareter. 30,000-120,000 lire. Via Sistina 129, tel: 482-6841.
Teatro Manzoni - Endast på italienska. 40,000-110,000 lire. Via Monte Zebio 14, tel: 322-3634.

Biljetter
Orbis - på Piazza dell'Esquilino 37, tel: 482-7403.SNABBORIENTERING | ATT KOMMA DIT | HOTELL
RESTAURANGER | SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER
SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID


SPORT & FRITID


Golf
Dels är det dyrt och dels kan det vara svårt att hitta en bana. Du behöver bil, en bra karta och tålamod för troliga trafikstockningar. Ta med medlemskort hemifrån.
Circolo Golf di Roma är en 18-hålsbana som har öppet tisdag-söndag 08 till solnedgången. 50,000 lire före 10:30, sedan 70,000 lire. 100,000 lire på helger. Via Appia Nuova 716/A, tel: 780-3407.
Olgiata Golf Club - 18-hål, öppet tisdag-söndag 08 till solnedgången. 70,000 lire tisdag-fredag, helger 100,000 lire. Largo Olgiata 15, tel: 3088-9141.
Sheraton Golf (Parco de' Medici) 18-hål par-72 bana. Måndag-fredag 08-18, 80,000 lire, helger 08-19, 90,000 lire. Villa Parco de Medici 20, tel: 655-3477.
Gym
American Workout - Aerobics och bodybuilding och gym. 15,000 lire. Måndag-fredag 12-22, lördag 12-17. Via Giovanni Amendola 5, tel: 474-6299. B & B är ett gym endast för kvinnor. Även aerobics och bastu. 20,000 lire. Måndag-fredag 7:45 -20, stängt på helgerna. Viale Parioli 162, tel: 807-5049. Roman Sports Center - Här kan du simma, spela squash och träna med mer än 125 maskiner. Aerobics, yoga och stretching, bastu och turkiskt bad. Måndag-lördag 09-22. Priserna varierar. Via del Galoppatoio 33, tel: 320-1667.
Jogging
Villa Borghese eller Villa Ada (nära Via Salaria) är bäst för en joggingtur.
Cykla, fiska åka båt
I Bike Rome hyr ut cyklar för allt från 4,000 lire för en timme till 57,000 lire för en vecka. Här kan du också hyra vespa, kostar från 30,000 lire för fyra timmar till 280,000 för en vecka. Dagligen 09-19. tar de flesta kreditkort. Parcheggio di Villa Borghese, Via Veneto 156, tel: 322-5240. Du kan cykla genom stadens parker eller utmed en cykelbana som går längs Tibern, från Ponte Milvio till Prati. Utanför Rom kan du cykla och hyra båt vid Lago Bracciano (cirka fyra och en halv mil från Rom).Det brukar gå att få ta med sig cykel på tåget - fråga på centralstationen.
Du kan cykla, segla och fiska i Ostia, en charmig liten kuststad 23 km från Via del Mare. Ta tunnelbana från centralstationen. Tel: 593-5551.
Tennis
Att ta sig till en tennisbana kan vara knepigt, men inte omöjligt. Vignapia tar 12,000 lire per timme och bana. Boka i förväg. Måndag-fredag 09-22, lördag 09-20, söndag 09-13. Här kan du också spela volleyboll, basket och fotboll. Via F. Tajani 50, tel: 558-4665 eller 557-9604. A. S. Villa Flaminia tar 18,000 lire per timme. dessutom måste du vara medlem, kosta 85,000 lire. Måndag-fredag 09-20, lördag 09-18, söndag 10-13. Via Donatello 20, tel: 321-6484.

Titta på sport
Fotboll (calcio) är Italiens nationalsport och spelas september-juni. Roms hemmalag Roma spelar på Stadio Olimpico, Piazzale Maresciallo Diaz. Biljetter koster 50,000-150,000 lire och kan köpas på arenans biljettkontor eller av hotellets concierge. Information om speltider finns hos Federcalcio, tel: 84911. Information om alla sorters sport, men bara på italienska, har Comitato Olimpico Nazionale Italiano, tel: 36851
Hästkapplöpningar varje söndag eftermiddag och -kväll på Le Capannelle och ibland även på kvällar i veckorna. 30,000 lire. Söder om Rom, Via Appia Nuova, tel: 716-771. På Piazza di Siena är det både hästkapplöpningar och andra typer av evenemang regelbundet. 30,000 lire eller gratis som medföljande gäst. Villa Borghese, tel: 4889-9200.


  

Till toppen


Copyright © 1999 by Weissmann Travel Reports. All rights reserved.