Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 5 JULI 1998
 

Blackpool – en riktig spelhåla
Englands populäraste spelstad är ett Las Vegas på brittiskt vis
17 miljoner personer kommer hit varje år – för att åka berg-och-dalbana, äta fish &chips, dricka öl och besöka spelhallarna.
  Blackpool är Las Vegas lillebror i Europa.
  En nöjesstad för vanligt folk, inte för trendnissarna.
   Colin Nutley spelade in långfilmen ”Sista dansen” i Blackpool i nordvästra England och han visste vad han var ute efter. Nåt mer brittiskt får man leta efter. Men ändå inte.
  Blackpool har också många likheter med den osannolika spelhålan i Nevada-öknen.
  I Las Vegas finns kopior av Frihetsgudinnan och Empire State Building. I Blackpool finns en imitation av Eiffeltornet.
  Det går bara inte att missa Blackpool Tower, vars 165 meter höga (och rätt rostiga) stålskelett reser sig nere vid strandpromenaden. En bra början på Blackpool-besöket är att ta hissen upp till toppen och bara kolla in utsikten.
  Blackpool Tower rymmer även akvarium, cirkus, lekpark för barnen, spelautomater och – bäst av allt – en alldeles makalöst vacker gammal victoriansk danssalong. Varje dag året om samlas seniorturisterna här för att dansa till gammal populärmusik.
  ”Orkestern” består av en ensam musiker vid en gigantisk Wurlitzer-orgel på scen. Afternoon tea i ”The ballroom” är ett måste. Det känns som om tiden stått stilla därinne.

Bedövande oväsen
   Men ute på gatan blir man raskt påmind om att det är 1998 och den som vill testa lyckan i spelhallar har garanterat kommit till rätt ställe. ”Coral island”, ”Fun palace” och ”Fun fair” är bara några lokaler fyllda till bristningsgränsen av ”enarmade banditer”, roulett- och arkadspel och diverse tivoliattraktioner. Oväsendet är öronbedövande.
  I butikerna längs Central och South Promenade säljs skära godisklubbor i form av jättesnoppar och ”Blackpool rock” (en brittisk motsvarighet till polkagrisar) och tuggummiautomaterna är fyllda med sexiga underkläder för ett pund. Eller ”Knickers for a nicker”, som det står på skyltarna.
  Längs strandpromenaden hittar man också spågummor, Louis Tussauds vaxgalleri, Coronation Street World med allt om britternas favoritsåpa i tv, Sealife centre med hajar och Sandcastle, ett jättelikt inomhusbad med 29 grader i vattnet. Både renare och varmare än ”the real thing” utanför fönstren.

Ta en hästtaxi
   Inget Blackpool-besök är fulländat utan ett besök på ”Pleasure Beach”, ett nöjesfält modell mega som bland annat skryter med världens snabbaste berg-och-dalbana.
  Men den som letar efter inte fullt så hisnande upplevelser tar lämpligen en tur med de vackra gamla dubbeldäckarspårvagnarna (de äldsta är från 30-talet) som gnisslar fram på strandpromenaden. Eller se Blackpool från en hästtaxi, en så kallad ”Hackney carriage”. Garanterat häftigt.
Se . ”Pleasure beach”, ett nöjesfält som får Liseberg och Gröna Lund att blekna. Men det kan bli dyrt för en barnfamilj. Åkband existerar inte, i stället säljs häften med 12 biljetter till de mest nervkittlande åkattraktionerna. Pris: 250 kronor.

Äta. Fish & chips, förstås. Kostar bara 1,85 pund (drygt 23 kronor), ett pund billigare än i London. Blackpool är ingen gourmetstad. Men det går att köpa ostron och andra skaldjur rakt över disk nere på strandpromenaden.

Bo. Bed & breakfast-ställena ligger vägg i vägg, gata upp och gata ned, mitt i stan. Blackpool sägs ha fler hotellsängar än hela Portugal. Priser: från 160 kronor per person/natt. Bed & breakfast inklusive middag från ca 225 kronor.

Göra. Det mesta i Blackpool handlar om att spela bort pengar. Men man kan göra det i liten skala, i många maskiner räcker det med att stoppa i ynka 2 pence (ca. 25 öre). Man behöver inte bli ruinerad.


+ Billigt att bo och äta. Men vänta er enkla grejer, ingen lyx.
  
- Vädret. Regn och rusk. Till Blackpool åker man inte för att sola.
  
! Blackpool på hösten! Under ”The Illuminations” (1/9-5/11) dekoreras strandpromenaden med över en halv miljon färgglada lampor.