Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 22 NOVEMBER 1998
  Magnus Nordbäck indragen i en dragkamp med hajen om en 15 kilos gädda. Hajen vinner utan tvekan.
Foto: MATS OLOFSSONDyka med hajar
Öga mot öga med Europas största hajar – i Kolmården

Den har 300 tänder i sju rader, öppen mun, svarta kalla ögon och simmar rakt emot mig.
  Visserligen blev han matad igår, men nu verkar han ha glömt det. Eller är det hon? Just nu verkar det ointressant.
  Det enda jag är koncentrerad på är att den 2,4 meter långa sandtigerhajen kommer allt närmare.

  Tropicarium vid Kolmårdens djurpark har norra Europas största akvarium med 1 miljon liter vatten. Och Europas största hajar. I fångenskap alltså. Men det betyder inte att de är tama eller snälla.
  Hajen är det bäst anpassade överlevnadsdjuret på jorden. Hela dess liv går ut på att äta eller ätas. Det är så den överlever. Och nu har den siktat in sig på mig. Den är obehagligt nära.
  Under genomgången med Stefan Farkasdi, som äger Tropicarium, fick jag också lära mig att mina hälar, den enda bara hudfläcken, lyser vita och kan attrahera hajarna. En munsbit och man blir enbent.

300 tänder
  – Om du fastnar med handen i gapet är det bara att rycka till, säger Stefan. Det gör fruktansvärt ont om de hugger, men stålhandskarna skyddar dig.
  Jag börjar undra vad jag har gett mig in på.
  – De har 300 tänder så det gör inget om några slits ut. De växer snart igen.
  Nu finns det ingen återvändo där jag sitter på kanten till akvariet fullt utrustad och med en 70–80 centimeter lång stålstav.
  – Hajarna känner av magnetism och är mycket känsliga, säger Stefan. Men du får bara hålla upp staven som skydd, absolut inte slå med den.
  När vi sitter på kanten blir jag plötsligt biten i foten.
  – Den djäveln bet mig! utropar jag, men Stefan säger lugnande att det bara är tryckar-fiskarna som är framme och hälsar.

Ryggen mot väggen
  Vi går snabbt ned till botten utan luft i västarna, med ryggen mot väggen.
  Det är då det händer. Den 2,4 meter långa sandtigerhajen kommer alltför nära för att jag ska vara lugn. Trots att den fick mat dagen innan är jag presumtivt käk.
  Jag håller upp stålstaven framför ansiktet och ber till högre makter. 30–40 centimeter från mitt ansikte simmar hajen rakt in i stålstaven och bestämmer sig för att retirera.

Gäddor blir hajmat
  Vem som helst kan få dyka med eller mata hajarna. Magnus Nordbäck från Stockholm verkar inte vara ett dugg nervös. Han får en hink med gäddor och en bur att gå ned i.
   Det riktiga slagsmålet uteblir. Tvärtom avvaktar hajarna lite och simmar förstrött förbi. Det är bara när bamsingens polare på ”bara” 2,3 meter ska äta som det hettar till. Det berodde mest på Magnus som försökte hålla kvar gäddan.
  – Otrolig kraft i käkarna. Den slet fisken ur mina händer, berättar han efteråt och verkar lycklig.
Mats Olofsson

Mata hajen själv

Matning, 1350 kronor, liten simtur utan bur när hajarna blivit mätta ingår, på söndagar. Vanlig dykning, 1000 kronor, utan bur måndag till onsdag.
Simturen måste bokas i förväg, tel: 011-39 52 50. Väntetiden är några månader.
Enorm upplevelse. Unikt. Märks inte när man kissar på sig. Imponerar på polarna.
Dykcert krävs. Kan bli lite väl äventyrligt. Man hamnar i 1000 andras privata fotoalbum.
På Tropicarium finns bland annat även en regnskog med regnväder och åska varje halvtimme och en djungel där besökarna rör sig fritt bland apor. Inträde på Tropicarium: Vuxna 60 kr, barn 5–14 år 30, barn under 5 gratis. Öppet varje dag 10–16.