Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 14 Februari
  

104
Att åka en tur med tuk-tuk kan vara extremt billigt. Resan finansieras i så fall av affärer som chauffören kör dig till. I gengäld får han provision och gratis bensin av affärsinnehavaren. Ju fler butiker han kör dig till, desto mer tjänar han själv.
Foto: LOTTE FERNVALL

Föraren tjänar på att lura turister
Så känner du igen turistfällorna – och klarar dig undan i Bangkok

BANGKOK. Det är ingen idé att inbilla sig något annat: som turist i Bangkok kommer du att bli lurad.
  Det gäller bara att komma så lindrigt undan som möjligt.
   Redan utanför hotellet står de och väntar – så fort vi visar oss kommer de fram och erbjuder oss lift runt stan i sin tuk-tuk. Det är löjligt billigt.
  – Det kostar bara 10 baht. Det här är en speciell dag, jag får gratis bensin om ni vill åka med, försäkrar den unge tuk-tuk-föraren som kallar sig Peng.
   Vi tror honom inte för ett ögonblick, men för två kronor i timmen har vi råd att åka runt och bekanta oss med den jättelika staden. Vi kommer överens om att åka till ett par kända tempel och därefter till en lummig park.

Får provision
   Tio minuter senare står vi utanför en juvelbutik.
  – Gå bara in och titta, det kostar inget, tjatar Peng.
  För varje turist han släpar in i butiken – eller till någon av skräddarna i samma kvarter, för den delen – får han provision och gratis bensin.

Svårt att gå därifrån
   När vi väl kommit in i butiken är det mycket svårt att komma därifrån.
  Utanför en annan butik stöter vi på en jättetrevlig medelålders man som säger sig jobba för Skanska. Han visar upp ett kvitto på guldföremål han köpt i den ”mycket ansedda” juvelbutiken, och berättar att han ska sälja guldet nästa gång han åker till Australien på affärsresa.
  – Jag kommer att tjäna många hundra dollar. Ni kan göra samma sak i Sverige.
   Vi är förberedda på tricket, men det är ändå inte glasklart att genomskåda. Vi är bleka och har kartan i högsta hugg – det betyder att vi är levande måltavlor för de tusentals thailändare som livnär sig på att skinna turister i Bangkok. Skanska-ingenjören är bara en i raden av bluffare.

Ingen artig nyfikenhet
  Det dröjer till tredje dagen på vår semester innan vi inser att det inte är av artig nyfikenhet som man frågar oss hur länge vi har varit i Thailand.
  När vi ljuger och säger att vi varit här i två månader, är det inte längre någon som lägger ner möda på att försöka komma med tvivelaktiga affärserbjudanden.
  När vi kommer till tågstationen blir vi direkt erbjudna service med att få tag i rätt biljetter. Det kostar inget, försäkrar den unge mannen.
  När han ordnat våra tågbiljetter sätter han in den verkliga stöten: vi är på väg norrut, och han vill absolut sälja avancerade trekking-paket till oss. Paketen är fem gånger så dyra som om man köper dem på plats i Chiang Mai – men det är värt att chansa, resonerar han.

Många har blivit lurade
   När vi avböjer hävdar han att myndigheterna inte vill att västerländska turister åker norrut utan att ha gjort klart vilken trekkingtur de ska ut på.
  I Bangkok är det många unga turister som blivit lurade på sin reskassa just på det viset.

Bangkok har många fina marknadsplatser där det går att köpa allt möjligt billigt.
  Här är några bra knep för att komma undan ännu billigare:
Gå runt och titta på många ställen. Handla aldrig vid stånden närmast entrén – de utnyttjar ofta köpivriga turister som handlar vid första bästa tillfälle.
Visa tydligt att varan du blir erbjuden inte är den du vill ha. Fråga efter något annat som de inte har.
Ge aldrig första budet. Inte heller andra – eller det tredje. Kräv hela tiden bättre utgångsbud från försäljaren.
Uppträd artigt, thailändare är alltid glada och trevliga av naturen och uppskattar att bli bemötta likadant.
Se till att kräva mängdrabatt om du köper flera saker hos samma försäljare, det går alltid hem.
Visa tydligt att du har varit med förr – ditt bästa argument vid prutningen är att du köpt mycket på marknaden redan och inte orkar stå och älta siffror fram och tillbaka!
Var beredd att gå därifrån om du inte får ett bra bud.