Aftonbladet  
Aftonbladet resor  



Anneke von der Lippe spelar Barbara i filmen med samma namn.

Hon ska dra turister till de gröna öarna
Skön natur i all ära - Färöarnas största dragplåster just nu är en kvinna som heter Barbara.
  Pianot och Krigarens själ öppnade folks ögon för Nya Zeeland. Fröken Smilla placerade Grönland på kartan. Nu ska ännu ett filmatiserat kvinnoöde ge ansikte åt okänt land.
  Filmen om Barbara i regi av Nils Malmros baserar sig på ett av den danska litteraturens stora verk, Jørgen-Frantz Jacobsens historia om Barbara från 1939. Handlingen utspelar sig på Färöarna omkring 1760 där den dramatiska naturen bildar ramen kring ett starkt kärleksdrama.
  Och Färöarna är som gjort för stor kärlek, sorg och dramatik. Här finns inte ett träd eller en buske så långt ögat når. Bara mjuka, gröna kullar i oändlighet.
  Fotnot. ”Barbara” fick 3+ av Aftonbladets recensent.

Så tar du dig dit
Flyg reguljärt med Maersk Air till Torshamn från Köpenhamn. Apex från 3 060 kronor, weekendpex från 2 400 kronor.
  Hekla resor i Malmö och Göteborg säljer paketresor med olika teman som vandrartur och rundresa. Via dem kan du också hyra lägenhet med olika standard och i olika prisklasser. Högsäsong är mellan 1 juli och 18 augusti. Ring för katalog och mer information.
Båt med Smyril Line som har färjetrafik mellan Danmark, Norge, Shetland, Färöarna och Island under sommarmånaderna. Från Bergen, Norge till Torshamn kostar en enkel resa från 550 kronor. Då är standarden den enklast tänkbara. Bil kostar 440 kronor. Från Esbjerg, Danmark går enkel resa på från 910 kronor. Bilen kostar 720 kronor.
  Ett tips - resan tar 36 timmar från Danmark och 17 timmar från Norge, så det kanske är värt att satsa på en riktig hytt.
Eller ta flyget åt ena hållet och båten åt det andra. Maersk och Smyril har ett paket som kostar från 2 970 kronor.

Kul om Färöarna
Förra sommaren gick var och varannan färöing omkring med ett långt helskägg. Det var kriteriet för att få statera i filmen ”Barbara”.
Färöarnas dagstidning heter ”Dimma Lættir” (Dimman Lättar).
  
Klimatet är ”oceaniskt”, dvs med små temperaturförändringar under året. Genomsnittstemperatur i januari är 3C, i juli 11C. Vädret kan växla från sol till regn på bara några minuter. Regnkläder och rejäla skor är en nödvändighet.