Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
MÅNDAG 28 DECEMBER 1998
  

Paradiset finns – på Seychellerna
Ett orört örike med koraller och vita stränder

311
Paradiset. Kristallklart vatten och vit sand. Landets styrande vill gärna upprätthålla bilden av det rena turistlandet genom att begränsa antalet turister.
Foto: LARS-ERIC SJÖLANDER

Lättjans latituder ligger fyra grader söder om ekvatorn.
  Ett litet örike med vita sandstränder, vajande palmer och omflutet av turkost vatten.
  Och det var nära att miljontals tittare fått beskåda Edens lustgård på första parkett – i Expedition Robinson.
   Här är platsen som skulle göra Expedition Robinson-medlemmarna gredelina av avund. Seychellerna var in i det sista med i kampen om var årets Expedition Robinson skulle bli av, men föll på att det tog för lång tid att få fram en öde ö som klarade SVT:s krav.
  Kanske blir det av nästa säsong – faktum är att senaste filmen om Robinson Crusoe spelades in just här.

Portugiser först
   Under miljoner år låg Seychellerna orörda tills portugiserna upptäckte öarna på sina upptäcktsfärder i slutet av 1500-talet. Under en period var de dessutom tillhåll för sjörövare, men av det märks i dag inget i detta semesterparadis.
  Och efter en vecka vågar jag påstå att det är mycket behagligt att ligga i den vita sanden medan de ljumma vågorna brusar och vinden rasslar i palmkronorna.
  Seychellerna är definitivt inget resmål för den som måste vända på slantarna. Nästan allting importeras och blir därför dyrt, men uppvägs av det skyddade och unika djur- och växtlivet. Dessutom är man noga med att öarna inte ska hårdexploateras av turistbranschen. Här finns inte några jättelika hotell och inga människor som försöker lura dig på pengar.
  Det krävs ingen avancerad utrustning för att få en uppfattning om korallrevens biologiska mångfald; ett cyklopöga och en snorkel duger gott. Vill man utforska lite mer grundligt krävs det en bra dykutrustning vilket finns att hyra. Här erbjuds också dykutbildning

Passar ö-luffare
   Seychellerna har också en skärgård vilket passar bra för ”ö-luffning”.
  Att segla här är lätt och erfarna jordenruntseglare vittnar om att Seychellerna är ett seglingsparadis. Här finns två årstider, nordvästmonsunen och sydostmonsunen. Vindstyrkorna varierar mellan 2 och 10 meter per sekund. Statliga förtöjningsbojar finns vid olika platser så att man slipper förstöra de känsliga korallreven vid ankring. Att hyra båt kostar från ca 20 000 kr för en vecka.
  Jag äntrar en 45-fotsbåt som skall till Denis island i utkanten av arkipelagen. Vi sätter segel och njuter av stillheten. Besättningen lägger ut några krokar, linan spänns och strax sprattlar en långsmal barracuda på durken.
  – Jag luktar mig till fisken, säger den kreolske skepparen.

Undervattensliv
   Men det finns en annan båttur som slår ut det mesta – den glasbottnade båten utanför huvudön Mahe. Här bjuds du på det rika undervattenslivet vid ett korallrev utan att behöva dyka. Sikten i det kristallklara vattnet är kusligt bra.
  Seychellerna ska införa en särskild avgift på 100 dollar (cirka 700 kr) för alla som besöker öriket. Avgiften ska användas till att ansvarsfullt vårda den värdefulla naturen samt ge besökaren fritt tillträde till vissa skyddade korallrev och fågelreservat.

Robinson Crusoe spelades in här
Seychellerna omfattar 115 öar nordost om Madagaskar. 40 är granitöar vilket är unikt i en ocean, resten är korallöar. De flesta lever på de tre största granitöarna Mahe, Praslin och La Digue.
  Landet har två världsarvsplatser.
  Den ena är atollen Aldabra, 100 mil sydväst om huvudön Mahé. Undervattensvärlden, som till och med imponerade på Jaques Cousteau, har 150 000 jättelandsköldpaddor och många andra djur och växter.
  På Vallée de Mai på Praslin, den näst största ön i arkipelagen, finns den andra. Här växer det berömda coco-de-mer-trädet, vars frukt havsnöten, har en egen nationalpark.
Milsvida vita stränder för dig själv. Ingen malaria, inga vaccinationer. Ligger utanför cyklonbältet.
Dyrt.
! Den kreolska maten. Populära granitön La Digue där Robinson Crusoe spelades in.
Resa från Sverige: Ingen charter, men flera svenska reseföretag kan fixa paketresor till Seychellerna, t ex flyg med 7 övernattningar från 9 375 kr.
  Mer info:
  Seychellerna Allt du behöver veta. Pan guide Norstedts.
  Seychellerna fristad i oceanen. En bok om unik natur på isolerade öar av Peter Hanneberg.
  Seychellernas turistbyrå i England.
Soltimmar:
ca 7 timmar/dag året runt
Regnperiod:
Monsuntid oktober–april. Januari är regnrikast
Lufttemp:
Årstemperatur som varierar mellan 24-30 ° C
Vattentemp:
25-27 ° C

332
Seychellerna består av 115 öar. 40 är granitöar vilket är unikt i en ocean, resten är korallöar.
Foto: LARS-ERIC SJÖLANDER

Mahé heter huvudön där också flygplatsen ligger. Här ligger huvudstaden Victoria och här bor större delen av befolkningen, cirka 70 000 invånare. Avkoppling är att besöka
  Marie-Antionette Restaurant i Victoria. Ett charmigt gammalt kolonialhus där man haft samma matsedel i över 20 år. Här finns största chansen att till ett överkomligt pris få uppleva typisk kreolsk matlagning.
  Pröva en buffé med fisk och grönsaker och aubergine-sallad. Bläckfisk med currysås är min kryddstarka favorit.

Grillad fisk
(4 pers)
Sob, en mycket god lokal fisksort används här, men det går lika bra med vilken makrillfisk som helst.
1 valfri fisk på cirka 1,4 kilo
100 gram lök
20 gram vitlök
10 gram riven ingefära
2 dl matolja
1 citron
2 msk sojasås
2 msk tomatsås

Rensa fisken. Krossa löken och vitlöken och blanda med den rivna ingefäran, matoljan, sojasåsen och tomatsåsen, pensla sedan ut blandningen över fisken. Sätt fisken på ett spett och grilla över en kolgrill eller en elektrisk grill tills den är genomstekt.